Španielsky vtáčik: Nebíčko v papuľke
Španielsky vtáčik je zaujímavým španielskym pokrmom, ktorý je tradičný pre mediterránsku kuchyňu. Jedlo dostalo názov podľa svojej typickej formy, ktorou pripomína vtáčiky.
Najčastejšie sa na recept používajú kurčatá alebo morčacie mäso, ktoré sa dochutí a obalí v tenkých plátkoch slaniny. Veľa šťastia! Nech sa vám španielsky vtáčik vydarí!
Ingrediencie
- 1 kg hovädzej falošnej sviečkovice,
- 50 g horčice,
- 4 vajíčka,
- 150 g údenej prerastenej slaniny,
- Soľ (podľa chuti),
- Čierne korenie (podľa chuti),
- 1 väčšia cibuľa,
- 50 g bravčovej masti
Postup receptu
1
Začneme tým, že si vybrané mäso nakrájame na centimetrové plátky. Dôkladne naklepeme z obidvoch strán.
2
Následne mäso osolíme a okoreníme, presne ako na obrázku.
3
Každý plátok mäsa potrieme horčicou, potom pridáme slaninu a vajíčko.
4
Spolu zavinieme a uchytíme špáradlami, aby nám vznikol pevný zvitok ako na obrázku.
5
Mäsové závitky sprudka opekáme na masti, aby sa dobre zatiahli.
6
Neskôr k nim pridáme na kocky nakrájanú cibuľu. Všetko spolu podlejeme vodou.
7
Dusíme pod pokrievkou cca 1,5 hodiny. Je dôležité, aby nám mäso úplne zmäklo.
8
Hovädzí španielsky vtáčik môžeme podávať buď s ryžou alebo s tarhoňou. To už záleží od vašej preferencie či od chuti vašej návštevy alebo rodiny.
Tip na záver: Španielske vtáčiky nemusíte podávať len s ryžou či tarhoňou. Chutia skvele aj s čerstvým chlebom. Taktiež odporúčame dochutiť rôznymi bylinkami (opäť podľa vašej preferencie) a citrónovou šťavou, ktorá zvýrazní chuť nielen samotného mäsa, ale aj použitej slaniny.
Prajeme vám dobrú chuť! Skúste k nim pečené zemiaky v rúre na papieri.
Španielsky vtáčik, dokonalá nebíčko v papuľke sa pripravuje rôzne, závisí najmä od typu kuchyne v určitých kútoch Španielska. Rozdiel pocítite hlavne vo výbere korenín a byliniek. Niektorí šéfkuchári taktiež radi pridajú ingrediencie ako olivy či kapary. Nakoľko sa vtáčiky balia v slanine, pokrm je často grilovaný alebo pečený, aby slanina bola chrumkavá a pustila svoju tradičnú šťavu.
Táto španielska pochúťka sa mnohokrát podáva s čerstvým chlebom, ktorý sa máča v šťave z grilovaného či pečeného mäsa. Napriek trojhodinovej príprave, ktorú si tento pokrm tradične vyžaduje, výsledok stojí za vašu energiu a vyhradený čas.
Určite nedajte tomuto receptu košom! Okrem nášho fotoreceptu vám ponúkame aj podobný recept na španielske vtáčiky. Výsledok poteší či už vašu rodinu pri nedeľnom stole alebo návštevu pri slávnostnej príležitosti.
Zvýšila sa vám slanina? A čo tak vyskúšať pohánku aj s bryndzou a opečenou cibuľkou? Overený recept, ktorý si získal srdce mnohých kuchárov, hlavne začiatočníkov.
Časté názory na španielske vtáčiky
- Tradičná chuť a hodnota: Nie je časť Španielska, kde by španielsky vtáčik nebol rozšírený a zároveň jedným z najobľúbenejších jedál. Nájdete ho všade, či už podávaného v reštauráciach alebo počas rodinných osláv. Veľa ľudí tento recept obľubuje pre chutnú kombináciu mäsa a slaniny. Iní ho v Španielsku vidia ako národné jedlo a už len kvôli kultúrnej nostalgií si ho radi objednajú na obed.
- Regionálne variácie: Ako sme už spomenuli, v každej oblasti Španielska sa španielsky vtáčik pripravuje inak. Líšia sa koreniny, bylinky, taktiež samotné mäšo, ktoré sa buď pečie alebo griluje. Ľudia z rôznych častí Španielska majú preto rozličné názory na to, ako má byť španielsky vtáčik správne pripravovaný a servírovaný, nakoľko každá oblasť má vlastné preferencie ohľadom ingrediencií.
- Kontroverzné názory: Častokrát sa so španielskými vtáčikmi spája aj istá kontroverzia. Niektorí ľudia zvyknú mať etické obavy v rámci konzumácie kurčaťa alebo iné vtáčieho mäsa, ktoré je ešte k tomu obalené v slanine. Taktiež je tento pokrm spájaný s prebytkom tuku a soli, čo mnohí považujú za nezdravé.
Aby sme to zhrnuli, názory na španielske vtáčiky sa líšia podľa kultúry, osobných preferencií, ako aj etického postavenia. Niektorým vyhovuje konzumácia mäsa obaleného v slanine, iní by radšej siahli po vegetariánskom pokrme. Nenechajte sa však odradiť! Ak sa vám španielske vtáčiky spájajú s bohatou španielskou kultúrou či detskou nostalgiou, pripravte si ich! V závere, je to vaša preferencia!