Najlepšie domáce zemiakové chipsy. Máme pre vás jednoduchý a rýchly recept na túto pochúťku. Nech sa páči, vyskúšajte. Pochutí si celá rodina. Ponúkame podrobný foto-recept. Naše domáce chipsy chutia úžasne.
Zemiakové chipsy
Chcete prekvapiť svoje deti skvelými domácimi chipsami? Neviete ako na to? My vám poradíme. Máme pre vás foto-recept, ktorý je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Pripravte si s nami domáce zemiakové chipsy, pretože aj chipsy si môžeme občas pokojne dopriať. Domáce chipsy sú určite zdravšie ako tie z obchodu a navyše rovnako chrumkavé.
A ak sa pýtate, aký olej zvoliť na pečenie domácich zemiakových chipsov, vyskúšajte repkový. Práve repkový olej je lisovaný za studena bez pridania chemických látok a má vyššiu teplotu zadymenia, viac ako 240 stupňov Celzia. To znamená, že má vyššiu odolnosť voči vysokým teplotám a vyšší bod varenia, takže je ideálny na prípravu zemiakových chipsov.
Pri výbere zemiakov je dôležité vybrať také, ktoré majú pevnú štruktúru a nízky obsah vody. Zemiaky s vysokým obsahom škrobu sú ideálne, pretože sú z nich chrumkavejšie a krehkejšie chipsy. Dôležité je dosiahnuť správnu teplotu oleja pred pridávaním chipsov. Teplota by mala byť približne 175 – 190 °C. Na prípravu môžete použiť teplomer na olej alebo overiť teplotu pomocou malého kúsku zemiakov. Ak začne okamžite bublať a opraží sa do zlatista, olej je dostatočne horúci.
Okrem toho sú domáce zemiakové chipsy skvelou voľbou, ak sa snažíte mať kontrolu nad prísadami a kvalitou potravín, ktoré konzumujete. Pri príprave domácich zemiakových chipsov máte úplnú kontrolu nad prísadami, ktoré používate. Môžete sa vyhnúť umelým prísadám, konzervačným látkam a prebytočnému množstvu soli, ktoré často obsahujú komerčne dostupné chipsy.
Pri príprave domácich chipsov máte tiež kontrolu nad množstvom oleja, ktorý používate. Môžete použiť zdravšie oleje s nízkym obsahom nasýtených tukov a môžete tiež kontrolovať množstvo soli, ktoré pridáte. Domáce chipsy vám umožňujú prispôsobiť chuť podľa vlastných preferencií. Môžete ich posoliť alebo pridať ďalšie korenia a dochucovadlá, aby ste dosiahli želanú chuť.
Vznik chipsov
Chipsy, ako ich poznáme dnes, sa objavili v 19. storočí a ich vznik sa pripisuje niekoľkým rôznym príbehom. Tu je jeden z najznámejších príbehov o tom, ako vznikli zemiakové chipsy:
Príbeh hovorí, že v roku 1853 mal v USA kuchár menom George Crum reštauráciu v Saratoga Springs v štáte New York. V jeho reštaurácii sa podávali hrubé, pokojne aj nedopečené zemiaky ako príloha. Jedného dňa sa zákazník však začal sťažovať, že sa mu zemiakové plátky zdali príliš hrubé. George Crum sa rozhodol zareagovať a zákazníkovi pripravil plátky zemiakov tak tenké, že ich nebude môcť jesť vidličkou. No na jeho prekvapenie sa zákazníkovi tenké zemiakové plátky veľmi páčili a stali sa veľkým hitom.
Tento príbeh je len jedným z mnohých, ktoré sa spájajú s vznikom chipsov. Bez ohľadu na konkrétny pôvod, je zrejmé, že chipsy sa stali obľúbeným jedlom a postupne sa rozšírili po celom svete. Dnes sú zemiakové chipsy dostupné v rôznych príchutiach a veľkostiach a stali sa jednou z najobľúbenejších pochúťok na celom svete, ktoré si viete veľmi dobre pripraviť aj doma.
Zdravé zeleninové chipsy
Zeleninové chipsy slúžia ako zdravšia alternatíva k tým zemiakovým a poskytujú vám možnosť vychutnať si chrumkavú pochúťku z rôznych druhov zeleniny. Tu je jednoduchý návod na prípravu domácich zeleninových chipsov:
-
Voľba zeleniny: Môžete si vybrať zeleninu, ktorú máte radi, ako napríklad cuketu, repu, mrkvu, sladké zemiaky, kel, bataty alebo cviklu. Ideálne je zvoliť zeleninu s rovnomernou hrúbkou, aby sa chipsy správne upiekli.
-
Olejová príprava: V miske zmiešajte zeleninu s malým množstvom olivového oleja alebo iného zdravého oleja, aby sa plátky lepšie opražili a získali chrumkavosť. Môžete pridať aj rôzne korenia alebo bylinky podľa svojho vkusu.
-
Pečenie chipsov: Rozložte plátky zeleniny na plech vyložený papierom tak, aby sa nedotýkali. Uistite sa, že sú rovnomerne rozložené a neprekryté. Pečte v rúre predhriatej na približne 180 – 200°C asi 10 – 15 minút alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu a nebudú chrumkavé.
-
Ochucovanie: Po upečení môžete chipsy posoliť, pridať korenie alebo bylinky podľa chuti. Môžete si vyskúšať rôzne varianty, ako napríklad soľ a korenie, čili, kurkumu, papriku, cesnakové korenie alebo sušené bylinky.
Toto je len zopár tipov, ak by ste niekedy chceli vyskúšať ešte zdravšie domáce chipsy. Vyskúšajte aj náš recept na domáce chrumkavé hranolky, batátové hranolky v rúre alebo dokonalú domácu pizzu. Zapekané zemiaky so syrom sa tiež oplatí vyskúšať.
Ingrediencie
- 6 ks zemiak strednej veľkosti,
-
na opekanie: repkový olej podľa potreby (má vysoký stupeň zadymenia)
- na dochutenie: soľ – podľa chuti, bylinky a iné korenie podľa chuti
Postup receptu: zemiakové chipsy
1 Pripravíme si zemiaky. Je vhodné zvoliť mastnejší druh, nie zemiaky sypké.
2Zemiaky aj so šupkou krájame na tenučké plátky, ktoré si dôkladne osušíme.
3
Kvalitnú panvicu rozohrejeme, pridáme olej. Pomaly uložíme plátky zemiakov.
4Chipsy pečieme z každej strany do zlatistej farby. Trvá to naozaj zopár minút.
5
6Zemiakové chipsy ešte osolíme a môžeme podávať. Chutia naozaj fantasticky.
Tip na záver: Ak máme viac času, plátky zemiakov namáčame do studenej vody aspoň na 30 minút, aby sme ich zbavili prebytočného škrobu. Potom ich dôkladne osušíme. Domáce čipsy budú ešte chutnejšie.
Domáca zemiakové chipsy sú hotové a odporúčame vám si k nim pripraviť napríklad jogurtovo-cesnakový dresing z portálu Ženy v meste. A ak by ste chceli vedieť, ako na najlepšiu zemiakovú kašu, tu je recept (kliknite).