4.5/5 - (20 votes)

 
Celková príprava: 50-60 minút
Počet porcií: 4-5
 

Tradičná držková polievka podľa receptu, ktorý sa v našom slovenskom jedálničku objavuje už dlhší čas. Vďaka jednoduchému fotoreceptu z portálu ChutnéRecepty.sk si túto pochúťku teraz pripravíte rýchlo aj z pohodlia domova. Hurá do varenia!

Tradičná držková polievka

Pre držkovú polievku je typické, že ju buď človek zbožňuje alebo skôr nemusí, práve vďaka jej špecifickej chuti. Ak je však polievka pripravená správne, nielenže chutí fantasticky, ale zasýti aj prázdny žalúdok.

Tradičná držková polievka je chuťou veľmi originálna polievka. Tak si ju skúste nachystať k nedeľnému obedu! Určite ňou príjemne obohatíte váš zvyčajný jedálníček.

Pripravovali ste už túto polievku podľa iného receptu, no nedopadlo to ideálne? Žiadne strachy! Ponúkame vám totižto podobný recept na držkovú polievku so zemiakmi, tentokrát z portálu Dobrá kuchyňa. Spojením týchto dvoch receptov vám v závere garantujeme držkovú delikatesu, na ktorej si pochutí celá rodina.

Okrem držkovej polievky pre vás máme aj overený recept na českú kulajdu z portálu Chutné recepty. Alebo recept na vianočnú kapustnicu webu Ženyvmeste.sk. Prípadne skúste recept na zemiakové hranolky. Vyskúšajte aj recept na vyprážaný karfiol.

Ingrediencie na prípravu držkovej polievky

(4-5 porcií)

  • 800 g predvarené držky,
  • 1 kopcovitá lyžica bravčovej masti (3 PL oleja),
  • 1 veľká cibuľa,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 1 kopcovitá PL hladkej múky,
  • Voda (podľa potreby),

Na dochutenie:

  • Mletá červená paprika,
  • Bobkový list,
  • Mleté čierne korenie,
  • Celá rasca,
  • Soľ,
  • Vegeta (ak ju používate),
  • Sušený majorán,
  • Chilli paprička,
  • Bylinky (petržlenová alebo zelerová vňať)

Postup receptu na tradičnú držkovú polievku

1Predvarené držky vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a povaríme 20 minút. Následne scedíme.

Príprava predvarených držkov. Foto - Martina

2Pripravíme si cibuľový základ. Najprv nakrájame cibuľu nadrobno a na masti / oleji opražíme do sklovita. Stiahneme zo sporáka, zasypeme mletou červenou paprikou a premiešame.
Príprava cibuľového základu. Foto - Martina

3Do paprikového základu pridáme scedené držky, bobkový list (1 ks), mleté čierne korenie, celú rascu, soľ a vegetu. Všetko podľa chuti a vašej preferencie. Orestujeme na cca 5 minút. Zalejeme vodou, cca 5-10 cm nad okraj. Povaríme 20 minút, aby držky zmäkli.

Pridáme držky a varíme. Foto - Martina

4Následne si pripravíme zátrepku. Lyžicu hladkej múky rozmiešame vo vlažnej vode (2 dl). Dávame pozor, aby nevznikli hrudky. Za stáleho miešania vlejeme do polievky. Pridáme roztlačený cesnak a sušený majorán, ktorý rozmrvíme medzi prstami.

Príprava zátrepky z múky. Foto - Martina

5Povaríme ďalších 5 minút a podľa potreby dochutíme, prípadne dolejeme vodu. Polievka by mala mať jemne štipľavú chuť, preto odporúčame pridať chilli papričku (čerstvá alebo sušená) pre výraznejšiu arómu. Keď je tradičná držková polievka hotová, podávame s čerstvým chlebom. Taktiež dozdobíme petržlenovou alebo zelerovou vňaťou.

Hotovo! Dobrú chuť k vašej polievke! Skúste si prípadne pripraviť aj cesnačku.

Video na prípravu tradičnej držkovej polievky

 

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu