Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 15 minút 
Počet porcií: 4 

Krémová cesnaková polievka, hladká, chutná a zdravá. Pripravte si na obed polievku s poriadnou dávkou cesnaku, ktoré vaše telo ocení. Môžete si k nej upiecť aj domáci chlieb a podávať. Cesnaková polievka vás zahreje a zasýti. 

Krémová cesnaková polievka

Možností, ako pripraviť cesnakovú krémovú polievku, je viacero. Niekto varí najskôr zemiaky, potom pridáva cesnak, zahusťuje zápražkou, smotanu pridáva na záver alebo sa začína zápražkou, potom cesnak, smotana, prípadne isté pokusy boli aj pridávaním taveného syra pre dosiahnutie efektu krémovosti.

Nie vždy sa však krémová polievka vydarí. Niekomu sa zrazí, inému zas vzniknú neželané hrudky. Nehovoriac o tom, že cesnaková krémová polievka nemusí zostať krásne biela, ale hnedá, ak napríklad zápražka čo i len trochu zhnedne, nedajbože prihorí. Vyskúšajte postupovať podľa nášho receptu, vďaka ktorému sa vám podarí krásne jemná, voňavá, krémová cesnaková polievka.

Cesnaková polievka má pomerne bohatú históriu. Cesnak sa používal v potrave a na liečebné účely už po stáročia. Tradične sa verilo, že cesnak má liečivé vlastnosti a posilňuje imunitný systém. Cesnak obsahuje síru, ktorá mu dáva charakteristickú vôňu a chuť. Taktiež obsahuje množstvo zdraviu prospešných zlúčenín, ako sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri boji proti voľným radikálom v tele.

Ak sa obávate intenzívnej vône cesnaku, existujú triky, ako ju zmierňovať. Môžete cesnak nakrájať na polovicu a odstrániť jeho výhonky alebo ho namočiť do vody na niekoľko minút pred použitím.

Cesnak má aj niektoré zdravotné výhody. Považuje sa za prírodné antibiotikum a antifungálny prostriedok. Môže tiež podporovať zdravie srdca a ciev, znižovať krvný tlak a zlepšovať cirkuláciu.

Krémové polievky sú obľúbeným jedlom vo viacerých kuchyniach po celom svete. Ich základom je zvyčajne zmes zeleniny, cibule, často s pridaním smotany alebo mlieka, ktorá im dodáva krémovú konzistenciu.

Krémová cesnaková polievka je jednoduchá na prípravu a môže sa podávať ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. Je to vynikajúci spôsob, ako si vychutnať silnú chuť cesnaku v jemnej a hladkej forme.

Táto krémová cesnaková polievka je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov, ak sa použije zeleninový vývar a náhrada za mlieko alebo smotanu na báze rastlinných surovín.

Obľúbenosť krémových polievok 

Krémové polievky majú niekoľko výhod, ktoré prispievajú k ich popularite. Tu je niekoľko hlavných výhod druhu polievok, medzi ktoré patrí aj krémová cesnaková polievka:

  1. Chuťový zážitok: Krémové polievky majú hladkú, jemnú a krémovú konzistenciu, ktorá prispieva k ich výnimočnému chuťovému zážitku. Táto konzistencia zaisťuje vyváženú a bohatú chuť, čo robí jedlo príjemným a sýtym.

  2. Sýtosť: Vzhľadom na svoju hladkú a hustú konzistenciu s pridaním mlieka, smotany alebo iných mliečnych výrobkov, sa krémové polievky považujú za pomerne sýte jedlo. To môže byť výhodou, ak chcete dosiahnuť pocit nasýtenia alebo keď hľadáte teplé a výživné jedlá vo forme polievky.

  3. Výživný obsah: Krémové polievky často obsahujú zeleninu, bylinky, korenie a iné prísady, ktoré prispievajú k ich výživovej hodnote. Môžu obsahovať vitamíny, minerály, vlákninu a iné prospešné zložky, ktoré zvyšujú ich nutričnú hodnotu.

  4. Jednoduchá príprava: Väčšina krémových polievok je relatívne jednoduchá na prípravu. Väčšinou si vyžadujú základné prípravné práce ako nakrájanie zeleniny a dusenie, nasledované mixovaním. Jednoduchosť prípravy ich robí prístupnými aj pre menej skúsených kuchárov.

  5. Prispôsobivosť: Krémové polievky sú zvyčajne veľmi flexibilné, pokiaľ ide o pridávanie a kombinovanie ingrediencií. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, byliniek, korenín a dokonca aj prílohami, aby ste vytvorili rôznorodé chute a variácie.

  6. Dlhšia trvanlivosť: Vzhľadom na svoju hustejšiu konzistenciu a prítomnosť mliečnych výrobkov majú krémové polievky často dlhšiu trvanlivosť v porovnaní s vodnatými polievkami. To znamená, že ich môžete pripraviť v dostatočnom množstve a skladovať ich v chladničke na ďalšie dni.

Je dôležité si uvedomiť, že pri výbere a konzumácii krémových polievok je vhodné sledovať prísun kalórií a tukov. Niektoré krémové polievky môžu byť bohaté na kalórie a nasýtené tuky, takže je dôležité dodržiavať vyváženú stravu a množstvo podľa individuálnych potrieb a preferencií.

Polievky sú v mnohých krajinách veľmi obľúbeným jedlom a u nás tomu nie je inak. Krémová cesnaková polievka je pekným príkaldom.

Máme pre vás recepty aj na ďalšie iné výborné polievky, ako sú napríklad frankfurtská polievka s párkom, šošovicová polievka, jednoduchá gulášová polievka a veľa ďalších. Napríklad demikát, mrkvová polievka so zázvorom alebo krémová šalátová polievka. Vyberte si aj ďalšie recepty ako sa pripravuje krémová polievka.

Ingrediencie 

  • 2 PL repkový olej,
  • 250 ml šľahačková smotana,
  • 1 PL hladká múka,
  • 1 ks stredne veľký zemiak,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 6 dcl voda,
  • 1 ČL soľ,
  • 1/2 ČL vegeta

Postup receptu

Očistíme si cesnak a ošúpeme zemiak. Na oleji opražíme múku, pozor, aby sa nepripálila. Nastrúhame cesnak.

Opražíme múku. Foto - Slávka

2Riedime vodou a vždy premiešavame, aby sa nevytvorili hrudky. Dochutíme soľou a vegetou. Pridáme nastrúhaný zemiak a povaríme. Zemiak polievku krásne zahustí.

Pridáme zemiak a dochutíme. Foto - Slávka

3

Nalejeme ešte smotanu a premiešame. Krémová cesnaková polievka je hotová a môžeme ju podávať. 

Pridáme smotanu a krémová cesnaková polievka je hotová. Foto - Slávka
Pridáme smotanu a krémová cesnaková polievka je hotová. Foto – Slávka

Prajeme vám dobrú chuť. 

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu