Čas prípravy: 10 min
Varenie: 30 min
Pripravené za: 40 min
 

Kulajda je obľúbená polievka, ktorä ku nám prišla z Česka. Na jej skvelej chuti si určite pochutíte.

Kulajda

Najlepšia krémová kulajda, tradičný recept na výbornú polievku spoza našich západných hraníc, od susedov z Česka. Už sa u nás však tak udomácnila, že už určite platí, že je to aj slovenská kulajda.

Varíte si ju doma pravidelne, ale teraz už nejaký čas nie? Alebo ste ju ešte vôbec neskúšali? V každom prípade by ste si ju mali čoskoro pripraviť. A naviac príprava kulajdy nie je nijako komplikovaná a výsledok nielen zasýti, ale aj zahreje. 

Polievky podľa receptov starých mám sú u nás stále nesmierne obľúbené, cítiť z nich staré dobré časy. Táto staročeská kulajda sa medzi nimi určite nestratí. Má totiž špecifickú chuť. Ide o dokonalé prepojenie kyslej a sladkavej chuti, ktorú prinášajú huby, zemiaky a smotana.

S kulajdou na obed nepotrebujete ani druhé. Výborným doplnkom tejto skvelej polievky je vajce na tvrdo, alebo na mäkko. A ak práve doma nemáte čerstvé huby, môžeme použiť aj tie sušené. Skvelá je aj so šampiňónmi, ale je fakt, že lesné huby dodávajú polievke skvelú orómu. A nielen tú.

Prečo?

Kulajda je obľúbená z viacerých dôvodov. Po prvé, ide o klasický recept, ktorý kombinuje niekoľko chuťovo bohatých a lákavých prvkov, ako sú vajcia, huby a kopček. Tieto ingrediencie vytvárajú jedinečnú a bohatú chuť, ktorá je zároveň svieža a útulná.

Po druhé, kulajda má hlboko zakorenené miesto v českej i slovenskej kuchyni a kultúre, čo znamená, že mnohí ju považujú za pohodlný a tradičný pokrm, spojený s domovom a rodinnými spomienkami.

Taktiež je obľúbená pre svoju krémovú konzistenciu a jedinečnú kyslasto-sladkú chuť, čo ju odlišuje od iných druhov polievok. Navyše, svojou jednoduchosťou prípravy a dostupnosťou ingrediencií sa stáva ľahko pripraviteľným pokrmom pre mnohé domácnosti.

Existuje mnoho receptov na kulajdu. Preto vyskúšajte aj tento náš. Táto staročeská kulajda chutí naozaj úžasne. Je to jednoducho poctivá kulajda.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty. Napríklad valašskú kyselicu, recept na skvelý silný kurací vývar, alebo kapustnicu s klobásou a hubami, tradičný recept webu DobráKuchyňa.sk. Tu je zase náš recept na fit šošovicovú polievku. A tu je slovenská kulajda.

Ingrediencie

  • 3 hrste čerstvých, alebo 2 sušených húb,
  • 1 stredná cibuľa,
  • 2 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja,
  • 4 stredné zemiaky,
  • Na zátriepku zo smotany: 1 ks 180-250 ml šľahačkovej (prípadne kyslej smotany), 2 dl teplej vody, 1 plná lyžica hladkej špaldovej múky Prípadne obyčajnej hladkej),
  • Na dochutenie: soľ, 4 guličky celého čierneho korenia, štipka rasce (celej, alebo drvenej), 1 bobkový list, 2 guličky nového korenia,
  • Finálne dochutenie: ocot, kryštálový cukor,
  • Ozdobenie kulajdy: plná hrsť kôpru, 4 vajcia uvarené namäkko,

Postup receptu

1Sušené huby namočíme na pol hodinu do teplej vody. Z namočených húb pred použitím dôkladne vytlačíme vodu.

Staročeská Kulajda. Foto - Michal Trško

2

Potom na masle do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. K orestovanej cibuli pridáme pripravené sušené huby. Následne huby zalejeme pripraveným vývarom a necháme 15 minút dusiť. Pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky a ďalej varíme. Následne polievku osolíme a okoreníme (čier. korenie, bobkový list, nové korenie). 

Najlepšia polievka kulajda. Foto - Michal Trško

3Zmiešame šľahačkovú smotanu, 2dl teplej vody a 1PL hladkej múky. Následne, keď zemiaky zmäknú, pridáme zátrepku a miešame. Varíme ešte 5 minút. Potom si nakrájame kôpor a pridáme ho do hotovej polievky. Zamiešame. 

Pripravíme si smotanovú zátriepku. Foto - Michal Trško

4Polievku na záver dochutíme octom a kryštálovým cukrom. Na záver kulajdu podávame s natvrdo uvareným vajíčkom. Ozdobíme kôprom. Alebo vyskúšajte aj ďalšie recepty na husté polievky.

Kulajda. Foto - Michal Trško

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na bryndzovú polievku. VYskúšajte aj náš recept na guláš. A tu je pravá cesnačka. Vyskúšajte aj naše recepty na iné krémové polievky.

Videorecept

Je možné nahradiť kyslú smotanu jogurtom alebo inou alternatívou?

Áno, kyslú smotanu je možné v receptoch nahradiť niekoľkými alternatívami, vrátane jogurtu. Grécky jogurt alebo obyčajný biele jogurt môžu byť vynikajúcimi náhradami, pretože majú podobnú kyslosť a konzistenciu.
Avšak, výsledná chuť a textúra môže byť mierne odlišná v závislosti od použitého produktu. Pri výbere jogurtu ako náhrady je dôležité zvoliť neochutenú a nesladenú variantu, aby sa nezmenila chuť pokrmu. Ďalšími možnými náhradami môžu byť smetana na varenie, mlieko zmiešané s trochou citrónovej šťavy alebo octu, alebo nízkotučné alternatívy, ak hľadáte ľahšiu variantu. Pri výbere alternatívy vždy zvážte, ako by mohla ovplyvniť finálny výsledok vášho jedla.

2 KOMENTÁRE

  1. […] Tento chutný zeleninový šalát často u nás nájdete aj v reštauráciách. Už totiž stihol zaujať silné postavenie aj v našej kuchyni. Súvisí to zrejme s nenáročnou prípravou, výsledok je však skvelý. Je to jednoducho nenáročný a zdravý šalát s chuťou balkánskeho syru a dovolenky na Balkáne. Podobne ako si dokonale pripomeniete chuť z dovolenky v Česku skvelou kulajdou. […]

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu