Čas prípravy: 15 min
Varenie: 0 min
Pripravené za: 15 min
 

Šopský šalát s balkánskym syrom sa dá doma ľahko pripraviť v priebehu pár minút, len z pár dostupných ingrediencií. Chuť tohto šalátu určite oceníte. Napokon určite ho poznáte.

Šopský šalát

Bulharský, ale v našich zemepisných šírkach sa používa viac názov, ktorý šopskému šalátu našli priamo na Balkáne, odkiaľ sa k nám dostal. Za jeho existenciou stojí vraj etnická skupina Bulharov z okolia Sofie, ktorí sa nazývajú Šopovia.

Jeho základom je okrem čerstvej zeleniny aj balkánsky syr, môže byť aj grécka feta. Šalát chutí výborne a je skutočne zdravý.

Pôvodne bola jeho receptúra ešte jednoduchšia, s pribúdajúcimi rokmi sa objavili rôzne variácie. Niektoré verzie môžu obsahovať ďalšie ingrediencie, ako napríklad cibuľu, olivy, rôzne druhy syrov a bylinky.

Napriek týmto úpravám si šopský šalát stále udržal svoju jednoduchosť a charakteristickú chuť, ktorá ho robí obľúbeným jedlom nielen v Bulharsku, ale dnes už aj na Slovensku.

Pri jeho servírovaní nie je problém ak ho využijete ako prílohu, je však výborný aj ak sa sám stane hlavným jedlom. Je totiž výborný ak ho podávate aj samostatne, napríklad len s pečivom. 

Tento chutný zeleninový šalát často u nás nájdete aj v reštauráciách. Šopský šalát už totiž stihol zaujať silné postavenie aj v našej kuchyni.

Súvisí to zrejme s nenáročnou prípravou, výsledok je napriek tomu skvelý. Je to jednoducho nenáročný a zdravý šalát s chuťou balkánskeho syru a dovolenky na Balkáne. Podobne ako si dokonale pripomeniete chuť z dovolenky v Česku skvelou kulajdou.

Pravý šopský šalát si doma pripravíte naozaj v priebehu asi štvrť hodiny a bez problémov vám postačí pár ingrediencií dostupných v bežných supermarketoch. Hoci najlepšia zelenina je z vlastnej záhradky.

Benefity

Šalát obsahuje bohaté množstvo vitamínov a minerálov, ako je vitamín C z paradajok a papriky, vitamín K podporujúci zdravie kostí, a vitamín A, dôležitý pre zrak a imunitu.

Šopský šalát je zároveň nízkokalorický, čo ho robí vhodným pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia udržiavať zdravú stravu. Balkánska feta, ktorá je v tomto šaláte bežnou zložkou, obsahuje zdravé tuky a bielkoviny, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu tela.

Šopský šalát je výbornou prílohou k mnohým pokrmom, či už ide o grilované mäso, ryby, pečené zemiaky alebo iné. Jeho univerzálnosť ho robí obľúbeným doplnkom na rôzne chutné jedlá.

Šopský šalát je známy nielen pre svoju jednoduchosť a chuťovú harmóniu, ale aj pre farebný vzhľad, keďže kombinuje rôzne zelené, červené a bielé farby. Je často podávaný ako príloha k rôznym pokrmom, ale môže sa konzumovať aj samostatne ako ľahký a osviežujúci letný pokrm.

A skúste si z nej pripraviť aj cestovinový šalát bez majonézy, zdravý cestovinový šalát s tuniakom alebo klasický uhorkový šalát.  Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový šalát.

Ingrediencie

(na 6 porcií)

  • 2 poľné uhorky
  • 3 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 papriky
  • 200 g balkánskeho syru (alebo feta)
  • 1 balenie olív (podľa chuti zelené, alebo čierne)
  • Zálievka: 5 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu, troška mletého čierneho korenia, štipka soli, kávová lyžička kryštálového cukru
  • Ozdobenie: petržlenová vňať,

Postup receptu

1Na úvod si nakrájame na drobno cibuľu, môže byť aj červená. Rovnako si na drobné kúsky nakrájame aj dve poľné uhorky. Pridáme aj na drobno nakrájané tri klasické paradajky. 

Krájanie uhorky. Foto - Michal Trško

2

Nakrájame si aj papriku, môžeme vybrať rôzne farebné kombinácie. Nakrájame aj olivy a na záver syr balkánskeho typu, alebo feta syr. 

Kríjanie syru do šopského šalátu. Foto - Michal Trško

3Pripravíme si zálievku. Zmiešame 5 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu, pridáme trošku kryštálového cukru, soľ a mleté čierne korenie. Hotovú zálievku v miske naozaj dôkladne premiešame. 

Zálievka na šopský šalát. Foto - Michal Trško

4Do väčšej nádoby postupne pridávame nakrájané suroviny. Zeleninu so syrom poriadne premiešame a pridáme zálievku. Všetko na záver poriadne premiešame a môžeme podávať.

Miešanie šalátu a zálievka. Foto - Michal Trško

5

Všetko na záver poriadne premiešame a môžeme podávať.

Pravý šopský šalát. Foto - redakcia

Dobrú chuť. Šopský šalát je hotový. Vyskúšajte aj naše recepty na 4 obľúbené letné šaláty. A tu je aj uhorkový šalát so smotanou,

Videorecept

Videorecept ako pripraviť šopský šalát.

Aký je ideálny druh syra pre šopský šalát?

Ideálny druh syra pre šopský šalát je tvrdý syr, ktorý je schopný sa nastrúhať alebo nakrájať na malé kúsky. Tradične sa pre šopský šalát používa syr feta, ktorý má slanú chuť a krémovú konzistenciu. Syr feta dobre kontrastuje so sladkou a šťavnatou zeleninou v šaláte a pridáva charakteristickú chuť a textúru.

Okrem fety môžete použiť aj iné tvrdé syry, ako napríklad u nás bežný balkánsky syr, alebo parmezán, pecorino alebo gruyère, ktoré tiež dokážu doplniť chuť šopského šalátu. Je to otázka preferencie, a aký syr sa vám páči najviac v kombinácii so zeleninou a dressingu vášho obľúbeného šalátu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu