16x hlasované

 
Čas prípravy: 15 minút,
Čas varenia: 8 minút,
Počet porcií: 8 ks,
 
 

Placky z kapusty sú skvelá teplá pochúťka. Toto je základný recept, do ktorého môžeme pridávať aj ďalšie suroviny ako je slanina alebo škvarky či inú zeleninu a zakaždým tak ozvláštniť túto výbornú pochúťku.

Placky z kapusty

Kapusta je všeobecne dostupná a lacná zelenina, ktorá sa dá využiť v rôznych receptoch. Pečenie placiek z kapusty je jednou z možností, ako si z nej doma pripraviť skvelé jedlo.

Placky z kapusty môžu byť zdravou alternatívou k iným jedlám. Kapusta je zdravá, bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čo prispieva k zdraviu tráviaceho systému a posilňuje imunitný systém. O tom ale o trošku viac nižšie.

Naše placky z kapusty sú aj jednoduché na prípravu. Vyžadujú len zopár základných ingrediencií ako kapustu, vajcia, múku, cesnak a korenie. Stačí ich zmiešať a upiecť v rúre alebo, ako v našom prípade na panvici. V priebehu pár minút tak môžete mať hotové jedlo na tanieri.

Placky z kapusty viete výborne využiť aj ako prílohu v rôznych jedlách. Napríklad k mäsu alebo rybám. Taktiež ich viete použiť ako základ pre sendviče alebo dokonca pridať do burgru.

Taktiež sú placky z kapusty vhodnou voľbou pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo pre tých, ktorí uprednostňujú bezlepkovú stravu. Kapusta je prirodzene bezlepková a tieto placky môžu slúžiť ako alternatíva k bežným pečivám.

Prečo je kyslá kapusta zdravá?

Kyslá kapusta má niekoľko zdravotných výhod, ktoré pramenia zo jej špecifického spôsobu fermentácie a obsahu živín. Tu je niekoľko dôvodov, prečo sa kyslá kapusta považuje za zdravú potravinu:

  • Probiotické vlastnosti: Kyslá kapusta je fermentovaná potravinova, ktorá obsahuje živé kultúry probiotík. Počas fermentácie sa vytvárajú prospešné baktérie (napríklad mliečne kvasinky a kyselina mliečna) a v tele po ich konzumácií podporujú zdravú črevnú mikroflóru. Probiotiká môžu mať pozitívny vplyv na trávenie, imunitný systém a celkové zdravie.
  • Vysoký obsah vitamínov a minerálov: Kyslá kapusta je bohatá na vitamíny C, K a B6, ktoré sú dôležité pre imunitný systém, zdravie kostí, správne fungovanie mozgu a mnoho ďalších telesných funkcií. Obsahuje tiež minerály, ako je vápnik, draslík, železo a mangán.
  • Vláknina: Kyslá kapusta obsahuje vlákninu, čo je dôležité pre správne trávenie a zdravie čriev. Vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, udržuje pocit sýtosti a podporuje zdravú stolicu.
  • Antioxidanty: Kyslá kapusta obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi a podporujú zdravie buniek. Antioxidanty môžu pomôcť v boji proti chronickým chorobám a procesu starnutia.
  • Nízky obsah kalórií: Kyslá kapusta je relatívne nízkokalorická potravina, čo ju robí vhodnou súčasťou diét zameraných na chudnutie alebo udržanie zdravej hmotnosti.

Je dôležité poznamenať, že zdravotné výhody kyslej kapusty  teda aj našich placiek z kapusty môžu byť ovplyvnené aj spôsobom jej prípravy a konzumácie.

Ak je kyslá kapusta príliš vysolená alebo tepelne spracovaná, niektoré živiny a probiotické baktérie sa stratia. Je lepšie si vybrať domácu alebo tradične fermentovanú kyslú kapustu a konzumovať ju v rozumnom množstve ako súčasť vyváženej stravy.

Vyskúšajte napríklad kapustovú polievku s morčacím mäsom, alebo náš recept na fliačky s kapustou či strapačky s kyslou kapustou. Ak máte radi slané palacinky, tak slané palacinky so šampiňónmi sú niečo pre vás. Alebo vyskúšajte aj náš recept na chrumkavé zemiakové placky. Vyskúšajte aj naše zemiakové placky s mäsom alebo oškvarkové pagáče.

Ingrediencie na placky z kapusty

Postup prípravy: Placky z kapusty

1Cesnak očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Očistíme cesnak, Foto - Kristína

2Následne cibuľu očistíme a nakrájame na jemno ako cesnak.

Nakrájame cibuľu, Foto - Kristína

3Kapustu necháme odkvapkať a potom ju nakrájame na menšie kúsky.

Nakrájame kapustu, Foto - Kristína

4Potom dáme kapustu do misy, pridáme cesnak, cibuľu a múku.

Do misky pridáme kapustu, cibuľu, cesnak a múku, Foto - Kristína

5Do kapustovej zmesi pridáme vajcia, mleté ​​korenie, soľ a zamiešame.

Do misy pridáme vajcia, korenie a soľ, Foto - Kristína

6Na panvičke rozohrejeme olej a lyžicou vytvarujeme placky. Dáme smažiť z každej strany 4 minúty až budú do zlatista opečené.

Smažíme z obidvoch strán, Foto - Kristína

Dobrú chuť! Nech vám placky z kapusty doma chutnajú. Máme pre vás aj recept ako si naložiť kyslú kapustu do suda. Vyskúšajte aj recept na pravé kapustové halušky.

Hotové placky z kapusty. Foto - Kristína
Hotové placky z kapusty. Foto – Kristína

Placky z kyslej kapusty ako príloha?

Placky z kyslej kapusty sú výbornou prílohou, ktorú môžete použiť v rôznych jedlách. Tu je niekoľko nápadov, ako ich využiť:

Placky z kyslej kapusty môžete podávať ako prílohu k mäsovým jedlám, ako sú bravčové, hovädzie alebo kuracie mäso. Môžete ich napríklad podávať s pečenou bravčovou krkovičkou, hovädzím gulášom alebo grilovaným kuracím mäsom.

Skombinujte ich s rôznymi druhmi strukovín. Môžete ich podávať s fazuľovým prívarom, šošovicou alebo šošovicovým prívarom. Táto kombinácia vytvára chutné a sýte jedlo.

Placky z kapusty sú vynikajúcou prílohou aj k rybám. Môžete ich podávať napríklad k pečenej lososovej filetke, vyprážaným rýbim filétom alebo rybím príborom.

Skúste placky z kyslej kapusty ako prílohu k zeleninovým jedlám. Môžete ich kombinovať so zapečenou zeleninou, duseným špenátom alebo inými obľúbenými zeleninovými pokrmami.

Placky z kapusty sú vhodnou prílohou aj pre vegetariánov. Skombinujte ich s rôznymi vegetariánskymi jedlami, ako sú napríklad zeleninové karí, quinoa s ovocím a zeleninou alebo cícerové kari.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu