Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 4 – 5 
 

Najlepšie domáce kapustníky ako od babičky sú naozaj pecka. Každá babička pozná tajomstvo tých najlepších kapustníkov. Prezrite si tento originálny recept a iný už ani skúšať nebudete.

Kapustníky

Kým neochutná kapustníky, človek by neveril, aká neuveriteľne dobrá chuť vznikne pri smažení obyčajnej hlávkovej kapusty. Ak sa to skombinuje s vynikajúcim, krehkým a vzdušným cestom, dostaneme naozaj skvelú pochúťku. Kapustníky takou bez diskusie sú.

Naše staré mamy aj babičky ozaj vedeli, čo je dobré. Určite medzi tradičné dobroty vždy patrili aj slané koláče. Neboli im treba žiadne špeciálne prísady, ani komplikovaný post receptu. 

Benefity kapusty

Kapusta je nízkokalorická zelenina, ktorá obsahuje množstvo živín a má rôzne zdravotné výhody. Tu sú niektoré z nich:

  1. Nízkokalorická strava: Kapusta obsahuje málo kalórií, čo ju robí vhodnou pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia schudnúť.
  2. Vitamíny a minerály: Obsahuje vitamíny ako vitamín C, K, B6, kyselinu listovú a minerály ako mangán, draslík, fosfor a vápnik. Tieto látky sú dôležité pre zdravie kostí, krvného obehu, imunitného systému a ďalšie telesné funkcie.
  3. Vysoký obsah vlákniny: Kapusta obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, čo môže pomôcť udržiavať správne fungovanie tráviaceho systému a zlepšovať pohodu čriev.
  4. Antioxidanty: Vitamín C a ďalšie antioxidanty v kapuste môžu pomôcť chrániť bunky pred voľnými radikálmi, čo môže pomôcť v prevencii určitých ochorení a podporovať celkové zdravie.
  5. Zníženie zápalu: Niektoré zložky v kapuste majú protizápalové vlastnosti, čo môže byť užitočné pri znižovaní zápalu v tele.
  6. Podpora srdcového zdravia: Vápnik, draslík a vláknina môžu pomôcť udržiavať zdravý krvný tlak a hladinu cholesterolu, čo môže prispieť k srdcovému zdraviu.
  7. Podpora detoxikácie: Kapusta obsahuje síru a ďalšie látky, ktoré môžu pomáhať pri procese detoxikácie organizmu.
  8. Podpora chudnutia: Vzhľadom na nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny môže kapusta byť užitočná pri procese chudnutia, pretože môže spôsobiť pocit sýtosti s minimálnym príjmom kalórií.

Je však dôležité zdôrazniť, že strava by mala byť vyvážená a pestrosť je kľúčovým faktorom v zabezpečení príjmu všetkých potrebných živín. Kapusta by mala byť súčasťou celkovej zdravej stravy.

Ale určite vyskúšajte aj náš recept na nadýchané langoše. Tu je aj recept na rýchle pagáče, veľkonočnú babu a slané vianočné koláčiky. Alebo vyskúšajte náš recept na jemné oškvarkové pagáče.

Ingrediencie 

  • 200 g hladkej múky,
  • 500 g hrubej múky,
  • 1 hlávka hlávkovej kapusty,
  • 1 PL kryštálového cukru,
  • 1 ks čerstvého droždia 42 g,
  • 5 dcl plnotučného mlieka,
  • 1 polievkové lyžice bravčovej masti,
  • 2 kávová lyžička soli,
  • čierne korenie,
  • 3 PL repkového oleja,

Postup receptu na kapustníky

1

Na úvod si pripravíme kvások. Do droždia dáme cukor a asi 0,5 dcl vlažného mlieka. Počkáme, kým nakysne.

pripravíme si kvások, Foto - Slávka
pripravíme si kvások, Foto – Slávka

Pridáme 1 KL soli, oba druhy múky, mlieko a miesime. Počkáme, kým cesto nakysne, asi hodinu.

cesto miesime, Foto - Slávka
cesto miesime, Foto – Slávka

3

Medzitým si na oleji posmažíme kapustu.

smažíme kapustu, Foto - Slávka
smažíme kapustu, Foto – Slávka

4

Pridáme 1 KL soli a mleté čierne korenie. Premiešame. Hotovú kapustu necháme chvíľu vyhladnúť.

kapustu okoreníme, Foto - Slávka
kapustu okoreníme, Foto – Slávka

5

Z vykysnutého cesta si urobíme malé bochníčky. Keď sú hotové, necháme ich ešte asi 10 minút na doske kysnúť.

z cesta si urobíme bochníčky, Foto - Slávka
z cesta si urobíme bochníčky, Foto – Slávka

5Každý bochníček si v ruke jemne roztiahneme a naplníme kapustou.

bochníčky naplníme kapustou, Foto - Slávka
bochníčky naplníme kapustou, Foto – Slávka

6

Zavinieme a jemne valčekom pregúľame.

následne ich pregúľame valčekom, Foto - Slávka
následne ich pregúľame valčekom, Foto – Slávka

7

Plechy si vymastíme masťou (na dva plechy treba dvojnásobnú dávku cesta).

plechy vymastíme, Foto - Slávka
plechy vymastíme, Foto – Slávka

8

Kapustníky si naukladáme na plech. Dôležité je ich v tomto momente poprepichovať vidličkou, aby sa pri pečení nenafúkli.

kapustníky poukladáme na plech, Foto - Slávka
kapustníky poukladáme na plech, Foto – Slávka

9Kapustníky pečieme asi pol hodinu na 180 stupňov.

kapustníky pečeieme do zlatista, Foto - Slávka
kapustníky pečeieme do zlatista, Foto – Slávka

Kapustníky sú hotové, dobrú chuť želáme! Vyskúšajte aj recept na podplamenník, alebo tie na zemiakovo-cibuľový šalát, pečeného lososa v rúre alebo na paradajkovú polievku.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu