19x hlasované

Čas prípravy: 60 minút
Čas varenia: 30 minút
Počet porcií: 6 
 

Zemiakové placky s mäsom sú obľúbené krčmové jedlo, ktoré si môžete ľahko pripraviť aj doma s pomocou tohto receptu. Výborné zemiakové placky naplnené kuracím mäsom vás zasýtia na celé popoludnie.

Zemiakové placky s mäsom

Zemiakové placky ako špecifický spôsob prípravy zemiakov sa začali rozvíjať v Európe. V strednej a východnej časti nášho kontinentu sa stali obľúbeným jedlom vďaka dostupnosti zemiakov a ich výživovým vlastnostiam.

Placky zo zemiakov s mäsom sú pokrm, ktorý kombinuje klasické zemiakové placky s prídavkom mäsa. Tento jednoduchý a sýty recept je obľúbený v mnohých kuchyniach po celom svete.

Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z oblasti dnešného Peru a Bolívie. Tam ich pestovali a jedli už pred viac ako 7 000 rokmi. Postupne sa rozšírili do ďalších častí sveta počas španielskej kolonizácie Ameriky v 16. storočí. A aj do strednej Európy.

Tu sú niektoré informácie o zemiakových plackách s masom:

  • Príprava mäsa: Na prípravu tohto jedla sa používa často čerstvé, alebo aj mleté mäso. Najčastejšie hovädzie, bravčové alebo kuracie. Mäso sa môže zmiešať na panvici so zeleninou alebo bylinkami, aby sa obohatila jeho chuť.
  • Zemiaky: Zemiaky sa strúhajú. Ak máte chuť, môžete ich aj zmiešať s mletým mäsom. Zemiaková zmes sa môže doplniť ďalšími ingredienciami, ako sú cibuľa, vajcia, múka a koreniny. Tieto ingrediencie sa používajú na zvýšenie konzistencie a chuti placiek. Ale môžete si pripraviť samostatne placky a mäsovú zmes.
  • Tvarovanie a smaženie: Zemiakovú zmes tvarujeme do placiek a opečieme na panvici s olejom. Smaženie na panvici je najbežnejší spôsob prípravy zemiakových placiek, pretože vytvára peknú zlatohnedú kôrku a zároveň zachováva vlhkú vnútornú časť placky.
  • Servírovanie: Zemiakové placky s mäsom sa zvyčajne podávajú ako hlavné jedlo. Môžu sa servírovať s rôznymi prílohami, ako sú omáčky (napríklad paradajková, smotanová alebo šalátová omáčka), zeleninové šaláty, kyslá smotana, kyslá kapusta alebo s chlebom.
  • Varianty: Existuje mnoho variant zemiakových placiek s mäsom z rôznych regiónov po celom svete. Napríklad v poľskej kuchyni sú známe ako „placki ziemniaczane z mięsem“, v maďarskej kuchyni ako „tócsni“ a v rakúskej a nemeckej kuchyni ako „Kartoffelpuffer mit Fleisch“.

Zemiakové placky s mäsom sú výživné a sýte jedlo, ktoré kombinuje výhody zemiakov a mäsa. Recept si samozrejme môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií a experimentovať s rôznymi ingredienciami, koreninami a prílohami. 

Vyskúšajte aj domáce plnené pirohy, šošovicovú polievku alebo aj šťavnaté fašírky. Ďalšie recepty nájdete na našom webe Chutné recepty. Vyskúšajte aj našu znojemskú omáčku.

Ingrediencie

Mäsová zmes:

  • 250 g kuracieho mäsa,
  • 1 cibuľa,
  • 5 ks šampiňónov,
  • 1 pohár zeleninového leča,
  • 3 polievkové lyžice kečupu,
  • 1 čajová lyžička plnotučnej horčice,
  • 1 lyžica sójovej omáčky,
  • 1 čajová lyžička soli,
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja,

Placky:

Postup receptu: zemiakové placky s mäsom

1Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Dáme na olej osmažiť cca 5 minút. Mäso nakrájame na menšie kocky a dáme smažiť k cibuli, tak aby sa zatiahlo. Po zatiahnutí osolíme.

cibuľu osmažíme, Foto - Kristýna

2Šampiňóny nakrájame na menšie kúsky a dáme osmažiť k mäsu, po 3 minútach podlejeme troškou vody a dusíme cca 10 minút. K mäsu pridáme lečo.

mäso a šampióny osmažíme, Foto - Kristýna

3Do misky si dáme kečup, horčicu a sójovú omáčku. Omáčku dáme k mäsu a premiešame. Necháme prebublať a máme hotové.

pridáme kečup a necháme prebublať, Foto - Kristýna

4Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na jemno. K zemiakom potom pridáme vajcia. Pridáme majorán, soľ, korenie a 5 polievkových lyžíc hladkej múky.

Cesnak a cibuľu očistíme, cesnak vytlačíme a cibuľu postrúhame na jemnom strúhadle, všetko spolu premiešame.

spracujeme a pokoreníme zemiaky, Foto - Kristýna

5Na vyhriatom oleji usmažíme zemiakové placky z každej strany do zlatista. Placky naplníme zmesou a máme hotovo.

placky naplníme zmesou, Foto - Kristýna

Prajeme vám dobrú chuť! Zemiakové placky s mäsom sú hotové.

Aké mäso sa najčastejšie používa na zemiakové placky s mäsom?

Zemiakové placky s mäsom sa najčastejšie pripravujú s hovädzím alebo bravčovým mäso. Tieto druhy mäsa majú bohatú chuť a dobre sa hodí k zemiakovému cestu. Rovnako však chutí aj správne pripravené kuracie mäso tak, ako to uvádzame v našom recepte.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu