16x hlasované

Čas prípravy: 15 minút,
Čas varenia: 40 minút,
Počet porcií: 5-6 porcií,
 

Keď sa povie znojemská omáčka, hneď cítim tú nezameniteľnú nakyslosť omáčky, ktorá je u nás tak obľúbená. Do omáčky sem zvolila bravčové mäso, aj keď často nájdete v receptoch hovädzie mäso, hodí sa tam úplne rovnako. Pokiaľ chcete ešte podporiť kyslosť omáčky, môžete pridať aj trochu láku z uhoriek.

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je tradičná česká omáčka, ktorá je pomenovaná po meste Znojmo, nachádzajúcom sa na juhu Českej republiky. Táto omáčka je známa svojou slanou, kyslou a pikantnou chuťou, ktorú získava vďaka kombinácii rôznych ingrediencií.

Mesto Znojmo bolo v minulosti dôležitým obchodným centrom, kde sa stretávali rôzne kultúry a vplyvy. Presný pôvod Znojemskej omáčky je však niekedy sporný a existuje viacero teórií o jej vzniku. Jedna z teórií hovorí, že omáčka vznikla v 19. storočí v reakcii na prítomnosť rakúskej armády v meste Znojmo. Rakúska kuchyňa mala vplyv na miestne jedlá, a tak vznikla táto špecifická omáčka s pikantnou chuťou.

Znojemská omáčka sa stala veľmi obľúbenou a známou nielen v regióne Znojma, ale aj v širšom okolí. Jej chuťové vlastnosti, najmä slaná a kyslá chuť, prispeli k tomu, že sa stala súčasťou tradičnej českej kuchyne.

Dnes je Znojemská omáčka dostupná v rôznych variantoch a je používaná ako prídavok k mnohým jedlám, ako napríklad k mäsu, zemiakom, pečeniam a iným pokrmom. Je to dôležitý kulinársky symbol mesta Znojmo a prispieva k rozmanitosti a bohatosti českej gastronómie.

Vedeli ste, že…

Znojemská omáčka je omáčka, ktorá má viacero zaujímavostí spojených s jej históriou a použitím. Tu je niekoľko zaujímavostí o Znojemskej omáčke:

  1. Tradičná receptúra: Znojemská omáčka má dlhú tradíciu a jej základná receptúra sa po stáročia zachovala. Toto jedinečné kulinárske dielo bola prenášaná z generácie na generáciu.
  2. Pikantná chuť: Toto jedlo je známe svojou pikantnou chuťou. Jej zloženie zahŕňa slané a kyslé ingrediencie, ktoré spolu vytvárajú charakteristický pikantný zážitok.
  3. Spája rôzne kuchyne: Táto omáčka je jedinečná tým, že sa stala súčasťou nielen českej kuchyne, ale je tiež obľúbená na Slovensku a v mnohých iných krajinách strednej Európy.
  4. Doplnok k mäsu: Znojemská omáčka je často podávaná ako prídavok k mäsovým jedlám, najmä ku grilovanému mäsu, bravčovému mäsu a kuraciemu mäsu. Jej výrazná chuť dokáže obohatiť a zvýrazniť mäsový pokrm.
  5. Dostupnosť: Dnes je Znojemská omáčka dostupná vo viacerých obchodoch a reštauráciách v regióne Znojma a aj v ďalších častiach Českej republiky a Slovenska. Je možné ju zakúpiť v pohodlí obchodu a vychutnať si jej jedinečnú chuť doma.

Znojemská omáčka je teda nielen chutnou a pikantnou omáčkou, ale aj súčasťou bohatej kulinárskej dedičnosti regiónu Znojma a strednej Európy.

Vyskúšajte aj náš recept na šopský šalát, granadír, bravčový stroganov alebo na držkovú polievku. Skúste si uvariť aj jemnú chrenovú omáčku či syrovú omáčku na cestoviny. Prípadne vyskúšajte recept na klasický rezeň. A tu je zase naša jednoduchá kôprová omáčka so smotanou.

Ingrediencie

na zápražku:

  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,

Postup receptu: bravčová znojemská omáčka

1Cibuľu nakrájame a osmažíme – Najskôr si cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Do hrnca dáme olej a cibuľu naň osmažíme do zlatista.

cibuľu nakrájame a orestujeme, Foto - Kristýna

2Slaninu nakrájame a osmažíme – Slaninu nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a vyprážame až slaninu zosklovatí.

pridáme slaninu, Foto - Kristýna

3Mäso nakrájame a osmažíme – Mäso nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a slanine, až sa zatiahne, osolíme a okoreníme.

pridáme mäso, Foto - Kristýna

4Mäso dusíme, pridáme uhorky – Zmes podlejeme vodou cca 1,5l, vhodíme masox a nakrájame uhorky na kocky a pridáme k mäsu. Varíme mäso do mäkka cca 30 minút.

mäso varíme do mäkka, Foto - Kristýna

5

Urobíme zápražku – Medzitým si urobíme zápražku. Na panvičke rozpustíme maslo a vmiešame doň múku, až nám zápražka stmavne, pridáme do omáčky a necháme omáčku 10 minút prebublať.

urobíme zápražku, Foto - kristýna

Tip na záver: K znojemskej omáčke sa skvele hodí ryža alebo domáca knedľa. Výborná je aj kôprová omáčka.

Hotová znojemská omáčka. Foto - Kristýna
Hotová znojemská omáčka. Foto – Kristýna

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na zemiakové placky s mäsom.

Videorecept

Aké mäso do znojemskej omáčky?

Znojemská omáčka je tradičným jedlom pochádzajúcim z českej kuchyne. Mäso, ktoré sa často používa v Znojemskej omáčke, je hovädzie, najčastejšie hovädzia sviečková, roštenka alebo hovädzie stehno. Tieto druhy mäsa majú jemnú a chutnú štruktúru, ktorá sa dobre hodí k omáčke.

Okrem hovädzieho mäsa sa niekedy (ako napríklad v našom recepte) používa aj bravčové mäso, napríklad bravčové plece alebo bravčové rezne. V niektorých receptoch sa môže kombinovať viac druhov mäsa pre pestrosť chuti. Dôležité je, aby mäso bolo dobre upečené, mäkké a šťavnaté, čo sa dosahuje správnym spôsobom prípravy.

Pred pridaním mäsa do omáčky sa zvyčajne opečie na panvici alebo sa dusí, aby sa zachovala chuť a kvalita mäsa. Znojemská omáčka je výbornou spoločníčkou k hovädziemu mäsu, pretože jej chuť a aróma podporujú a dopĺňajú chuťové vlastnosti mäsa.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu