28x hlasované
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Počet porcií: 16 ks
 

Mäkká a ľahučká piškótová bublanina, ktorú môžeme upiecť s akýmkoľvek ovocím, aké máme doma. Skvele sa hodia jahody, čerešne alebo pokojne kompótové mandarínky. Oslaďte si deň týmto dokonalým koláčom od portálu Chutné recepty

Piškótová bublanina

Bublaniny sú u nás nesmierne obľúbené. Existuje toľko možných receptov, že sa v nich stratíte. Viete si ich pripraviť s rôznym ovocím, s rôznym typom cesta, s rôznymi plnkami a nakoniec poliať či ozdobiť rôznymi ingredienciami. Piškótová bublanina je skvelá v tom, že má nadýchané cesto, ktoré ostatné bublaniny nemusia vždy mať. Zároveň si do nej môžete prihodiť ovocie podľa vlastnej chuti, je to na vás. 

Obľúbenosť bublaniny spočíva aj v jednoduchosti jej prípravy. Bublanina je veľmi jednoduchý koláč, ktorý nevyžaduje komplikované postupy a zložité ingrediencie. Väčšinou sa skladá z klasického cesta z múky, cukru, vajec a mlieka, na ktoré sa pridá ovocie a pečie sa v rúre. Táto jednoduchosť prípravy robí bublaninu atraktívnou pre domácich kuchárov, ktorí chcú rýchlo a ľahko pripraviť chutný koláč.

Taktiež predstavuje výbornú voľbu pre ľudí, ktorí majú radi variabilitu a možnosť prispôsobiť jedlo svojim chuťovým preferenciám. Na prípravu bublaniny sa často používa sezónne ovocie, ako sú jablká, hrušky, marhule, broskyne alebo čerešne. Taktiež je možné pridať koreniny ako škorica alebo vanilkový extrakt, ktoré pridajú do bublaniny ďalší chuťový rozmer.

Má tiež istú kultúrnu a tradičnú hodnotu v niektorých regiónoch. V niektorých krajinách, ako napríklad Slovensko či Česko, je piškótová bublanina považovaná za tradičný dezert, ktorý sa často podáva počas letných období a na rôznych oslavách. Táto tradičná hodnota môže prispieť k popularite bublaniny medzi ľuďmi.

Piškótová bublanina je skvelá voľba, ktorá vám osladí a spríjemní deň.

Servírovanie bublaniny 

Piškótová bublanina sa zvyčajne servíruje ako samostatný dezert a môže sa podávať teplá alebo izbovej teploty. Existuje viacero spôsobov, ako ju ozvláštniť a doplniť:

  1. Práškový cukor: Bublaninu môžete posypať práškovým cukrom pred podávaním. Stačí ho jemne posypať na vrch koláča, aby sa vytvorila tenká vrstva cukru.
  2. Šľahačka: Doplnenie bublaniny šľahačkou je ďalšou populárnou možnosťou. Na vrch bublaniny môžete pridať šľahačku a následne posypať čokoládovou, kakaom alebo grankom.
  3. Zmrzlina: Teplá bublanina je skvelou kombináciou s ľahkou vanilkovou zmrzlinou. Môžete ju podávať vedľa bublaniny alebo ju položiť priamo na kúsok bublaniny.
  4. Čokoládová poleva: Pre milovníkov čokolády je možné bublaninu ozdobiť čokoládovou polevou. Jemne roztopenú čokoládu môžete celú vyliať na bublaninu alebo ňou bublaninu iba pokvapkať.
  5. Želatína: Ak pridáte želatínu na cesto, vznikne v podstate želatínový koláč, ale stále to bude mať základ bublaniny. Takže ak milujete koláče so želatínou, neváhajte to vyskúšať. 
  6. Tvaroh: Bublanina je výborná aj s tvarohom, obohatená o bielkoviny a viete si ju pripraviť aj v zdravej verzii. Vyskúšajte tvarohovú bublaninu
  7. Puding: Okrem ovocia môžete do cesta na bublaninu pridať aj uvarený puding. Takto si to trochu ozvláštnite, ak ste veľmi ojedený klasickej bublaniny, ale stále máte chuť na niečo jednoduché a rýchle.

Bublanina rozhodne patrí k dezertom, ktoré si viete pripraviť vždy inak. Vyskúšať sa oplatia aj tieto recepty na bublaninuzdravá špaldová bublanina, rebarborová bublanina, šťavnatá marhuľová bublanina, jahodová alebo čerešňová bublanina.

Tak, môžeme sa pustiť do pečenia!

 Ingrediencie

Postup receptu: piškótová bublanina

1Zmiešame cukor so žĺtkami – Vajíčka rozdelíme, do nádoby si dáme žĺtky, vysypeme vanilkový a kryštálový cukor a vyšľaháme do peny.

Zmiešame žĺtky a cukor. Foto - Kristýna

2Pridáme vodu – K vyšľahanej žĺtkovej pene pridáme vodu a premiešame.

Pridáme vodu. Foto - Kristýna

3

Pridáme olej – K zmesi primiešame olej.

Pridáme olej. Foto - Kristýna

4

Zmiešame sypké suroviny – Múku preosejeme a pridáme kypriaci prášok, ktorý zmiešame s múkou.

Zmiešame sypké suroviny. Foto - Kristýna

5

Zmiešame všetko dokopy – Do tekutej zmesi nasypeme múku s kypriacim práškom a dôkladne premiešame.

Zmiešame všetko dokopy. Foto - Kristýna

6Vyšľaháme sneh – Bielky so štipkou soli šľaháme do tuha cca 10 minút. Sneh jemne primiešame do dobre vymiešaného cesta. 

Vyšľaháme sneh a pridáme do cesta. Foto - Kristýna

7

Vylejeme na plech – Piškótové cesto vylejeme do tukom vymasteného a múkou vysypaného plechu. Na cesto následne rovnomerne uložíme jahody. My sme ich pocukrovali práškovým cukrom, aby nepustili veľa vody do cesta.

Vylejeme na plech a pečieme. Foto - Kristýna

8Upečieme a posypeme – Bublaninu dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C na 30 minút. Nakoniec bublaninu posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládou, je to na vás. Vyššie v texte sme si pre vás pripravili tipy s čím servírovať bublaninu.

Posypeme cukrom. Foto - Kristýna

Piškótová bublanina je hotová. Inšpirujte sa týmito receptami na rôzne druhy bublanín a upečte si niektoré z nich aj doma. 

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu