Čas prípravy: 10 minút,
Čas varenia: 20 minút,
Počet porcií: 5,
 

Pravý demikát by určite uspel v súťaži o najslovenskejšiu polievku. Je chutný a obsahuje bryndzu, ako jeden z najtradičnejších slovenských výrobkov. Ak máte radi bryndzu, demikátu jednoducho ťažko odoláte.

Pravý demikát

Ak by sa hľadala najslovenskejšia polievka, pravý demikát by mal veľmi veľké šance uspieť aj v konkurencií kapustnice, alebo fazuľovej polievky

Bryndzu máme radi na všetky spôsoby. Tak prečo by nám nemala chutiť bryndzová polievka? Ide o tradičný syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý sa najviac používa v strednej a východnej Európe, najmä na Slovensku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku.

Je vyrobená z ovčieho mlieka, kyseliny mliečnej a soli. Má charakteristickú ostrú a pikantnú chuť. Môže obsahovať aj iné prísady ako cesnak, papriku, cibuľu alebo kôpor, ktoré jej dodávajú ďalšie chute a arómy.

A v žiadnom prípade jej využitie nekončí iba u klasických bryndzových halušiek. Ak ste ešte neskúšali, určite odporúčam spraviť si niekedy napríklad na obed tradičný demikát.

Tak veľmi rozšírený ako by si zaslúžil u nás nie je, minimálne v mojom okolí. Denným menu a pravidelným ponukám v domácnostiach vládne skôr paradajková polievka alebo kurací vývar. Nastal čas to zmeniť.

Prečo je bryndza zdravá?

Bryndza, ktorá je základnou surovinou pri príprave demikátu, je tradičný slovenský syr s výraznou chuťou a bohatou výživovou hodnotou. Existuje niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k tomu, že je považovaná za zdravú potravinu:

  • Výživové hodnoty: Bryndza je zdrojom bielkovín, tukov, vápnika, vitamínov (A, B, C, D, E) a minerálov (napr. horčík, draslík, zinok). Bielkoviny sú dôležité pre regeneráciu tkanív a svalov, tuky poskytujú energiu a vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
  • Probiotické vlastnosti: Bryndza je fermentovaným syrom, čo znamená, že obsahuje živé kultúry prospešných baktérií. Tieto baktérie môžu mať priaznivý vplyv na tráviaci systém a zdravie čriev. Probiotiká podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry a môžu mať pozitívny vplyv na imunitný systém.
  • Nízky obsah tuku: Bryndza má obvykle nižší obsah tuku v porovnaní s inými syrmi. To ju robí vhodnou voľbou pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo preferujú nižší príjem tukov.
  • Vysoký obsah vápnika: Bryndza obsahuje značné množstvo vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zubov. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na vápnik môže pomôcť udržiavať zdravé kosti a prevenciu osteoporózy.
  • Zdroj energie: Bryndza obsahuje aj energiu v podobe kalórií, ktoré organizmu poskytujú potrebnú energiu pre jeho fungovanie a každodenné aktivity. Je však dôležité poznamenať, že výživová hodnota a zdravotné výhody bryndze sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnej značky alebo spôsobu výroby. Dôležité je konzumovať bryndzu v rámci vyváženej stravy a cielene, aby sa dosiahli jej prospešné účinky.

Demikát si však nielen kvôli bryndzy svoje miesto na našich stoloch rozhodne zaslúži. Ide o chutnú krémovú polievku, nenáročnú na prípravu. Ak ste ho už skúšali, viete o čom píšem.

Ak ešte nie, mali by ste, určite vám zachutí. Uvidíte. Prípadne si k nim pripravte niečo rovnako tradičné, ako je krémová cesnaková polievka, alebo bryndzové pirohy. Skúste aj recept na karfiolovú polievku.

Ingrediencie na demikát

(6 osôb)

Postup receptu na prípravu pravého demikátu

1Oškrábeme si zemiaky a nakrájame ich na kocky. Ak chcete, dajte ich pokojne menej, polievka bude viac bryndzová.

Demikát.

2

Pokrájame si cibuľu a opečieme ju v hrnci na olivovom oleji. Pridáme mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalajeme všetko vodou. Osolíme. Vzniknutú zmes v zakrytom hrnci dusíme do zmäknutia zemiakov.

Demikát.

3V inej miske si bryndzu vymiešame so smotanou na šľahanie na krémovú zmes. Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze – cca 250 gramov. Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze.

Demikát.

4Ak chcete demikát krémový, uvarené zemiaky rozmixujte mixérom.

Demikát.

5Do rozmixovaných zemiakov pridáme v smotane rozmiešanú bryndzu. Na záver ešte necháme polievku prevrieť a pridáme majoránku.

Demikát

6Hotový demikát podávame ozdobený petržlenovou vňaťou s čerstvým pečivom, alebo opečenou slaninou.

Demikát.

Hotovo! Dobrú chuť k tejto chutnej polievke! Prípadne si pripravte fazuľovú polievku. Alebo vyskúšajte ale aj naše babičkine recepty na polievky.

Video ako pripraviť pravý demikát

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu