Koložvárska kapusta je tradičné slovenské jedlo, ktoré je pripravované z kyslej kapusty, slaniny alebo údeného mäsa a klobásy. Kapusta sa obvykle dusí spolu s cibuľou, korením a paprikou, čo dodáva jedlu charakteristickú chuť. Vyskúšajte recept webu chutné recepty.
Klasická koložvárska kapusta
Vyskúšajte si doma pripraviť osvedčené jedlo. Ako výsledok naša prekladaná klasická koložvárska kapusta chutí nielen fantasticky, ale s ňou doplníte aj vitamín C, ktorý kyslá kapusta obsahuje.
Tradične je klasická koložvárska kapusta podáva ako hlavné jedlo s prílohou, ako sú knedle, zemiaky alebo chlieb
Koložvárska kapusta získala svoj názov podľa mesta Koložvár (dnešné Cluj-Napoca) v Rumunsku, ktoré sa nachádza v historickom regióne Transylvánsko. Koložvár v minulosti patril k Uhorsku, ktorého súčasťou bola vtedy aj dnešná oblasť Slovenska.
Nakoniec asi aj preto sa koložvárska kapusta sa stala populárnym jedlom na Slovensku a aj v iných krajinách v regióne, ako je Maďarsko a Rumunsko. Je to výživná a chutná jedlo, ktoré je obľúbené pre svoju chuťovú rozmanitosť a tradičný charakter.
Posilnite si svoje zdravie. Dobrú chuť! A ak máte chuť na viac tradičných jedál, vyskúšajte recept na šošovicovú polievku, alebo aj sviečkovú na smotane, alebo recept na tradičný segedínsky guláš. Prípadne vyskúšajte recept na poctivú domácu huspeninu.
Ingrediencie
- 500 g mletého mäsa mix (250 g hov. a 250 g bravč. mäso),
- 1 000 g kyslej kapusty,
- 250 g ryže (1 hrnček),
- 1 nožička obľúbenej klobásky (nemusí byť),
- malý kúsok slaniny (nemusí byť),
- 2 ks väčšia cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olivový olej (bravčová masť),
- na zálievku: 200 ml kyslej smotany, mlieko na zriedenie, 1 ks vajce,
- na dochutenie: mletá červená paprika, mleté čierne korenie, drvená rasca, soľ, sušená zelenina bez soli (nemusí byť), trošku kurkumy,
Postup receptu na koložvársku kapustu
1Najprv si predpripravíme všetky suroviny, ktoré budeme zapekať. Ak si zvolíme diétnejšiu verziu, použijeme mix mäsa (bravčové, hovädzie), olivový olej, klobásu a slaninu vynecháme. Keď kalórie neriešime, olej vymeníme za bravčovú masť, prípadne zvolíme iba bravčové mleté mäso.
Dve väčšie cibule očistíme a nakrájame nadrobno, môžu byť aj väčšie kúsky, záleží ako obľubujeme. Na prípravu mäsa použijeme kvalitnejšiu hlbšiu panvicu s prikrývkou. Na olivovom oleji (2 polievkové lyžice) speníme polovicu nakrájanej cibule. Ak zvolíme bravčovú masť, pridáme jednu lyžicu.
2Vložíme mleté mäso. Najlepšie je použiť mix mletého mäsa. Pri samotnom hovädzom mäse by bola koložvárska suchšia. Okoreníme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, drvenou rascou, troškou kurkumy (výborná na kĺby), soľou a sušenou zeleninou bez soli. Orestujeme. Mäsko sa zatiahne – zbledne. Prikryjeme. Podusíme cca 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak. Zalejeme vodou podľa potreby. Mäso musí byť pod hladinou. Potrebujeme viac šťavy, aby bola koložvárska kapusta po upečení šťavnatá. Dusíme 20 minút.
3
Druhú polovicu nakrájanej cibule orestujeme do sklovita na olivovom oleji (2 polievkové lyžice) alebo na lyžici masti ku ktorej pridáme na kocky nakrájaný kúsok slaniny. Stiahneme zo sporáka. Pridáme mletú červenú papriku (1 zarovnanú polievkovú lyžicu). Kapustu, ak je príliš kyslá, premyjeme ju a môžeme aj nakrájať. Potom ju pridáme k cibuľovému základu. Ochutíme drvenou rascou, troškou mletého čierneho korenia, prípadne trošku dosolíme. Záleží na chuti kapusty. Potom ju restujeme cca 15 minút, podľa potreby podlejeme vodou, aby nebola suchá.
Ryžu si uvaríme v osolenej vode ako cestovinu. Varíme do polomäkka cca 10-15 minút. Následne scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Koložvárska kapusta
4
Pripravíme si hlbší pekáč alebo sklenenú misu, rozmer cca 30x25cm. Dôkladne vytrieme tukom (olej, bravčová masť). Následne vrstvíme, najprv ½ udusenej kyslej kapusty, potom ½ uvarenej ryže. Potom je tretia vrstva dusené mleté mäso aj so šťavou a ďalej pokračujeme druhou polovicou ryže. Ryža sa napije zo šťavy mäsa. Ak chceme koložvársku kapustu vylepšiť ešte klobásou, nakrájame ju na kolieska a poukladáme na ryžu. Nasleduje posledná vrstva, druhá ½ kyslej kapusty.
5
Pripravíme si zálievku. Kyslú smotanu si zriedime mliekom a vmiešame do nej vajce. Pridáme trošku mletej červenej papriky. Rozotrieme na vrch kapusty. Prekladanú kapustu zapekáme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút do zlatista. Môžeme podávať s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na tradičné bryndzové halušky.