Najlepšia vegetariánska kapustnica. Domáci recept na túto polievku sa stane hitom aj u tých, ktorí mäso milujú. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a pripravte si s nami kapustnicu bez mäsa.
Vegetariánska kapustnica
Aj vegetariánska kapustnica vie byť rovnako chutná ako tá klasická. Recepty bez mäsa sú dnes veľmi obľúbené a vegetariánov je čoraz viac, preto sa vám bude hodiť mať takýto recept po ruke. Vegetariánska kapustnica totiž chutí rovnako dobre ako tá s mäsom a potešíte ňou všetkých vegetariánov či vegánov pri stole. Uložte si tento recept, určite ho využijete.
Vegetariánska kapustnica je nielen lahodnou alternatívou k tradičnej mäsovej verzii, ale má aj množstvo zdravotných výhod. Jej základom je kapusta, ktorá je bohatým zdrojom vitamínu C, podporujúceho imunitný systém a zdravie pokožky. Okrem toho kapusta obsahuje veľa vlákniny, čo je dôležité pre správne fungovanie tráviaceho systému a reguláciu hladiny cukru v krvi.
Tradícia jedenia kapustnice
Tradícia konzumácie kapustnice počas Vianoc má hlboké korene v stredoeurópskych krajinách, najmä v Česku, Slovensku, Poľsku a Rakúsku. Táto tradícia sa viaže k histórii a kultúre týchto regiónov, a existuje niekoľko dôvodov, prečo sa kapustnica stala obľúbeným jedlom na vianočných stoloch.
-
Dostupnosť zložiek: V minulosti bola kapusta, ako aj iné druhy zeleniny a sušené huby, jednými z mála dostupných potravín počas zimných mesiacov. Kapustnica, so svojimi zložkami ako kapusta, huby a korenie, bola jednoduchou a chutnou možnosťou pre vianočné jedlo.
-
Symbolika hojnosti: Kapustnica bola tradične považovaná za symbol hojnosti a blahobytu. Jej bohatá chuť a sýta konzistencia mali symbolizovať hojnosť a dobrú úrodu na nadchádzajúci rok.
-
Tradičný recept pre rodinné oslavy: Vianočné sviatky sú časom rodinnej pohody a tradícií, a kapustnica sa stala súčasťou týchto tradičných rodinných osláv. Jej príprava môže byť spoločným rodinným rituálom, ktorý spája generácie a zdieľa hodnoty a kultúru.
-
Zohľadnenie pôstu: V predvečer Vianoc bol pôst tradíciou v mnohých kresťanských domácnostiach. Kapustnica, ako jedlo bez mäsa, bola ideálnou voľbou pre pôstne obdobie pred slávnostnou večerou vianočného dňa.
-
Výživové hodnoty a zdravotné výhody: Kapustnica obsahuje množstvo zdravých zložiek, ako je vláknina, vitamíny a minerály, čo ju robí vhodnou voľbou pre zdravé a výživné vianočné jedlo.
Ingrediencie
- 12 ks malé zemiaky,
- 800 g kvasená biela kapusta,
- 20 g sušené huby,
- 100 – 150 ml mlieko (klasické alebo rastlinné),
- 2 ks cibuľa,
- 1 ks balenie sójových kociek (alebo tempeh či tofu),
- 10 – 12 ks sušené slivky,
- 3 ks bobkový list,
- 6 guličiek nové korenie,
- 1 ČL rasca,
- 1 ČL mletá červená paprika,
- 1 ČL údená paprika,
- 1 PL repkový olej,
- 1,5 – 2 l voda (alebo vývar)
Postup receptu
1Hodinu pred varením si namočíme sušené huby do mlieka a necháme nasiaknuť. Pripravíme si dopredu všetky ingrediencie. Zemiaky nemusíme šúpať, stačí ich dobre umyť s kefkou. Sušené slivky môžeme nakrájať na menšie kúsky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na pásiky. Kvasenú kapustu vyberieme zo suda či obalu, kto má radšej menej kyslú, tak ju trošku prepláchne, kto nie, nechá tak.
2
Zemiaky budeme variť v šupke a vo vedľajšom hrnci. V kyslej vode by sa totiž neuvarili. Pridáme ich až na záver do hrnca alebo až rovno na tanier pri servírovaní.
3
Na repkovom oleji začneme opekať nakrájanú cibuľu. Asi po 5 minútach k nej pridáme rascu, bobkový list a guličky nového korenia. Necháme pár minút prevoňať a prihodíme sójové kocky, ktoré vopred nijak nepripravujeme.
4
Sójové kocky pridáme rovno z obalu, nenamáčame ich. Tým, že ich pripravujeme v polievke, chceme, aby nasiakli chute samotnej kyslej kapusty, húb a sliviek. Zasypeme paprikami, premiešame, 1 – 2 minútky poopekáme (za stáleho miešania).
5
Teraz pridáme už všetko ostatné – kapustu, vodu alebo vývar (pridajte si toľko, aby vám konzistencia kapustnice vyhovovala, niekto má rád riedku, niekto hustú), huby aj s mliekom a sušené slivky. Premiešame a necháme variť 60 minút na miernom ohni.
6
Na konci varenia ochutnáme a v prípade potreby dochutíme ešte paprikou. Soliť nemusíme, pokiaľ ste kapustu neprepláchli.
7
Môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo chlebom.
Veríme, že vám bude vegetariánska kapustnica chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na oravskú kapustnicu.