Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút
Počet porcií: 4 – 5

Najlepší recept na bravčový stroganov z bravčového karé. Jednoduchý a chutný obed poteší celú rodinu a budete sa po ňom ešte dlho oblizovať. Prípravu receptu navyše zvládne naozaj každý začiatočník, takže neváhajte a pripravte si bravčový stroganov s nami, s portálom Chutné recepty.

Bravčový stroganov

Stroganov rozhodne patrí k obľúbeným jedlám na obed alebo večeru. Je to vďaka jeho jemnej chuti a jednoduchej príprave. Zasýti nejedného hladoša. Tento recept navyše zvládne naozaj každý začiatočník, takže sa nemáte čoho báť. Ak si necháte plátky bravčového karé v marináde s korením odležať počas noci, bravčový stroganov bude ešte chutnejší. Okrem toho si stroganov môžete pripraviť aj z iného druhu mäsa, napríklad z hovädzieho, morčacieho alebo aj kuracieho. Teraz si však pripravme spolu bravčový stroganov

Pri príprave bravčového stroganova je dôležité vybrať kvalitné mäso, ako sú stehná alebo plece. Mäso by malo byť nakrájané na tenké prúžky, aby sa ľahko dusilo a rýchlejšie sa tak uvarilo. Okrem mäsa obsahuje bravčový stroganov často cibuľu, huby a smotanu. Tieto zložky vytvárajú charakteristickú chuť a textúru pokrmu.

Niektoré recepty môžu obsahovať koreňovú zeleninu, ako je napríklad mrkva, ktorá pridáva do pokrmu sladkú chuť a farbu. Korenie, ako je paprika, môže dodávať stroganovu pikantnú chuť. Niektoré recepty môžu dokonca obsahovať aj alkohol, ako je víno, brandy alebo koňak. Tieto druhy alkoholu pridávajú do pokrmu hlbšiu chuť a komplexnosť.

S rastúcim záujmom o zdravé stravovanie sa môžu objavovať aj moderné varianty bravčového stroganova, ktoré sa snažia zahrnúť viac zeleniny a zdravších ingrediencií. Bravčový stroganov je pokrm s hlbokými koreňmi v ruskej kuchyni, ktorý má svoje charakteristické znaky a tradície. Jeho príprava je kombináciou rôznych ingrediencií a techník, ktoré spolu vytvárajú lahodnú a pestrú chuťovú skúsenosť.

Stroganov

Stroganov je elegantný ruský pokrm so zaujímavým pôvodom a históriou, ktorý je známy svojou bohatou chuťou a šľachtickým pôvabom.  Názov „stroganov“ sa odvíja od priezviska vplyvnej ruského šľachtica Grigorija Stroganova. Táto rodina mala významný vplyv na politiku, kultúru a hospodárstvo Ruska v 16. a 17. storočí. Stroganový pokrm sa počas vývoja ruskej kuchyne začal objavovať v 19. storočí. Prvý známy recept sa objavil v kuchárskej knihe „A Gift to Young Housewives“ (Dar pre mladé hospodyne) od Heleny Molokhovets v roku 1861.

Grigorij Stroganov bol členom bohatého obchodníckeho rodu, ktorý bol známy svojimi obchodnými a hospodárskymi úspechmi, najmä v súvislosti s obchodom so soľou a kovmi. Aj keď existujú rôzne teórie o tom, ako presne vznikol stroganový pokrm, je pravdepodobné, že sa vyvinul v kuchyniach rodiny Stroganovov alebo v ich blízkom okolí.

Klasický stroganov obsahuje tenké prúžky hovädzieho mäsa, často z hovädzieho stehna. Mäso je dusené alebo krátko opečené a následne podávané v smotanovej omáčke s cibuľou a hubami. Omáčka je obvykle zjemnená pridaním horčice, korenia, citrónovej šťavy alebo koňaku.

Stroganov sa rýchlo stal obľúbeným pokrmom medzi ruskou aristokraciou a vyššou spoločnosťou v 19. storočí. S rozvojom reštaurácií a gastronómie sa stroganov stal známym pokrmom aj mimo Ruska. Dnes existuje mnoho moderných variácií stroganového pokrmu. Kuchári pridávajú rôzne ingrediencie, ako sú zelenina, víno, čiastočne údené mäso, rôzne korenie a iné ingrediencie, aby vytvorili nové a zaujímavé chute.

Stroganov je teda jedným z tých pokrmov, ktorý nesie nielen chuťový zážitok, ale aj kultúrnu históriu a odkaz ruskej kuchyne. Jeho názov a šľachtický pôvod ho robia charakteristickým a reprezentatívnym pre ruskú gastronómiu.

Vyskúšajte aj náš recept na klasický hovädzí stroganov, hovädzí stroganov s uhorkami a šampiňónový stroganovZnojemská omáčka s bravčovým mäsom a hovädzie španielske vtáčiky tiež stoja za vyskúšanie. Tu je aj náš recept na bravčové ragú.

 

Ingrediencie 

  • 600 – 800 g bravčové karé,
  • 3 PL maslo (olej),
  • 1 ks väčšia cibuľa,
  • 2 ks kyslá uhorka strednej veľkosti,
  • 5 dl vývar,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, kurkuma, drvená rasca podľa chuti, 1 PL horčica, 4 PL paradajkový pretlak, štipka cukru,
  • na zjemnenie: 1 dl šľahačková smotana (33 %)

Postup receptu: bravčový stroganov

Bravčové karé umyjeme, osušíme a nakrájame ho na tenké plátky. Potom ho jemne naklepeme (nemusíme) a nakrájame ho na tenké rezance. 

Pripravíme mäso. Foto - Nela

2Panvicu rozohrejeme a pridáme na ňu kúsok masla alebo oleja. Opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista.

Opražíme cibuľu. Foto - Nela

3

K cibuli pridáme aj bravčové karé a spolu orestujeme, kým sa mäso nezatiahne (zbledne). Mäso dochutíme korením a prikryjeme ho, podusíme.

Opražíme mäso. Foto - Nela

4

Po 5 minútach pustí mäso vlastnú šťavu a stroganov tak získa na chuti. K mäsu prilejeme vývar za stáleho miešania a dusíme ho do polomäkka. 

Pridáme vývar. Foto - Nela

5Keď je polomäkké, pridáme k nemu aj nakrájané alebo nastrúhané kyslé uhorky, horčicu, paradajkový pretlak, trošku cukru a šľahačkovú smotanu. Poriadne premiešame a podusíme asi 10 minút. 

Pridáme zvyšné ingrediencie. Foto - Nela

6

Ak sa nám zdá, že omáčka je príliš hustá, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Bravčový stroganov podávame s dusenou ryžou a opekanými zemiakmi, poprípade hranolkami. Prajeme vám dobrú chuť!

Bravčový stroganov. Foto - Nela

Vyskúšajte aj recept na šampiňónový stroganov z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu