16x hlasované

Čas prípravy: 15 minút,
Čas varenia: 40 minút,
Počet porcií: 5-6 porcií,
 

Keď sa povie znojemská omáčka, hneď cítim tú nezameniteľnú nakyslosť omáčky, ktorá je u nás tak obľúbená. Do omáčky sem zvolila bravčové mäso, aj keď často nájdete v receptoch hovädzie mäso, hodí sa tam úplne rovnako. Pokiaľ chcete ešte podporiť kyslosť omáčky, môžete pridať aj trochu láku z uhoriek.

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je tradičná česká omáčka, ktorá je pomenovaná po meste Znojmo, nachádzajúcom sa na juhu Českej republiky. Táto omáčka je známa svojou slanou, kyslou a pikantnou chuťou, ktorú získava vďaka kombinácii rôznych ingrediencií.

Mesto Znojmo bolo v minulosti dôležitým obchodným centrom, kde sa stretávali rôzne kultúry a vplyvy. Presný pôvod Znojemskej omáčky je však niekedy sporný a existuje viacero teórií o jej vzniku. Jedna z teórií hovorí, že omáčka vznikla v 19. storočí v reakcii na prítomnosť rakúskej armády v meste Znojmo. Rakúska kuchyňa mala vplyv na miestne jedlá, a tak vznikla táto špecifická omáčka s pikantnou chuťou.

Znojemská omáčka sa stala veľmi obľúbenou a známou nielen v regióne Znojma, ale aj v širšom okolí. Jej chuťové vlastnosti, najmä slaná a kyslá chuť, prispeli k tomu, že sa stala súčasťou tradičnej českej kuchyne.

Dnes je Znojemská omáčka dostupná v rôznych variantoch a je používaná ako prídavok k mnohým jedlám, ako napríklad k mäsu, zemiakom, pečeniam a iným pokrmom. Je to dôležitý kulinársky symbol mesta Znojmo a prispieva k rozmanitosti a bohatosti českej gastronómie.

Vedeli ste, že…

Znojemská omáčka je omáčka, ktorá má viacero zaujímavostí spojených s jej históriou a použitím. Tu je niekoľko zaujímavostí o Znojemskej omáčke:

  1. Tradičná receptúra: Znojemská omáčka má dlhú tradíciu a jej základná receptúra sa po stáročia zachovala. Toto jedinečné kulinárske dielo bola prenášaná z generácie na generáciu.
  2. Pikantná chuť: Toto jedlo je známe svojou pikantnou chuťou. Jej zloženie zahŕňa slané a kyslé ingrediencie, ktoré spolu vytvárajú charakteristický pikantný zážitok.
  3. Spája rôzne kuchyne: Táto omáčka je jedinečná tým, že sa stala súčasťou nielen českej kuchyne, ale je tiež obľúbená na Slovensku a v mnohých iných krajinách strednej Európy.
  4. Doplnok k mäsu: Znojemská omáčka je často podávaná ako prídavok k mäsovým jedlám, najmä ku grilovanému mäsu, bravčovému mäsu a kuraciemu mäsu. Jej výrazná chuť dokáže obohatiť a zvýrazniť mäsový pokrm.
  5. Dostupnosť: Dnes je Znojemská omáčka dostupná vo viacerých obchodoch a reštauráciách v regióne Znojma a aj v ďalších častiach Českej republiky a Slovenska. Je možné ju zakúpiť v pohodlí obchodu a vychutnať si jej jedinečnú chuť doma.

Znojemská omáčka je teda nielen chutnou a pikantnou omáčkou, ale aj súčasťou bohatej kulinárskej dedičnosti regiónu Znojma a strednej Európy.

Vyskúšajte aj náš recept na šopský šalát, granadír, bravčový stroganov alebo na držkovú polievku. Alebo syrovú omáčku na cestoviny. Prípadne vyskúšajte recept na klasický rezeň.

Ingrediencie

na zápražku:

  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,

Postup receptu: bravčová znojemská omáčka

1Cibuľu nakrájame a osmažíme – Najskôr si cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Do hrnca dáme olej a cibuľu naň osmažíme do zlatista.

cibuľu nakrájame a orestujeme, Foto - Kristýna

2Slaninu nakrájame a osmažíme – Slaninu nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a vyprážame až slaninu zosklovatí.

pridáme slaninu, Foto - Kristýna

3Mäso nakrájame a osmažíme – Mäso nakrájame na kocky a pridáme k cibuli a slanine, až sa zatiahne, osolíme a okoreníme.

pridáme mäso, Foto - Kristýna

4Mäso dusíme, pridáme uhorky – Zmes podlejeme vodou cca 1,5l, vhodíme masox a nakrájame uhorky na kocky a pridáme k mäsu. Varíme mäso do mäkka cca 30 minút.

mäso varíme do mäkka, Foto - Kristýna

5

Urobíme zápražku – Medzitým si urobíme zápražku. Na panvičke rozpustíme maslo a vmiešame doň múku, až nám zápražka stmavne, pridáme do omáčky a necháme omáčku 10 minút prebublať.

urobíme zápražku, Foto - kristýna

Tip na záver: K znojemskej omáčke sa skvele hodí ryža alebo domáca knedľa. Výborná je aj kôprová omáčka.

Hotová znojemská omáčka. Foto - Kristýna
Hotová znojemská omáčka. Foto – Kristýna

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na zemiakové placky s mäsom.

Videorecept

Aké mäso do znojemskej omáčky?

Znojemská omáčka je tradičným jedlom pochádzajúcim z českej kuchyne. Mäso, ktoré sa často používa v Znojemskej omáčke, je hovädzie, najčastejšie hovädzia sviečková, roštenka alebo hovädzie stehno. Tieto druhy mäsa majú jemnú a chutnú štruktúru, ktorá sa dobre hodí k omáčke.

Okrem hovädzieho mäsa sa niekedy (ako napríklad v našom recepte) používa aj bravčové mäso, napríklad bravčové plece alebo bravčové rezne. V niektorých receptoch sa môže kombinovať viac druhov mäsa pre pestrosť chuti. Dôležité je, aby mäso bolo dobre upečené, mäkké a šťavnaté, čo sa dosahuje správnym spôsobom prípravy.

Pred pridaním mäsa do omáčky sa zvyčajne opečie na panvici alebo sa dusí, aby sa zachovala chuť a kvalita mäsa. Znojemská omáčka je výbornou spoločníčkou k hovädziemu mäsu, pretože jej chuť a aróma podporujú a dopĺňajú chuťové vlastnosti mäsa.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu