65x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 – 30 minút
Počet porcií: cca 20 ks
 
Najlepšie jablkové muffiny, hrnčekový recept. Pripravte svojim deťom zdravú maškrtu, po ktorej sa budú oblizovať a zároveň dostanú do tela nejaké vitamíny. Upečte si jablkové muffiny podľa nášho hrnčekového receptu z kuchyne portálu Chutné recepty

Jablkové muffiny

Blíži sa jeseň a to znamená len jedno – všade samé jablká. Čoskoro ich budeme mať všetci doma toľko, že nebudeme vedieť, čo s nimi. A práve jablkové koláče a dezerty sú skvelý a chutný spôsob ako zužitkovať jablká a dopriať si sladkú vitamínovú dobrotku. Jablkové muffiny sú skvelou voľbou pre deti a dospelých, predstavujú zdravšiu alternatívu sladkých muffinov, takže si ich pokojne môžete dopriať aj viac, v prípade, že si strážite kalórie. 

Jablká sú bohatým navyše zdrojom vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Sú prospešné pre zdravie srdca, pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu a podporujú imunitný systém. Pri výbere jabĺk na muffiny sa odporúčajú použiť odrody vhodné na pečenie, ako napríklad Granny Smith, Honeycrisp alebo Gala. Avšak každé domáce jablko prekypuje vitamínmi, takže najlepšie je použiť tie domáce. 

Ak chcete muffinom pridať ďalší chuťový rozmer, môžete do cesta pridať tiež hrozienka, orechy alebo škoricu. Môžete tiež vyskúšať pridanie jablkové pyré alebo jablkového džúsu pre väčšiu jablkovú chuť. Jablkové muffiny môžete skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote počas 2 – 3 dní. Ak chcete, aby muffiny zostali dlhšie čerstvé, môžete ich uložiť do chladničky.

Ak chcete pripraviť deťom zdravé jablkové muffiny, tak je ideálne znížiť množstvo cukru v recepte. Môžete použiť prírodné sladidlá, ako je med, javorový sirup alebo datľová pasta, aby ste muffiny osladili. Okrem jabĺk môžete pridať aj ďalšie druhy ovocia, ako sú banány, hrozienka alebo jahody. Týmto spôsobom zvýšite prírodnú sladkosť muffinov a pridáte viac vitamínov a minerálov.

Snažte sa používať prírodné prísady a vyhnite sa umelým farbivám, príchutiam a konzervačným látkam. Môžete pridať škoricu alebo vanilkový extrakt pre prírodnú príchuť. Deťom sa neodporúča konzumovať veľa umelých farbív. 

Ak chcete muffinom pridať viac výživných prísad, môžete do cesta pridať jemne nastrúhanú mrkvu alebo cuketu. Týmto spôsobom pridáte vlákninu a vitamíny. Mrkvu alebo cuketu v ceste nebude vôbec cítiť, ale za to vlákninu vaše telo ocení.

Máme pre vás niekoľko tipov na jablkové koláče, ktoré s prichádzajúcou jeseňou určite oceníte – rýchly jablkový koláč, jablkový závin, tradičné jablkové pité, jablková štrúdľa a veľa iných.  

Zaujímavosti o jablkách

Tu je niekoľko zaujímavostí o jablkách:

  1. Najväčšie jablko: Podľa Guinnessovej knihy rekordov bolo najväčšie jablko na svete pestované v japonskom meste Hirosaki. Toto jablko vážilo úžasných 1,849 kg.

  2. Najstaršie jablko: V roku 2013 bolo v jednej zachovanej pivnici nájdené jablko, ktoré sa datuje až do roku 1864. Po viac ako 150 rokoch bolo jablko stále v dobrom stave, hoci už nebolo vhodné na konzumáciu.

  3. Najdrahšie jablko: V roku 2014 sa na aukcii v Japonsku predalo jedno jablko odrody Ruby Roman za neuveriteľnú sumu 1,1 milióna japonských jenov (čo je asi 10 900 USD). Tieto jablká sú veľmi vzácne a cenovo drahé v dôsledku svojej kvality a veľkosti.

  4. Najstaršia stromová odroda: Odroda jabĺk známa ako „Cox’s Orange Pippin“ bola vyšľachtená v roku 1825 v Anglicku a stále sa pestuje dodnes. Táto odroda je obľúbená pre svoju sladkú chuť a arómu.

  5. Najväčšia výroba jabĺk: Čína je najväčším svetovým producentom jabĺk. V roku 2020 sa odhaduje, že Čína vypestovala až 41% celosvetovej produkcie jabĺk.

  6. Najdrahší jablkový koláč: V roku 2017 bola v newyorskej reštaurácii „The Carlton“ predstavená limitovaná edícia jablkového koláča s názvom „The Sultan’s Golden Cake“. Tento koláč obsahoval najkvalitnejšie ingrediencie, vrátane vzácneho šafránu a jedlého zlata, a predával sa za neuveriteľných 1000 USD za kúsok.

Jablka sú plné zaujímavostí a majú bohatú históriu a variabilitu. Sú jedným z najobľúbenejších a najpestovanejších druhov ovocia na svete. Skúste aj náš recept na domáce wafle.

Ingrediencie

hrnček = 250 ml

Suché prísady 

  • 1,5 hrnčeka špaldová celozrnná múka (alebo hladká múka),
  • 1/2 hrnčeka trstinový cukor (alebo kryštálový),
  • 1/2 balíčka prášok do pečiva,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 1 ČL mletá škorica

Mokré prísady

Postup receptu: jablkové muffiny

Najprv si vymiešame suché prísady zvlášť a mokré prísady zvlášť. To znamená, že v jednej miske si vymiešame múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Pridať môžete aj kakao, nasekanú čokoládu alebo oriešky. V druhej miske si vymiešame mlieko, olej a vajcia

Vymiešame suché a mokré prísady. Foto - Nela

Jablká si umyjeme, očistíme a nastrúhame ich na hrubo. 

Očistíme a nastrúhame jablká. Foto - Nela

3

Mokré a suché prísady zmiešame spolu a pridáme k nim aj nastrúhané jablká. Znova všetko dôkladne premiešame. 

Mokré, suché prísady a jablká zmiešame spolu. Foto - Nela

4Plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami, muffiny môžeme piecť aj v silikónových formičkách. Košíčky naplníme jablkovým cestom, navrch cesta môžeme dať ešte nasekané vlašské orechy (poprípade mandle alebo lieskovce).

Naplníme košíčky. Foto - Nela

5Jablkové muffiny pečieme pri teplote 180°C približne 20 – 30 minút. Vyberieme ich, až keď sú navrchu zlatisté. Po vybratí ich necháme vychladnúť, aby jablká stuhli a cesto sa lepšie oddeľovalo od košíčkov. 

Pečieme. Foto - Nela

Jablkové muffiny sú hotové. Posypať ich môžete na záver aj práškovým cukrom a podávať napríklad so zmrzlinou alebo šľahačkou.
Vyskúšajte napríklad aj naše recepty na muffiny – zdravé kváskové muffiny, klasické hrnčekové muffiny s kakaom alebo kakaové muffiny s ovocím.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu