4.9/5 - (20 votes)

 
Čas prípravy: 10 minút,
Čas varenia: 20 minút,
Počet porcií: 5,
 

Pravý demikát by určite uspel v súťaži o najslovenskejšiu polievku. Je chutný a obsahuje bryndzu, ako jeden z najtradičnejších slovenských výrobkov. Ak máte radi bryndzu, demikátu jednoducho ťažko odoláte.

Pravý demikát

Ak by sa hľadala najslovenskejšia polievka, pravý demikát by mal veľmi veľké šance uspieť. Je chutný a obsahuje bryndzu, ako jeden z najtradičnejších slovenských výrobkov.

Bryndzu máme radi na všetky spôsoby. Kúpená v na trhu je ale tiež výborná a tak sa vynikajúce recepty dajú vytvoriť aj z nej. Ide o tradičný syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý sa najviac používa v strednej a východnej Európe, najmä v Slovensku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku.

Má charakteristickú ostrú a pikantnú chuť, ktorá je výsledkom kyslého mlieka použitého pri výrobe. Je vyrobená z ovčieho mlieka, kyseliny mliečnej a soli. Môže obsahovať aj iné prísady ako cesnak, papriku, cibuľu alebo kôpor, ktoré jej dodávajú ďalšie chute a arómy.

A v žiadnom prípade jej využitie nekončí iba u klasických bryndzových halušiek. Ak ste ešte neskúšali, určite odporúčam spraviť si niekedy napríklad na obed tradičný demikát.

Tak veľmi rozšírený ako by si zaslúžil u nás nie je, minimálne v mojom okolí. Denným menu a pravidelným ponukám v domácnostiach vládne skôr fazuľová polievka, kapustnica, alebo kurací vývar.

Demikát si však svoje miesto na našich jedálníčkoch rozhodne zaslúži. Ide o chutnú krémovú polievku, nenáročnú na prípravu. Ak ste ho už skúšali, viete o čom píšem. Ak ešte nie, mali by ste, určite vám zachutí. Uvidíte. Prípadne si k nim pripravte niečo rovnako tradičné, ako sú bryndzové pirohy. Skúste aj recept na karfiolovú polievku.

Ingrediencie na demikát

(6 osôb)

Postup receptu na prípravu pravého demikátu

1Oškrábame si zemiaky a nakrájame ich na kocky. Ak chcete dajte ich pokojne menej, polievka bude viac bryndzová.

 

Demikát.

 

2

Pokrájame si cibuľu a opečieme ju v hrnci na olivovom oleji. Pridáme mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalajeme všetko vodou. Osolíme. Vzniknutú zmes v zakrytom hrnci dusíme do zmäknutia zemiakov.

 

Demikát.

 

3V inej miske si bryndzu vymiešame so smotanou na šľahanie na krémovú zmes. Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze – cca 250 gramov. Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze.

 

Demikát.

 

4Ak chcete demikát krémový, uvarené zemiaky rozmixujte mixérom.

 

Demikát.

 

5Do rozmixovaných zemiakov pridáme v smotane rozmiešanú bryndzu. Na záver ešte necháme polievku prevrieť a pridáme majoránku.

 

Demikát

 

6Hotový demikát podávame ozdobený petržlenovou vňaťou s čerstvým pečivom, alebo opečenou slaninou.

 

Demikát.

Hotovo! Dobrú chuť k tejto chutnej polievke! Prípadne si pripravte fazuľovú polievku.

Video ako pripraviť pravý demikát

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu