Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 1,5 hodiny
Počet porcií: 6 
 

Vianočná kapustnica je skutočne slovenské jedlo. Vyskúšajte si pripraviť tú pravú slovenskú spolu s nami, pokojne aj mimo Vianoc. Jej príprava je naozaj jednoduchá a určite poteší každého nielen pri štedrovečernom stole. 

Vianočná kapustnica 

Vianočné sviatky so sebou prinášajú každoročne naše klasické zvyky a tradície. Varenie kapustnice patrí medzi nich. Každé Vianoce sa pripravuje tradičná vianočná kapustnica s údeným mäsom a klobásou, ktorej nedokáže odolať nikto. Táto polievka patrí medzi veľmi obľúbené, milujú ju mladí aj starí. Mnohé rodiny si Vianoce bez kapustnice jednoducho nevedia pripraviť. Kapustnica sa považuje za sviatočnú polievku, nie je to len taká hocijaká polievka. 

Každá rodina si však pripravuje kapustnicu trochu inak. Niektorí ju majú radi kyslejšiu, iní zasa sladšiu vďaka smotane. Na Slovensku by ste našli veľmi veľa variantov tejto polievky. My vám prinášame recept na tú, ktorá patrí k tým najtradičnejším. Kyslá kapusta predstavuje nepochybne základ, avšak pridáva sa aj šunka a huby. Inšpirujte sa naším receptom a pripravte si ju s nami. 

Vianočná kapustnica je neodmysliteľnou súčasťou vianočnej tradície na Slovensku a je často spojená so sviatkami. Jej bohatá chuť a teplo prinášajú do rodinných osláv príjemnú atmosféru a spomienky.

Vianoce

Hlavnou zložkou kapustnice je kyslá kapusta, ktorá je bohatá na vlákninu, vitamíny (C, K) a minerály (draslík, vápnik, horčík). Vláknina je dôležitá pre správne trávenie a podporu zdravej črevnej flóry. Vitamín C je antioxidant, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a zlepšuje absorpciu železa z potravy.

Niektoré varianty kapustnice obsahujú prídavok mäsa, ako je klobása, klobásová zmes alebo údené mäso. Tieto zdroje bielkovín dodávajú telu dôležité aminokyseliny potrebné na rast, opravu tkanív a správne fungovanie organizmu.

Kapustnica je často varená bez pridania veľkého množstva mastných prísad, čo pomáha udržiavať jej obsah tuku na relatívne nízkej úrovni. Nízky obsah tuku je prínosný pre zdravie srdca a udržiavanie zdravého telesného hmotnostného indexu.

Vianočná kapustnica teda rozhodne patrí k tým zdravším jedlám, takže ak ste mali doteraz výčitky, že ste jej zjedli priveľa počas Vianoc, tak nemajte! Táto chutná polievka je zdravšia než sa dá. Poďme si ju spolu pripraviť.

Okrem tohto receptu vám odporúčame aj ďalšie recepty z nášho webu, ako napríklad kapustové fliačky, skvelý zemiakový šalát s majonézou alebo pre vegatariánov kapustnica bez mäsa či jušku s hubami.

Vyskúšajte aj náš overený recept na kapustovú polievku s morčacím mäsom, kapustnicu s klobásou, vegetariánsku kapustnicu alebo kapustnicu s pretlakom. Skúste s nami nájsť tajomstvo dokonalej kapustnice, alebo aj kapustnica so smotanou. A tu je silvestrovská kapustnica.

Ingrediencie

  • 800 g kyslá kapusta,
  • 2 neúdené klobásy, 
  • 1 údená klobása,
  • kúsok údenej šunky,
  • kúsok údenej slaniny,
  • sušené huby, 
  • sušené slivky,
  • kúsok masla,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 6 strúčikov cesnaku,
  • na dochutenie: bobkový list, čierne korenie celé, celá rasca, kurkuma, mletá červená paprika, vegeta, soľ

Postup receptu: Vianočná kapustnica

1Kyslú kapustu (ideálne domácu) dáme do väčšieho hrnca. Ak je kapusta veľmi kyslá, najprv ju prepláchneme vodou. Kapustu si môžete aj narezať, ak ju tak máte radšej. Následne ju v hrnci zalejeme vodou. Potom k nej pridáme klobásy (ideálne domáce), údenú šunku a na dochutenie bobkový list, čierne korenie celé, celú rascu, trošku kurkumy, sušené slivky (3 – 4 ks), strúčiky cesnaku (2 ks).  

Pripravíme si základ a okoreníme. Foto - Michal Trško

2Aby nám sušené huby zmäkli, namočíme ich najprv do vody, ktorú potom zlejeme a huby pridáme do polievky. Polievku varíme asi hodinu. 

Pridáme zvyšné ingrediencie a varíme. Foto - Michal Trško

3Slaninu narežeme na malé kúsky, opražíme ju a pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu, všetko spolu orestujeme. Ešte k tomu pridáme maslo, prehrejeme a odstavíme. Tentokrát pridáme roztlačené strúčiky cesnaku (4 ks alebo podľa chuti), PL červenej mletej papriky, premiešame spolu a necháme ešte trochu postáť, aby sa chuť cesnaku uvoľnila. Túto zmes pridáme do polievky a podľa potreby dochutíme vegetou alebo soľou. Polievku varíme ešte asi pol hodinu. 

Pridáme slaninu. Foto - Michal Trško

4Z polievky vyberieme klobásu a šunku, necháme ich vychladnúť, nakrájame a vložíme späť do polievky. Kapustnicu môžeme podávať s trochou kyslej smotany na vrchu a ozdobiť petržlenovou vňaťou. Najlepšia je na druhý deň, keď sú všetky chute výrazné. Skúste aj našich 10 receptov na starodávne polievky.

Vianočná kapustnica je hotová. Foto - Michal Trško
Vianočná kapustnica je hotová. Foto – Michal Trško

Takýto je výsledok – vianočná kapustnica je hotová. Recept si však každá rodina môže upraviť podľa toho, ako to majú radi. Na záver už len dobrú chuť. Vyskúšajte si tiež pripraviť rýchlu a chutnú kuraciu polievku z portálu Ženy v meste. A tu je jednoduchá vianočná kapustnica. A tu je aj naša domáca kapustnica s mäsom. Skúste aj naše nápady ako zahustiť kapustnicu.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu