Pravý demikát by určite uspel v súťaži o najslovenskejšiu polievku. Je chutný a obsahuje bryndzu, ako jeden z najtradičnejších slovenských výrobkov. Ak máte radi bryndzu, demikátu jednoducho ťažko odoláte.
Pravý demikát
Ak by sa hľadala najslovenskejšia polievka, pravý demikát by mal veľmi veľké šance uspieť. Je chutný a obsahuje bryndzu, ako jeden z najtradičnejších slovenských výrobkov.
Bryndzu máme radi na všetky spôsoby. Kúpená v na trhu je ale tiež výborná a tak sa vynikajúce recepty dajú vytvoriť aj z nej. Ide o tradičný syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý sa najviac používa v strednej a východnej Európe, najmä v Slovensku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku.
Má charakteristickú ostrú a pikantnú chuť, ktorá je výsledkom kyslého mlieka použitého pri výrobe. Je vyrobená z ovčieho mlieka, kyseliny mliečnej a soli. Môže obsahovať aj iné prísady ako cesnak, papriku, cibuľu alebo kôpor, ktoré jej dodávajú ďalšie chute a arómy.
A v žiadnom prípade jej využitie nekončí iba u klasických bryndzových halušiek. Ak ste ešte neskúšali, určite odporúčam spraviť si niekedy napríklad na obed tradičný demikát.
Tak veľmi rozšírený ako by si zaslúžil u nás nie je, minimálne v mojom okolí. Denným menu a pravidelným ponukám v domácnostiach vládne skôr fazuľová polievka, kapustnica, alebo kurací vývar.
Demikát si však svoje miesto na našich jedálníčkoch rozhodne zaslúži. Ide o chutnú krémovú polievku, nenáročnú na prípravu. Ak ste ho už skúšali, viete o čom píšem. Ak ešte nie, mali by ste, určite vám zachutí. Uvidíte. Prípadne si k nim pripravte niečo rovnako tradičné, ako sú bryndzové pirohy. Skúste aj recept na karfiolovú polievku.
Ingrediencie na demikát
(6 osôb)
- 1 stredná cibuľa,
- masť alebo olivový olej,
- 200 ml šľahačkovej smotany,
- majoránka,
- mletá červená paprika,
- soľ,
Postup receptu na prípravu pravého demikátu
1Oškrábame si zemiaky a nakrájame ich na kocky. Ak chcete dajte ich pokojne menej, polievka bude viac bryndzová.
2
Pokrájame si cibuľu a opečieme ju v hrnci na olivovom oleji. Pridáme mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalajeme všetko vodou. Osolíme. Vzniknutú zmes v zakrytom hrnci dusíme do zmäknutia zemiakov.
3V inej miske si bryndzu vymiešame so smotanou na šľahanie na krémovú zmes. Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze – cca 250 gramov. Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze.
4Ak chcete demikát krémový, uvarené zemiaky rozmixujte mixérom.
5Do rozmixovaných zemiakov pridáme v smotane rozmiešanú bryndzu. Na záver ešte necháme polievku prevrieť a pridáme majoránku.
6Hotový demikát podávame ozdobený petržlenovou vňaťou s čerstvým pečivom, alebo opečenou slaninou.
Hotovo! Dobrú chuť k tejto chutnej polievke! Prípadne si pripravte fazuľovú polievku.