47x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas tepelnej úpravy: 1 hodina 10 minút
Počet porcií: 6

Tri čarovné prísady a skvelé tradičné slovenské jedlo je na stole: plnený kapustný list alebo aj holúbky. Hlávková kapusta, bravčové mleté mäso, ryža. To sú hlavné zložky výborného a tradičného jedla, ktoré sa u nás pripravuje s radosťou a je sa s chuťou. Pripravte si ho s nami podľa nášho receptu z portálu Chutné recepty

Plnený kapustný list

Niekedy stačí málo. Netreba zháňať žiadne výnimočné prísady ani špeciálne korenia. Hlávková kapusta, bravčové mleté mäso, ryža. To sú hlavné zložky výborného a tradičného jedla: plnený kapustný list alebo sa toto jedlo zvykne volať aj holúbky. 

Už staré mamy vedeli, čo je dobré. Aj keď nemali suroviny od výmyslu sveta, dokázali stvoriť tak plnohodnotné a chutné pokrmy, že v pohode zasýtili celú rodinu. Plnený kapustný list, ktorý pozostáva z vynikajúcej mäsovej zmesi a zároveň sa podáva spolu s polievkou, je toho príkladom. Je často vnímaný ako výživné jedlo. Kapusta je bohatá na vitamíny C a K, vlákninu a antioxidanty. Mäso a ryža poskytujú potrebné bielkoviny a energiu. To z neho robí vyvážený a chutný pokrm.

Plnený kapustný list má starobylý pôvod a existuje už stáročia. Jeho presný pôvod sa však ťažko určuje, pretože sa rozšíril po rôznych častiach sveta nezávisle od seba. Je rozšírený v strednej a východnej Európe, na Blízkom východe, v Ázii a v niektorých oblastiach Severnej a Južnej Ameriky.

Tradičný recept na plnený kapustný list zahŕňa obvykle zmes mletého mäsa, ryže, cibule, korenín a byliniek, ktorá sa potom zabalí do predvareného kapustného listu. Plnené listy sa zvyčajne varia v šťave (omáčke) s paradajkovým pretlakom, kyslou kapustou alebo zeleninovým vývarom.

Existuje mnoho rôznych variácií plneného kapustného listu v závislosti od krajiny a regiónu. Napríklad v Grécku sa podobné jedlo nazýva „dolmades“ a je plnené listami viniča namiesto kapustných. V Stredomorí je obľúbeným variantom „sarma“, ktorá taktiež obsahuje listy viniča. V Maďarsku sa nazýva „töltött káposzta“ a používa sa často červená kapusta.

Plnený kapustný list je často podávaný počas sviatočných období, ako sú Vianoce alebo Veľká noc. V mnohých kultúrach je to jedlo, ktoré sa prichystáva na rodinné stretnutia a špeciálne príležitosti. Plnený kapustný list je jedným z klasických jedál, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Rodiny si často uchovávajú svoje staré recepty a prípravu jedla považujú za dôležitú súčasť svojej kultúry a rodinnej tradície.

Ak preferujete rastlinnú stravu, môžete si pripraviť aj vegetariánske alebo vegánske varianty plneného kapustného listu. Namiesto mäsa sa môžu použiť nasekané zeleninové suroviny alebo náhrady za mäso, ako sú napríklad tofu alebo seitan.

Ak sa vám zvýši kapusta, pripravte si z nej napríklad polievku z hlávkovej kapusty. Určite vás poteší aj koložvárska kapusta

História plnenia kapustných listov 

Pôvod plneného kapustného listu sa datuje do starovekého Grécka a Ríma. V tom čase bolo bežné používanie listov viniča a ich plnenie rôznymi surovinami. Postupom času sa táto technika rozšírila do rôznych častí Európy, kde sa zistilo, že kapustné listy sú veľmi vhodné na plnenie.

Plnenie kapustných listov začalo byť populárne v stredoveku a renesancii. V tom čase bolo jedlo považované za jednoduché, cenovo dostupné a chutné. Plnený kapustný list sa stal obľúbeným jedlom v mnohých kultúrach, pretože kapusta bola dostupná počas dlhých zimných mesiacov a dala sa dobre skladovať.

V každej kultúre sa vyvinula iná variácia plneného kapustného listu. Recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu a upravovali sa podľa miestnych chutí a dostupných surovín. Rôzne krajiny a regióny začali používať rôzne druhy mäsa, ryže, koreniny a bylinky na plnenie kapustných listov, čo prispelo k bohatstvu variantov tohto jedla.

Dnes je plnený kapustný list významnou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete a zostáva obľúbeným jedlom počas sviatočných období a špeciálnych príležitostí.

Je to príklad jedla, ktoré sa vyvinulo a rozšírilo na základe miestnych tradícií a kulinárskej tvorivosti. Vyskúšajte aj recept na pravé kapustové halušky. Chutiť by vám mohli aj hovädzie španielske vtáčiky. Prípadne skúste aj recept na mäsové guľky IKEA.

Pustime sa do varenia!

Ingrediencie 

Postup receptu

Vrchné kapustové listy si oddelíme a odložíme bokom.

Listy dáme bokom. Foto - Slávka

2Zvyšnú kapustu nakrájame na drobné pásiky a uvaríme v osolenej vode (asi jedna ČL soli) s bobkovým listom a guličkami nového korenia (asi pol hodinu).

Zvyšnú kapustu uvaríme. Foto - Slávka

3

Mleté mäso osolíme (pol ČL soli) a okoreníme mletým korením. Pridáme predvarenú ryžu, dve vajíčka, na jemno nasekanú cibuľku a dôkladne premiešame.

Mäso zmiešame s ďalšími ingredienciami a okoreníme. Foto - Slávka

4

Zmes poukladáme na kapustové listy. Zavinieme a zviažeme kuchynskou niťou.

Mäso zavinieme v listoch. Foto - Slávka

5Vložíme do polievky, prípadne urobíme zo zvyšnej zmesi samostatné mäsové guľky a povaríme asi 40 minút.

Vložíme do polievky. Foto - Slávka

6

Pripravíme si zápražku. Na masti smažíme múku, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď bude úplne zmäknutá, nakoniec ešte pridáme červenú mletú papriku a po častiach zalievame vodou, aby sme získali redšiu zápražku.

Pripravíme si zápražku. Foto - Slávka

7

Zápražku pridáme do polievky a ešte asi minútu povaríme. Ak je treba, dochutíme.

Zápražku dáme do polievky. Foto - Slávka

Plnené kapustné listy sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na najlepšie kapustníky alebo dusenú hlávkovú kapustu na karameli z portálu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu