Jablkové muffiny
Blíži sa jeseň a to znamená len jedno – všade samé jablká. Čoskoro ich budeme mať všetci doma toľko, že nebudeme vedieť, čo s nimi. A práve jablkové koláče a dezerty sú skvelý a chutný spôsob ako zužitkovať jablká a dopriať si sladkú vitamínovú dobrotku. Jablkové muffiny sú skvelou voľbou pre deti a dospelých, predstavujú zdravšiu alternatívu sladkých muffinov, takže si ich pokojne môžete dopriať aj viac, v prípade, že si strážite kalórie.
Jablká sú bohatým navyše zdrojom vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Sú prospešné pre zdravie srdca, pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu a podporujú imunitný systém. Pri výbere jabĺk na muffiny sa odporúčajú použiť odrody vhodné na pečenie, ako napríklad Granny Smith, Honeycrisp alebo Gala. Avšak každé domáce jablko prekypuje vitamínmi, takže najlepšie je použiť tie domáce.
Ak chcete muffinom pridať ďalší chuťový rozmer, môžete do cesta pridať tiež hrozienka, orechy alebo škoricu. Môžete tiež vyskúšať pridanie jablkové pyré alebo jablkového džúsu pre väčšiu jablkovú chuť. Jablkové muffiny môžete skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote počas 2 – 3 dní. Ak chcete, aby muffiny zostali dlhšie čerstvé, môžete ich uložiť do chladničky.
Ak chcete pripraviť deťom zdravé jablkové muffiny, tak je ideálne znížiť množstvo cukru v recepte. Môžete použiť prírodné sladidlá, ako je med, javorový sirup alebo datľová pasta, aby ste muffiny osladili. Okrem jabĺk môžete pridať aj ďalšie druhy ovocia, ako sú banány, hrozienka alebo jahody. Týmto spôsobom zvýšite prírodnú sladkosť muffinov a pridáte viac vitamínov a minerálov.
Snažte sa používať prírodné prísady a vyhnite sa umelým farbivám, príchutiam a konzervačným látkam. Môžete pridať škoricu alebo vanilkový extrakt pre prírodnú príchuť. Deťom sa neodporúča konzumovať veľa umelých farbív.
Ak chcete muffinom pridať viac výživných prísad, môžete do cesta pridať jemne nastrúhanú mrkvu alebo cuketu. Týmto spôsobom pridáte vlákninu a vitamíny. Mrkvu alebo cuketu v ceste nebude vôbec cítiť, ale za to vlákninu vaše telo ocení.
Máme pre vás niekoľko tipov na jablkové koláče, ktoré s prichádzajúcou jeseňou určite oceníte – rýchly jablkový koláč, jablkový závin, tradičné jablkové pité, jablková štrúdľa a veľa iných.
Zaujímavosti o jablkách
Tu je niekoľko zaujímavostí o jablkách:
-
Najväčšie jablko: Podľa Guinnessovej knihy rekordov bolo najväčšie jablko na svete pestované v japonskom meste Hirosaki. Toto jablko vážilo úžasných 1,849 kg.
-
Najstaršie jablko: V roku 2013 bolo v jednej zachovanej pivnici nájdené jablko, ktoré sa datuje až do roku 1864. Po viac ako 150 rokoch bolo jablko stále v dobrom stave, hoci už nebolo vhodné na konzumáciu.
-
Najdrahšie jablko: V roku 2014 sa na aukcii v Japonsku predalo jedno jablko odrody Ruby Roman za neuveriteľnú sumu 1,1 milióna japonských jenov (čo je asi 10 900 USD). Tieto jablká sú veľmi vzácne a cenovo drahé v dôsledku svojej kvality a veľkosti.
-
Najstaršia stromová odroda: Odroda jabĺk známa ako „Cox’s Orange Pippin“ bola vyšľachtená v roku 1825 v Anglicku a stále sa pestuje dodnes. Táto odroda je obľúbená pre svoju sladkú chuť a arómu.
-
Najväčšia výroba jabĺk: Čína je najväčším svetovým producentom jabĺk. V roku 2020 sa odhaduje, že Čína vypestovala až 41% celosvetovej produkcie jabĺk.
-
Najdrahší jablkový koláč: V roku 2017 bola v newyorskej reštaurácii „The Carlton“ predstavená limitovaná edícia jablkového koláča s názvom „The Sultan’s Golden Cake“. Tento koláč obsahoval najkvalitnejšie ingrediencie, vrátane vzácneho šafránu a jedlého zlata, a predával sa za neuveriteľných 1000 USD za kúsok.
Jablka sú plné zaujímavostí a majú bohatú históriu a variabilitu. Sú jedným z najobľúbenejších a najpestovanejších druhov ovocia na svete. Skúste aj náš recept na domáce wafle.
Ingrediencie
hrnček = 250 ml
Suché prísady
- 1,5 hrnčeka špaldová celozrnná múka (alebo hladká múka),
- 1/2 hrnčeka trstinový cukor (alebo kryštálový),
- 1/2 balíčka prášok do pečiva,
- 1 ks vanilínový cukor,
- 1 ČL mletá škorica
Mokré prísady
- 1/2 hrnčeka mlieko,
- 1/4 hrnčeka olej,
- 2 ks vajcia,
- 3 – 4 ks menšie jablko,
- orechy
Postup receptu: jablkové muffiny
1
Najprv si vymiešame suché prísady zvlášť a mokré prísady zvlášť. To znamená, že v jednej miske si vymiešame múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Pridať môžete aj kakao, nasekanú čokoládu alebo oriešky. V druhej miske si vymiešame mlieko, olej a vajcia.
2 Jablká si umyjeme, očistíme a nastrúhame ich na hrubo.
3
Mokré a suché prísady zmiešame spolu a pridáme k nim aj nastrúhané jablká. Znova všetko dôkladne premiešame.
4Plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami, muffiny môžeme piecť aj v silikónových formičkách. Košíčky naplníme jablkovým cestom, navrch cesta môžeme dať ešte nasekané vlašské orechy (poprípade mandle alebo lieskovce).
5Jablkové muffiny pečieme pri teplote 180°C približne 20 – 30 minút. Vyberieme ich, až keď sú navrchu zlatisté. Po vybratí ich necháme vychladnúť, aby jablká stuhli a cesto sa lepšie oddeľovalo od košíčkov.
Jablkové muffiny sú hotové. Posypať ich môžete na záver aj práškovým cukrom a podávať napríklad so zmrzlinou alebo šľahačkou.
Vyskúšajte napríklad aj naše recepty na muffiny – zdravé kváskové muffiny, klasické hrnčekové muffiny s kakaom alebo kakaové muffiny s ovocím.