65x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: pre 4 osoby

Kôprová omáčka ako od babičky vám spolu s knedľou zaženie hlad a môžete si byť istí, že už iný recept neskúsite, pretože s týmto od chutnerecepty.sk si viete kôprovú omáčku pripraviť tak, ako to robila vaša stará mama.

Kôprová omáčka

Tento recept sa mnohým ľuďom spája s detstvom a prázdninami u babičky. Zaspomínajte si na tie chvíle a uvarte si kôprovú omáčku s nami. Zaručene bude chutiť celej vašej rodine. 

Omáčku si môžete vychutnať s domácou knedľou, zemiakmi, ale aj s chlebom. Ak máte radi kôpor, určite vyskúšajte tento recept, pretože jeho príprava je naozaj jednoduchá a obed budete mať veľmi rýchlo. 

K čomu sa klasická kôprová omáčka hodí? Napríklad k pečenému alebo aj grilovanému mäsku. Určite ju vyskúšajte aj k rybe, zelenine alebo cestovinám, nič tým nepokazíte. Chutiam sa medze nekladú.

Táto omáčka je dobrý nápad vždy, ale v lete a na jeseň o to viac, tým, že je kôpru všade viac než dosť. 

Kôprová omáčka je vlastne tradičná francúzska omáčka, ktorá sa používa najmä k dochuteniu mäsových jedál. Jej základom je jemná, hladká omáčka z masla, múky a vývaru, ku ktorej sa pridáva kôprová vňať a ďalšie ingrediencie podľa receptu.

V slovenskej kuchyni sa používa kôpor na dochutenie mnohých jedál, najmä v kombinácii so smotanou alebo mliekom, aby sa vytvoril krémový a jemný základ pre omáčku. Kôprová omáčka sa bežne podáva k mäsu, bravčové alebo kuracie mäso, ale môže sa tiež použiť na dochutenie rýb alebo zeleniny.

Samozrejme, existuje viacero spôsobov, ako si kôprovku pripraviť, ale my máme pre vás jeden overený recept, podľa ktorého si uvaríte omáčku ako od babičky.

Existuje totiž niekoľko dôvodov, prečo si urobiť kôprovú omáčku. Tu sú tie najbežnejšie:

  1. Výnimočná chuť: Kôprová omáčka má jemnú a osviežujúcu chuť s výraznou vôňou kôpru. Je to skvelý spôsob, ako si obohatiť jedlo o zaujímavú a chutnú omáčku.
  2. Všestrannosť: Kôprová omáčka je tiež výborne kombinovateľná s inými druhmi jedál. Je skvelým doplnkom k rybám, zeleninovým pokrmom, mäsu, zemiakovým plackám a mnohému ďalšiemu.
  3. Zdravé zloženie: Kôpor obsahuje viacero živín, vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre zdravie. Patrí sem vitamín C, draslík, vápnik, železo a vláknina. Kôpr je tiež známy pre svoje antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
  4. Jednoduchosť prípravy: Kôprovú omáčku je možné pripraviť pomerne rýchlo a jednoducho. Väčšinou obsahuje len niekoľko základných surovín, ako je kôpr, smotana, maslo a soľ.
  5. Pestrosť a originalita: Urobiť si kôprovú omáčku je skvelý spôsob, ako pridať do svojho jedálnička nové chute a vyskúšať niečo originálne. Môžete si vytvoriť vlastné variácie omáčky podľa svojich preferencií a experimentovať s rôznymi prísadami.

Kôprová omáčka je jednoducho skvelým spôsobom, ako oživiť svoj jedálníček a dopriať si lahodný zážitok pri jedle.

Zdravie a kôpor

Konzumácia kôpru sa aj po zdravotnej stránke veľmi odporúča. Obsahuje vitamíny A a C, draslík, železo a vápnik, ktoré sú dôležité pre zdravie a správne fungovanie organizmu.

Kôpor taktiež obsahuje éterické oleje, ktoré stimulujú tráviaci systém a pomáhajú pri trávení. Vo všeobecnosti zlepšujú chuť do jedla. Kôpor sa tiež používa na zmiernenie plynatosti a bolesti brucha. Tieto pozitíva kôpru robia z tejto bylinky výborný prídavný kulinársky prvok a tiež ju robia dôležitou zložkou zdravej stravy a životného štýlu.

Tak či onak, na kôprovej omáčke si pochutí celá rodina, alebo ktokoľvek, koho máte pri stole. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na jemnú chrenovú omáčku alebo kuraciu čínu.  A určite vám zachutí aj naša sviečková. Alebo zemiakový prívarok.

Ingrediencie

  • čerstvý kôpor (prípadne sušený),
  • 50 g masla,
  • 2 kopcovité PL hladkej múky,
  • 750 ml mlieka,
  • 1 šľahačková smotana,
  • na dochutenie: soľ, šťava z citróna alebo limetky, trošku cukru,

Postup receptu kôprovej omáčky

Táto kôprová omáčka je naozaj jednoduchý recept. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo. Hrniec dáme mimo sporáka a primiešame k maslu múku a vymiešame dohladka. Znova položíme hrniec na sporák a zmes trošku opražíme, aby nám zavoňala.

Rozpustíme maslo a nasypeme múku. Foto - Michal Trško
Rozpustíme maslo a nasypeme múku. Foto – Michal Trško

2K zmesi prilejeme studené mlieko a za neustáleho miešania povaríme cca 10 minút. Je vhodné stále miešať, aby sa nám nevytvorili hrudky. Následne pridáme smotanu a spolu prevaríme. V prípade, že je omáčka hustá, prilejeme ešte mlieko. Potom ochutíme soľou (podľa chuti), cukrom a šťavou z citróna alebo limetky.

Pridáme mlieko a ochutíme. Foto - Michal Trško
Pridáme mlieko a ochutíme. Foto – Michal Trško

3

Do hotovej omáčky pridáme nakrájaný (nadrobno) kôpor

Pridáme kôpor. Foto - Michal Trško
Pridáme kôpor. Foto – Michal Trško

4

Kôprová omáčka sa môže podávať s uvareným vajíčkom alebo mäsom z vývaru. My sme použili bravčové pliecko. Samozrejme, je to na vás, čo si k omáčke zvolíte. Hodí sa aj kuracie mäsko podusené na cibuľke a pod. 

Omáčka je pripravená. Foto - MIchal Trško
Omáčka je pripravená. Foto – MIchal Trško

5Ako príloha sa k omáčke hodí parená knedľa, zemiaky, ale aj chrumkavý domáci chlieb. Niekto si rád k tomu pripraví zeleninu alebo cestoviny, je to na vás. 

Hotová kôprová omáčka. Foto - Michal Trško
Hotová kôprová omáčka. Foto – Michal Trško

Dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na šťavnaté bravčové karé alebo pečeného lososa v rúre

Videorecept

Ako dlho sa dá koprová omáčka skladovať?

Koprovú omáčku je možné skladovať v chladničke v uzavretej nádobe po dobu približne 3 až 4 dní. Je dôležité ju skonzumovať čo najskôr po príprave, aby si zachovala čerstvosť a chuť.

Ak si nie ste istý ako je to s možnosťou jej skladovania, veľa záleží od konkrétneho receptu, ktorý ste použili a surovín, ktoré obsahuje. Pri opatrnom skladovaní by však v chladničke mala pár dní vydržať.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu