52x hlasované

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 1 hodina 10 minút
Počet porcií: 4

Klasický recept na výborný kurací paprikáš bez smotany, ktorý chutí presne ako od babičky. Pripraviť si k nemu môžete halušky, kolienka alebo čokoľvek, čo sa vám k tomu hodí. Postupujte podľa nášho podrobného postupu a pripravte si tak najlepší kurací paprikáš podľa kuchyne portálu Chutné recepty

Kurací paprikáš

Suroviny na kurací paprikáš sú jasné – paprika, cibuľa a kuracie mäso. Neviete ale ako správne postupovať? Máme pre vás podrobný foto-recept, s ktorým zvládnete uvariť dokonalý kurací paprikáš. Je dôležité, aby ste použili kuracie mäso s kosťami, pretože vďaka kostiam budete mať omáčku ešte chutnejšiu než iba z čistého mäsa.

Tajomstvo kuracieho paprikáša však spočíva v cibuľovo-paprikovom základe. Cibuľa sa najprv posmaží na oleji, pridá sa k nej mletá červená paprika a voda, táto zmes následne prevrie a môžeme do nej pridať mäso, nech sa dusí.

Kurací paprikáš je jedno z najznámejších tradičných jedál v strednej Európe, najmä na Slovensku a v Maďarsku. Je to jedlo s hlbokými koreňmi v miestnej kuchyni a má dlhú tradíciu. Korenie je dôležitou súčasťou kuracieho paprikáša a dáva mu charakteristickú chuť. Najčastejšie používaným korením je sladká mletá paprika, ktorá dodáva jedlu intenzívnu farbu a chuť. Ďalšie bežne používané korenie zahŕňa čili papričky, čierne korenie a mleté korenie.

Existuje mnoho variácií receptov na kurací paprikáš. Okrem kuracieho mäsa sa niekedy pridávajú aj iné druhy mäsa, ako napríklad bravčové alebo hovädzie. Niektoré recepty používajú smotanu na zjemnenie omáčky, zatiaľ čo iné uprednostňujú hustejšiu omáčku bez smotany. Paprikáš sa často podáva s tradičnými prílohami, ako sú halušky (knedľačky), kyslá smotana a čerstvo nakrájaná zelenina. Hlavnou prílohou však sú halušky, ktoré sú druhom cestoviny vyrobenej z vajec, múky a zemiakov.

Paprikáš z kuraciny je pomerne vyvážené jedlo s vysokým obsahom bielkovín z kuracieho mäsa. Môže obsahovať aj zeleninu, ako sú papriky a cibuľa. Obsah tuku a kalórií sa líši v závislosti od použitých ingrediencií a množstva použitej masti a oleja.

Kuracie mäso je bohatým zdrojom bielkovín a živín, ako je vitamín B, draslík a selén. Zelenina pridáva jedlu vitamíny, minerály a vlákninu. Je však dôležité brať do úvahy aj obsah tuku a množstvo použitej soli pri príprave jedla.

História paprikáša 

História paprikáša je úzko spojená s kultúrou a kuchyňou strednej Európy, najmä Maďarska a Slovenska. Tu je stručný prehľad histórie tohto jedla:

Pôvod paprikáša možno vystopovať až do 18. storočia, kedy sa začala v Maďarsku rozvíjať charakteristická kuchyňa s použitím papriky ako hlavného korenia. Paprika je korením získavaným z mletého červeného alebo zeleného korenia papriky, ktorá je charakteristická pre región strednej Európy.

Pôvodná verzia paprikáša, ktorá sa nazýva „paprikáš gulyás“ alebo „gulyáš“, je jedlo pripravené z hovädzieho mäsa a zeleniny, ako sú cibuľa, paprika a paradajky. Gulyáš je vlastne hustá polievka s bohatou chuťou a dnes je považovaný za jedno z najtypickejších maďarských jedál.

V priebehu času sa paprikáš stal populárnym jedlom aj v iných krajinách strednej Európy. V slovenskej kuchyni je kurací paprikáš veľmi obľúbeným jedlom. Slovenský kurací paprikáš predstavuje prípravu kuracieho mäsa s cibuľou, paprikou, smotanou a inými koreninami. Podáva sa s haluškami (knedľačkami) a kyslou smotanou.

Paprikáš sa stal jedným z najdôležitejších a najpopulárnejších jedál v týchto krajinách a je súčasťou ich kulinárskeho dedičstva. Jeho príprava a receptúra sa môže líšiť v závislosti od regiónu a osobných preferencií kuchára.

Dnes sa paprikáš stále konzumuje v mnohých domácnostiach a reštauráciách, a je považovaný za ikonické jedlo stredoeurópskej kuchyne. Jeho bohatá chuť a koreňové tradície dávajú jedlu výnimočný charakter a lákajú mnohých gurmánov.

Skúste aj náš overený recept na maďarský guláš s knedľou, hovädzí perkelt alebo najlepší kotlíkový guláš. Segedínsky guláš je rovnako obľúbený. Vyskúšajte aj ďalšie naše kuracie recepty.

Ingrediencie 

Postup receptu

Smaženie cibuľky – Najprv si usmažíme cibuľku na oleji, ktorú si vopred nakrájame nadrobno. Cibuľku osolíme a pridáme k nej aj červenú papriku. Dôkladne to premiešame. 

Smaženie cibuľky. Foto - Slávka

2Zalejeme – Túto zmes zalejeme vodou a necháme prevrieť. Pridáme ešte čierne korenie. 

Zalejeme. Foto - Slávka

3

Pridáme mäso – Do zmesi následne pridáme mäso a dusíme ho pod pokrievkou až do zmäknutia zhruba 50 minút. 

Pridáme mäso. Foto - Slávka

4

Zahustenie – V tomto kroku vyberieme mäso z omáčky, pretože ju ideme zahustiť. Omáčku zahustíme múkou vymiešanou vopred vo vode. 

Zahustenie. Foto - Slávka

5

Dokončíme – Do omáčky naspäť vložíme mäso a už len všetko spolu krátko povaríme. 

Dokončíme. Foto - Slávka

Kurací paprikáš máme hotový a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte si k nemu pripraviť maďarské halušky podľa receptu z portálu Ženy v meste

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu