2x hlasované
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 5
 

Najlepší recept na originál coleslaw šalát – chutný a plný vitamínov. Kombinácia zeleniny a majonézy vytvára dokonalú chuť, ktorej odolá len málokto. Dá sa v podstate pripraviť z čoho len chcete, pretože každý ho obľubujete inak. Skúste ten náš šalát podľa receptu portálu Chutné recepty, uvidíte, že vám zachutí. 

Coleslaw šalát

Kombinácia zeleniny a majonézy je skutočne veľmi chutná, niet divu, že coleslaw šalát obľubuje toľko ľudí. Pripraviť si ho môžete zo zeleniny podľa chuti, ale musí byť čerstvá. Najmä kapusta, mrkva a stonkový zeler sú pre tento šalát najtypickejšie. Coleslaw šalát je plný vitamínov, rýchlo pripravený a zvládnu ho aj úplní začiatočníci v kuchyni. Pripraviť si ho môžete nielen ako prílohu, ale aj ako ľahkú večeru

Coleslaw šalát, obľúbený po celom svete, má pôvod v starovekom Ríme, kde ľudia marinádovali kapustu v octe. Postupne sa recept rozšíril do celej Európy a nakoniec sa dostal aj do Ameriky, kde dostal názov „coleslaw.“ Jeho história je fascinujúca, s koreňmi siaha do minulosti a sleduje cestu cez rôzne kultúry.

Variácie receptu sú takisto nesmierne zaujímavé. Okrem klasického mixu kapusty a mrkvy môžete pridávať do coleslaw šalátu rôzne ingrediencie podľa vašich chuťových preferencií. Jablká, orechy, hrozienka, čierny korenie alebo dokonca jogurt, čo pridáva do jedla nový rozmer a jedinečný charakter.

Vzhľadom na zdravé zložky je coleslaw ideálnym jedlom v jedálničku. Kapusta je bohatá na vitamíny C a K, mrkva pridáva vitamín A a vlákninu. Treba však byť opatrný pri výbere dressingov, pretože niektoré môžu obsahovať veľa kalórií a tuku.

Navyše, coleslaw šalát nie je len obyčajnou prílohou. Jeho univerzálnosť v kuchyni znamená, že môže byť skvelým doplnkom k sendvičom, burgrom, hotdogom alebo dokonca aj ako súčasť tacos. Tá správna kombinácia chutí je kľúčom k vynikajúcemu coleslaw šalátu – kyslosť z octu alebo citróna môže byť vyvážená sladkosťou z hrozienok, vytvárajúc skvelý kontrast chutí.

Coleslaw tiež exceluje ako ľahké a osviežujúce jedlo, ideálne na jar a leto. Má vynikajúci mix chutí, ktorý osloví vaše chuťové poháriky. Okrem toho, rôzne kultúry majú svoje vlastné verzie coleslaw. V Ázii sa môžete stretnúť s verziou, kde sa používa čínska kapusta a arašidový olej.

V závere, coleslaw šalát ponúka široké možnosti a variácie, čo vám umožňuje prispôsobiť recept podľa vlastných preferencií a experimentovať s rôznymi prísadami. Jeho bohatá história a pestrosť v kuchyni robia z coleslaw šalátu viac než len jedlo – stáva sa výnimočným zážitkom pre chuťové poháriky.

Vznik coleslaw šalátu

Coleslaw šalát má svoje korene v histórii a jeho vývoj a názov sú pomerne zaujímavé.

Historický pôvod: Začiatky coleslaw šalátu možno vystopovať až do starovekého Ríma, kde ľudia začali marinovať kapustu v octe. Postupne sa táto prax rozšírila do Európy, kde sa začali pridávať ďalšie ingrediencie. Keď sa recept dostal do Ameriky, stal sa obľúbeným jedlom v mnohých domácnostiach.

Pôvod názvu „coleslaw“: Názov „coleslaw“ má pomerne jednoduchý pôvod. Slovo „coleslaw“ je anglickou modifikáciou holandského slova „koolsla,“ kde „kool“ znamená kapusta a „sla“ je skrátený výraz pre šalát. Toto holandské slovo bolo zredukované a adaptované do angličtiny, a tak vznikol názov, ktorý poznáme dnes.

Vývoj receptu: S plynutím času a migráciou ľudí medzi krajinami sa recept na coleslaw menil. Do pôvodnej zmesi kapusty a octu začali ľudia pridávať ďalšie suroviny, ako napríklad mrkvu, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou mnohých verzií coleslaw šalátu.

Popularita v Amerike: V Amerike sa coleslaw šalát stal obľúbeným jedlom, najmä v oblasti juhu, kde sa často podával ako súčasť tradičných pokrmov, ako sú barbecue jedlá, sendviče a hotdogy. Jeho jednoduchosť a osviežujúca chuť prispeli k jeho trvalému miestu v amerických kuchyniach.

V súhrne, coleslaw šalát vznikol zo starovekého tradovaného receptu, ktorý sa transformoval a adaptoval v rôznych častiach sveta. Jeho názov odzrkadľuje jeho pôvodné zloženie a jednoduchosť, ktorá sa s časom stala populárnou v mnohých kuchyniach po celom svete.

Skúste aj náš recept na chutný cviklový šalát s vajíčkom, mrkvový šalát s jablkami, zdravý šošovicový šalát, obľúbený šopský šalát či cestovinový šalát s tuniakom a kukuricou. Do coleslaw šalát si tiež môžete pripraviť domácu tatársku omáčku.

Ingrediencie

  • 1/2 ks biela kapusta,
  • 3 ks väčšie stonky zeleru, 
  • 3 ks mrkva,
  • 200 g cherry paradajky,
  • 250 ml majonéza (alternatívna zálievka – 125 ml majonéza a 125 ml biely jogurt/kyslá smotana, 1 PL ocot a 1 PL citrónová šťava),
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

1

Kapustu nakrájame na veľmi tenké rezance a dáme do misky. Následne k nej pridáme aj nakrájaný stonkový zeler.

Nakrájame kapustu. Foto - Slávka

2Mrkvu nastrúhame na tenšom strúhadle (nie na hrubo) a pridáme ku kapuste. 

Pridáme mrkvu. Foto - Slávka

3

Šalát teraz ochutíme majonézou, soľou a mletým čiernym korením. Dobre premiešame. Môžete si tiež pripraviť aj inú zálievku, napríklad s majonézou, smotanou/bielym jogurtom, octom a citrónovou šťavou. 

Ochutíme. Foto - Slávka

4

Nakoniec do šalátu pridáme nakrájané cherry paradajky a máme hotovo. Coleslaw šalát sa môže podávať.

Pridáme paradajky. Foto - Slávka

Prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na vynikajúci šalát z čínskej kapusty

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu