Šopský šalát s balkánskym syrom sa dá doma ľahko pripraviť v priebehu pár minút, len z pár dostupných ingrediencií. Chuť šopského šalátu určite oceníte.
Pravý šopský šalát, recept
Bulharský, ale v našich zemepisných šírkach sa používa viac názov, ktorý šopskému šalátu našli na Balkáne, odkiaľ sa k nám dostal. Za jeho prípravou stojí vraj etnická skupina Bulharov z okolia Sofie, ktorí sa nazývajú Šopovia.
Jeho základom je okrem čerstvej zeleniny aj balkánsky syr, môže byť aj grécka feta. Šalát chutí výborne a je skutočne zdravý.
Pri servírovaní šopského šalátu nie je problém ak ho využijete ako prílohu, je však výborný aj ak sa sám stane hlavným jedlom. Je výborný ak ho podávate samostatne napríklad len s pečivom.
Tento chutný zeleninový šalát často u nás nájdete aj v reštauráciách. Už totiž stihol zaujať silné postavenie aj v našej kuchyni. Súvisí to zrejme s nenáročnou prípravou, výsledok je však skvelý. Je to jednoducho nenáročný a zdravý šalát s chuťou balkánskeho syru a dovolenky na Balkáne. Podobne ako si dokonale pripomeniete chuť z dovolenky v Česku skvelou kulajdou.
Pravý šopský šalát si doma pripravíte naozaj v priebehu asi štvrť hodiny a bez problémov vám postačí pár ingrediencií dostupných v bežných supermarketoch. Najlepšia zelenina z vlastnej záhradky. A skúste si z nej pripraviť aj cestovinový šalát bez majonézy, alebo klasický uhorkový šalát.
Ingrediencie na 6 porcií
- 2 poľné uhorky
- 3 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 papriky
- 200 g balkánskeho syru (alebo feta)
- 1 balenie olív (podľa chuti zelené, alebo čierne)
- Zálievka: 5 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu, troška mletého čierneho korenia, štipka soli, kávová lyžička kryštálového cukru
- Ozdobenie: petržlenová vňať.
Postup receptu na šopský šalát
1Na úvod si nakrájame na drobno cibuľu, môže byť aj červená. Rovnako si na drobné kúsky nakrájame aj dve poľné uhorky. Pridáme aj na drobno nakrájané tri klasické paradajky.
2
Nakrájame si aj papriku, môžeme vybrať rôzne farebné kombinácie. Nakrájame aj olivy a na záver syr balkánskeho typu, alebo feta syr.
3Pripravíme si zálievku. Zmiešame 5 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu, pridáme trošku kryštálového cukru, soľ a mleté čierne korenie. Hotovú zálievku v miske naozaj dôkladne premiešame.
4Do väčšej nádoby postupne pridávame nakrájané suroviny. Zeleninu so syrom poriadne premiešame a pridáme zálievku. Všetko na záver poriadne premiešame a môžeme podávať.
5
Všetko na záver poriadne premiešame a môžeme podávať.