Kapustová polievka je výborný nápad nielen na obed, ale aj na večeru. Chutná polievka má svoje čaro, zahreje a zasýti. Chutné recepty vám ponúkajú recept na vynikajúcu kapustovú polievku s morčacím mäsom, ktorú si určite zamilujete.
Kapustová polievka
Kapustové polievky sú u nás veľmi obľúbené a tradičné. Chutné recepty vám ponúkajú novinku – skvelú polievku z hlávkovej bielej kapusty a morčacieho mäsa. Táto kapustová polievka má výbornú chuť, je diétna a úplne jednoduchá na prípravu.
Kapustová polievka z hlávkovej kapusty a morčacieho mäsa je výbornou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať zdravý a chutný obed plný živín. Táto kombinácia prinesie do jedla bohatú chuť a výživové hodnoty.
Hlávková kapusta je bohatá na vitamíny C, K a vlákninu. Má tiež vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Kapusta je tiež nízko-kalorická a obsahuje veľa vody, čo je výhodou pre tých, ktorí dbajú na svoju postavu.
Morčacie mäso je chudé na tuk a predstavuje zdroj kvalitných bielkovín. Je bohaté na železo, zinok a vitamín B12, čo prispieva k dobrému zdraviu a podporuje správnu funkciu imunitného systému.
V kombinácii vytvárajú hlávková kapusta a morčacie mäso vynikajúcu polievku, ktorá poskytuje výživu a chuť. Hlávková kapusta dodáva polievke príjemnú sladkokyslú chuť a príjemnú textúru, zatiaľ čo morčacie mäso pridáva bohatosť a šmrnc.
Existuje mnoho variantov tejto polievky, kde každá má svoj vlastný štýl prípravy a pridané ingrediencie podľa chuti. Niektoré recepty môžu obsahovať aj koreniny, ako je rasca, alebo bylinky, ako je petržlenová vňať, ktoré dodajú polievke ďalšiu vrstvu chuti.
Kapustová polievka z hlávkovej kapusty a morčacieho mäsa je nielen chutnou voľbou, ale aj zdravým jedlom, ktoré sa hodí do rôznych stravovacích plánov a je obľúbené v mnohých kuchyniach po celom svete.
Obľúbené recepty z hlávkovej kapusty
Hlávková kapusta je univerzálnou zeleninou, ktorá sa využíva v mnohých kuchyniach na celom svete, nielen pre jej chuť a živiny, ale aj pre jej variabilnosť, pretože sa dá použiť v rôznych receptoch na rôzne spôsoby. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov na tie najobľúbenejšie recepty z hlávkovej kapusty:
-
Kapustové závitky plnené mäsom: Tento recept je veľmi populárny v mnohých krajinách. Hlávkovú kapustu ošúpeme a listy potom naplníme zmesou múky, mäsa, cibule a korenín. Závitky sa potom dusia v paradajkovom omáčke, kým nezmäknú.
-
Kapustový šalát: Jednoduchý, ale osviežujúci šalát, ktorý je obľúbenou prílohou k rôznym jedlám. Hlávkovú kapustu jemne nakrájame, osolíme a premiešame so zmesou octu, oleja, cukru a korenia podľa chuti. Necháme postáť v chladničke, aby sa chute prepojili.
-
Kapustová polievka: Klasická kapustová polievka je výbornou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať chutný a zdravý pokrm. Hlávkovú kapustu nakrájame na tenké rezance a dusíme ju s cibuľou, cesnakom, zeleninovým vývarom a prípadne s mäsom. Polievku dochutíme korením a bylinkami podľa chuti.
-
Kimchi: Kimchi je tradičná kórejská fermentovaná kapusta, ktorá je plná chuti a zdravých probiotík. Hlávkovú kapustu nakrájame, osolíme a necháme odstáť. Potom ju premiešame so zmesou kórejského korenia, rybieho prípravku, cesnaku, zázvoru a ďalších prísad. Necháme fermentovať niekoľko dní a potom môžeme kimchi konzumovať ako prílohu alebo ingredienciu v rôznych jedlách.
-
Kapustové placky: Toto je obľúbený pokrm v mnohých východoeurópskych krajinách. Hlávkovú kapustu jemne nastrúhame a premiešame so štipkou soli a múkou. Zmes tvarujeme do placiek a potom ich smažíme na panvici, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Placky sa podávajú s omáčkou, smotanou alebo kyslou kapustou.
Vyskúšajte aj náš recept na zdravú polievku z hlávkovej kapusty alebo kapustnicu.
Ingrediencie
- 1 ks menšie morčacie stehno dolné (alebo 200 g obľúbené morčacie mäso),
- 1/2 hlávky menšej bielej kapusty (cca 4 hrste nakrájanej kapusty),
- 1 ks paradajka strednej veľkosti,
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať),
- na zápražku bez múky: 1 ks menšia cibuľa, 2 PL olivový olej, 1 PL mletá červená paprika,
- na dochutenie: 1 ks bobkový list, 3 guličky celého čierneho korenia, štipka celej rasce, trochu kurkumy (výborná na kĺby), soľ podľa potreby
Postup receptu: kapustová polievka
1Morčacie mäso (stehno je vynikajúce, pretože má výborné mäsko a vývar z kosti dodá polievke na chuti) umyjeme, narežeme, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Hlávkovú kapustu nakrájame na menšie kocky.
2Keď polievka zovrie, vývar vylejeme, mäso dôkladne umyjeme a opäť zalejeme studenou vodou (2 litre). Privedieme opäť do varu. Pridáme nakrájanú bielu hlávkovú kapustu, bobkový list, korenie, celú rascu, kurkumu a soľ.
3Polievku varíme približne 50 minút, potom pridáme umytú paradajku prekrojenú napoly (dodá polievke výbornú chuť) a niekoľko strúčikov cesnaku (podľa obľuby). Ak sa nám zdá polievka hustá, môžeme priliať trochu vody.
4Pripravíme si zápražku bez múky, ktorá polievku výborne doladí. Cibuľu si nakrájame nadrobno a na olivovom oleji ju orestujeme dozlatista, odstavíme. Pridáme mletú červenú papriku, premiešame a pridáme do polievky.
5Polievku povaríme ešte cca 20 minút. Mäso zmäkne, bude sa pekne oddeľovať od kosti. Ak je potrebné, ešte ju dochutíme. Morčacie mäso nakrájame na kocky. Do polievky môžeme nakoniec pridať aj čerstvé obľúbené bylinky.
Tip na záver: Ak chceme polievku ešte sýtejšiu, 20 minút pred koncom varenia pridáme zemiaky nakrájané na kocky (2 ks strednej veľkosti). Do polievky môžeme pridať aj lyžicu kyslej smotany alebo hustého bieleho jogurtu.
Kapustová polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť.