Tradičná kapustnica bez mäsa len s hubami z dielne webu chutné recepty. Ponúkame recept na imunitu, ktorý sa oplatí vyskúšať. Zaželajme si teda dobrú a zdravú chuť.
Kapustnica bez mäsa
Táto kapustnica bez mäsa je naozaj zdravá polievka z kyslej kapusty. Ak si teda chcete posilniť imunitu, uvarte si polievku z kyslej (kvasenej) kapusty.
Kyslá kapusta, kvasená kráľovná zdravia a krásy, poklad slovenského národa. Obsahuje nielen vitamín C, E, A, K, vitamíny skupiny B, ale aj mnoho živín. Prečisťuje, lieči, skrášľuje, zvyšuje odolnosť proti vírusom a infekciám. Preto toľká pozornosť.
Kapustnica je tradičné slovenské jedlo, ktoré má bohatú históriu a je spojené so sviatočnou atmosférou Vianoc a Silvestra. Jej história siaha až do 9. storočia, kedy sa začala pestovať kapusta v oblastiach strednej a východnej Európy.
Vďaka svojej odolnosti voči mrazu a schopnosti dlhodobo sa skladovať sa kapusta stala dôležitou súčasťou jedálnička našich predkov. Už pôvodná kapustnica bola jednoduchá a základnými prísadami boli kyslá kapusta, cibuľa, voda, soľ a korenie. A taký je aj tento recept. Kapustnica bez mäsa vydržala dodnes.
Postupom času sa do receptúry pridávali ďalšie zložky, ako sú zemiaky, mäso, huby, klobása a ďalšie korenie. Kapustnica sa tradične pripravovala na Vianoce a Silvester a mala symbolizovať hojnosť a blahobyt.
História kapustnice
Každá rodina mala svoj vlastný recept a pridávala do nej obľúbené ingrediencie a korenia, čím sa táto polievka stala jedinečným a osobitým jedlom.
V súčasnosti je kapustnica jedným z najobľúbenejších tradičných jedál na Slovensku a je súčasťou mnohých vianočných a silvestrovských osláv. Má výraznú chuť a vôňu, ktoré sa vytvárajú postupným varením kapusty a zložiek spolu s korením. Kapustnica je zosobnením tradície, rodinnej pohody a radosti z jedla počas sviatočného obdobia.
Najlepšia polievka z kyslej kapusty je určite kapustnica bez mäsa s hubami. Táto polievka sa zvykne tradične varievať aj na Štedrý večer. Aj keď je polievka pôstna, bez masla, mäsa a klobásy, je plná živín a vitamínov. Uvariť si ju však môžete kedykoľvek, počas celého roka. Posilnite si nielen imunitu, nedáte vírusom žiadnu šancu, najete sa aj do krásy.
Bez mäsa je kapustnica o niečo ľahšia a menej tučná. Mäso obsahuje väčšinu tuku v kapustnici, a keď sa ho vypustí, jedlo sa stáva zdravšou alternatívou s nižším obsahom nasýtených tukov.
Kapustnica bez mäsa sa stáva aj flexibilnejšou, čo umožňuje pridanie ďalších prísad, ktoré zvýraznia chuť a textúru jedla. Napríklad, môžete pridať viac druhov zeleniny, huby, cícer, kyslú smotanu alebo zemiakové kúsky, aby ste dosiahli žiaducu konzistenciu a chuť.
Kapustnica bez mäsa je vhodná pre tých, ktorí sa z rôznych dôvodov rozhodli nekonzumovať mäso. Týmto spôsobom môžu aj oni vychutnať tradicionálnu kapustnicu a zapojiť sa do sviatočnej atmosféry bez nutnosti konzumovať mäso.
Pre niektorých ľudí môže byť kapustnica bez mäsa vhodná z dôvodu diétneho obmedzenia alebo osobnej preferencie. Môže slúžiť ako alternatíva pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem mäsa, dodržiavať postné obdobie alebo sa jednoducho snažia o rôznorodosť v jedálničku.
Vyskúšajte aj tradičné recepty na cesnačku, kulajdu, alebo fazuľovú polievku. Ale máme aj recept na výbornú zeleninovú polievku.
Ingrediencie
- 4 plné hrste kvasenej (kyslej) kapusty,
- 2 plné hrste sušených húb,
- 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- na zápražku bez múky: 3 polievkové lyžice (olivového) oleja,
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky
- na dochutenie polievky: soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, trochu kurkumy (aj keď je netradičná, je vynikajúca na kĺby)
Postup receptu: kapustnica bez mäsa
1 Najprv si pripravíme sušené huby, ktoré namáčame do studenej vody približne na 15 minút, aby zmäkli. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak si ošúpeme.
2Do hrnca pridáme kyslú kapustu, zalejeme vodou, môžeme pridať aj šťavu z kyslej kapusty. Potrebujeme 1,5 l tekutiny. Ak je kapusta príliš kyslá, tak ju premyjeme.
3
Pridáme vytlačené huby, koreniny, rozpolený cesnak. Polievku dáme variť. Na (olivovom) oleji orestujeme do sklovita nakrájanú cibuľu, zasypeme červenou paprikou.
4
Po 20 minútach varenia polievky pridáme zápražku bez múky. Kapustnicu bez lepku môžeme ešte dochutiť a zriediť vodou, keď je príliš hustá. Prevaríme a podávame.
Tip na záver: Ak vám huby nechutia, pokojne ich vynechajte. Naša zdravá kapustnica bez mäsa, chutí aj bez všetkého úžasne. Najlepšia je na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Dobrú chuť.