Hodnotiť recept
 
Čas prípravy: 10 min
Varenie: 30 min
Pripravené za: 40 min
 

Kulajda je obľúbená polievka, ktorä ku nám prišla z Česka. Na skvelej kulajde si určite pochutíte.

Najlepšia kulajda, overený recept

Najlepšia krémová kulajda, tradičný recept na výbornú polievku spoza našich západných hraníc, od susedov z Česka. Už sa u nás však tak udomácnila, že už určite platí, že je to aj slovenská kulajda.

Varíte si ju doma pravidelne, ale teraz už nejaký čas nie? Alebo ste ju ešte vôbec neskúšali? V každom prípade by ste si ju mali čoskoro pripraviť. A naviac príprava kulajdy nie je nijako komplikovaná a výsledok nielen zasýti, ale aj zahreje. 

Polievky podľa receptov starých mám sú u nás stále nesmierne obľúbené, cítiť z nich staré dobré časy. Táto staročeská kulajda sa medzi nimi určite nestratí. Má totiž špecifickú chuť. Ide o dokonalé prepojenie kyslej a sladkavej chuti, ktorú prinášajú huby, zemiaky a smotana.

S kulajdou na obed nepotrebujete ani druhé. Výborným doplnkom tejto skvelej polievky je vajce na tvrdo, alebo na mäkko. A ak práve doma nemáte čerstvé huby, môžeme použiť aj tie sušené. Skvelá je aj so šampiňónmi, ale je fakt, že lesné huby dodávajú polievke skvelú orómu. A nielen tú.

Existuje mnoho receptov na kulajdu. Preto vyskúšajte aj tento náš. Táto staročeská kulajda chutí naozaj úžasne. Je to jednoducho poctivá kulajda. Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty. Napríklad ten na skvelý silný kurací vývar, alebo kapustnicu s klobásou a hubami, tradičný recept webu DobráKuchyňa.sk.

Ingrediencie

  • 3 hrste čerstvých, alebo 2 sušených húb
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja
  • 4 stredné zemiaky
  • Na zátriepku zo smotany: 1 ks 180-250 ml šľahačkovej (prípadne kyslej smotany), 2 dl teplej vody, 1 plná lyžica hladkej špaldovej múky Prípadne obyčajnej hladkej)
  • Na dochutenie: soľ, 4 guličky celého čierneho korenia, štipka rasce (celej, alebo drvenej), 1 bobkový list, 2 guličky nového korenia,
  • Finálne dochutenie: ocot, kryštálový cukor
  • Ozdobenie kulajdy: plná hrsť kôpru, 4 vajcia uvarené namäkko.

Postup receptu – krémová kulajda

1Sušené huby namočíme na pol hodinu do teplej vody. Z namočených húb pred použitím dôkladne vytlačíme vodu.

Staročeská Kulajda. Foto - Michal Trško

2

Potom na masle do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. K orestovanej cibuli pridáme pripravené sušené huby. Následne huby zalejeme pripraveným vývarom a necháme 15 minút dusiť. Pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky a ďalej varíme. Následne polievku osolíme a okoreníme (čier. korenie, bobkový list, nové korenie). 

Najlepšia polievka kulajda. Foto - Michal Trško

3Zmiešame šľahačkovú smotanu, 2dl teplej vody a 1PL hladkej múky. Následne, keď zemiaky zmäknú, pridáme zátrepku a miešame. Varíme ešte 5 minút. Potom si nakrájame kôpor a pridáme ho do hotovej polievky. Zamiešame. 

Pripravíme si smotanovú zátriepku. Foto - Michal Trško

4Polievku na záver dochutíme octom a kryštálovým cukrom. Na záver kulajdu podávame s natvrdo uvareným vajíčkom. Ozdobíme kôprom.

Kulajda. Foto - Michal Trško

Video

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu