Kôprová omáčka ako od babičky vám spolu s knedľou zaženie hlad a môžete si byť istí, že už iný recept neskúsite, pretože s týmto od chutnerecepty.sk si viete kôprovú omáčku pripraviť tak, ako to robila vaša stará mama.
Kôprová omáčka
Tento recept sa mnohým ľuďom spája s detstvom a prázdninami u babičky. Zaspomínajte si na tie chvíle a uvarte si kôprovú omáčku s nami. Zaručene bude chutiť celej vašej rodine.
Omáčku si môžete vychutnať s domácou knedľou, zemiakmi, ale aj s chlebom. Ak máte radi kôpor, určite vyskúšajte tento recept, pretože jeho príprava je naozaj jednoduchá a obed budete mať veľmi rýchlo.
K čomu sa klasická kôprová omáčka hodí? Napríklad k pečenému alebo aj grilovanému mäsku. Určite ju vyskúšajte aj k rybe, zelenine alebo cestovinám, nič tým nepokazíte. Chutiam sa medze nekladú.
Táto omáčka je dobrý nápad vždy, ale v lete a na jeseň o to viac, tým, že je kôpru všade viac než dosť.
Kôprová omáčka je vlastne tradičná francúzska omáčka, ktorá sa používa najmä k dochuteniu mäsových jedál. Jej základom je jemná, hladká omáčka z masla, múky a vývaru, ku ktorej sa pridáva kôprová vňať a ďalšie ingrediencie podľa receptu.
V slovenskej kuchyni sa používa kôpor na dochutenie mnohých jedál, najmä v kombinácii so smotanou alebo mliekom, aby sa vytvoril krémový a jemný základ pre omáčku. Kôprová omáčka sa bežne podáva k mäsu, bravčové alebo kuracie mäso, ale môže sa tiež použiť na dochutenie rýb alebo zeleniny.
Samozrejme, existuje viacero spôsobov, ako si kôprovku pripraviť, ale my máme pre vás jeden overený recept, podľa ktorého si uvaríte omáčku ako od babičky.
Zdravie a kôpor
Konzumácia kôpru sa po zdravotnej stránke veľmi odporúča. Obsahuje vitamíny A a C, draslík, železo a vápnik, ktoré sú dôležité pre zdravie a správne fungovanie organizmu.
Kôpor taktiež obsahuje éterické oleje, ktoré stimulujú tráviaci systém a pomáhajú pri trávení. Vo všeobecnosti zlepšujú chuť do jedla. Kôpor sa tiež používa na zmiernenie plynatosti a bolesti brucha. Tieto pozitíva kôpru robia z tejto bylinky výborný prídavný kulinársky prvok a tiež ju robia dôležitou zložkou zdravej stravy a životného štýlu.
Tak či onak, na kôprovej omáčke si pochutí celá rodina, alebo ktokoľvek, koho máte pri stole. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na najlepšie pečené zemiaky v rúre alebo kuraciu čínu. A určite vám zachutí aj naša sviečková.
Ingrediencie
- čerstvý kôpor (prípadne sušený),
- 50 g masla,
- 2 kopcovité PL hladkej múky,
- 750 ml mlieka,
- 1 šľahačková smotana,
- na dochutenie: soľ, šťava z citróna alebo limetky, trošku cukru,
Postup receptu kôprovej omáčky
1 Táto omáčka je naozaj jednoduchý recept. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo. Hrniec dáme mimo sporáka a primiešame k maslu múku a vymiešame dohladka. Znova položíme hrniec na sporák a zmes trošku opražíme, aby nám zavoňala.
2K zmesi prilejeme studené mlieko a za neustáleho miešania povaríme cca 10 minút. Je vhodné stále miešať, aby sa nám nevytvorili hrudky. Následne pridáme smotanu a spolu prevaríme. V prípade, že je omáčka hustá, prilejeme ešte mlieko. Potom ochutíme soľou (podľa chuti), cukrom a šťavou z citróna alebo limetky.
3
Do hotovej omáčky pridáme nakrájaný (nadrobno) kôpor.
4
Kôprová omáčka sa môže podávať s uvareným vajíčkom alebo mäsom z vývaru. My sme použili bravčové pliecko. Samozrejme, je to na vás, čo si k omáčke zvolíte. Hodí sa aj kuracie mäsko podusené na cibuľke a pod.
5Ako príloha sa k omáčke hodí parená knedľa, zemiaky, ale aj chrumkavý domáci chlieb. Niekto si rád k tomu pripraví zeleninu alebo cestoviny, je to na vás.

Dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na šťavnaté bravčové karé alebo pečeného lososa v rúre.
Videorecept klasická kôprová omáčka