Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 60 minút
Počet porcií: 6
 

Najlepšia vegetariánska kapustnica. Domáci recept na túto polievku sa stane hitom aj u tých, ktorí mäso milujú. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a pripravte si s nami kapustnicu bez mäsa. 

Vegetariánska kapustnica 

Aj vegetariánska kapustnica vie byť rovnako chutná ako tá klasická. Recepty bez mäsa sú dnes veľmi obľúbené a vegetariánov je čoraz viac, preto sa vám bude hodiť mať takýto recept po ruke. Vegetariánska kapustnica totiž chutí rovnako dobre ako tá s mäsom a potešíte ňou všetkých vegetariánov či vegánov pri stole. Uložte si tento recept, určite ho využijete.

Vegetariánska kapustnica je nielen lahodnou alternatívou k tradičnej mäsovej verzii, ale má aj množstvo zdravotných výhod. Jej základom je kapusta, ktorá je bohatým zdrojom vitamínu C, podporujúceho imunitný systém a zdravie pokožky. Okrem toho kapusta obsahuje veľa vlákniny, čo je dôležité pre správne fungovanie tráviaceho systému a reguláciu hladiny cukru v krvi.

Často je vegetariánska kapustnica tiež nízkokalorická, čo ju robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju váhu. Rôzne zložky kapusty, ako flavonoidy a karotenoidy, pôsobia ako antioxidanty, chrániac telo pred poškodením a bojujú proti zápalom.

Navyše, keďže vegetariánska kapustnica môže obsahovať rôzne ďalšie druhy zeleniny, ako paradajka, cibuľa či zeler, prispieva aj k lepšiemu zdraviu tráviaceho systému a dodáva telu ďalšie dôležité živiny.

Jej prínosy však nekončia len pri zdraví. Vegetariánska kapustnica je vynikajúcou možnosťou pre tých, ktorí sa zaujímajú o stravovanie s nižším podielom mäsa alebo rôznymi variantami stravovania, pretože ju môžete variť s rôznymi druhmi zeleniny a s bylinkami, čím dosiahnete rozmanité chute a výživové hodnoty.

Navyše, znižovanie množstva mäsa v strave má pozitívny vplyv na životné prostredie, keďže produkcia mäsa vyžaduje viac zdrojov ako produkcia rastlinných potravín. Prechod na vegetariánsku kapustnicu môže byť takým malým krokom k zníženiu vašej uhlíkovej stopy. Takže okrem toho, že je vegetariánska kapustnica chutná a zdravá, prispieva aj k ochrane životného prostredia.

Tradícia jedenia kapustnice

Tradícia konzumácie kapustnice počas Vianoc má hlboké korene v stredoeurópskych krajinách, najmä v Česku, Slovensku, Poľsku a Rakúsku. Táto tradícia sa viaže k histórii a kultúre týchto regiónov, a existuje niekoľko dôvodov, prečo sa kapustnica stala obľúbeným jedlom na vianočných stoloch.

  1. Dostupnosť zložiek: V minulosti bola kapusta, ako aj iné druhy zeleniny a sušené huby, jednými z mála dostupných potravín počas zimných mesiacov. Kapustnica, so svojimi zložkami ako kapusta, huby a korenie, bola jednoduchou a chutnou možnosťou pre vianočné jedlo.

  2. Symbolika hojnosti: Kapustnica bola tradične považovaná za symbol hojnosti a blahobytu. Jej bohatá chuť a sýta konzistencia mali symbolizovať hojnosť a dobrú úrodu na nadchádzajúci rok.

  3. Tradičný recept pre rodinné oslavy: Vianočné sviatky sú časom rodinnej pohody a tradícií, a kapustnica sa stala súčasťou týchto tradičných rodinných osláv. Jej príprava môže byť spoločným rodinným rituálom, ktorý spája generácie a zdieľa hodnoty a kultúru.

  4. Zohľadnenie pôstu: V predvečer Vianoc bol pôst tradíciou v mnohých kresťanských domácnostiach. Kapustnica, ako jedlo bez mäsa, bola ideálnou voľbou pre pôstne obdobie pred slávnostnou večerou vianočného dňa.

  5. Výživové hodnoty a zdravotné výhody: Kapustnica obsahuje množstvo zdravých zložiek, ako je vláknina, vitamíny a minerály, čo ju robí vhodnou voľbou pre zdravé a výživné vianočné jedlo.

Tieto faktory spolu prispievajú k tomu, že kapustnica sa stala ikonickým jedlom vianočných sviatkov v stredoeurópskych krajinách a dodnes je súčasťou mnohých vianočných stolov, kde spája rodiny a oslavuje tradície a kultúru. Na našom webe nájdete aj recept na klasickú kapustnicu, kapustnicu s hubami, kapustnicu s klobásou alebo aj kapustnicu s pretlakom.

Ingrediencie

  • 12 ks malé zemiaky,
  • 800 g kvasená biela kapusta,
  • 20 g sušené huby, 
  • 100 – 150 ml mlieko (klasické alebo rastlinné),
  • 2 ks cibuľa,
  • 1 ks balenie sójových kociek (alebo tempeh či tofu),
  • 10 – 12 ks sušené slivky,
  • 3 ks bobkový list,
  • 6 guličiek nové korenie,
  • 1 ČL rasca,
  • 1 ČL mletá červená paprika,
  • 1 ČL údená paprika,
  • 1 PL repkový olej,
  • 1,5 – 2 l voda (alebo vývar)

Postup receptu

1Hodinu pred varením si namočíme sušené huby do mlieka a necháme nasiaknuť. Pripravíme si dopredu všetky ingrediencie. Zemiaky nemusíme šúpať, stačí ich dobre umyť s kefkou. Sušené slivky môžeme nakrájať na menšie kúsky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na pásiky. Kvasenú kapustu vyberieme zo suda či obalu, kto má radšej menej kyslú, tak ju trošku prepláchne, kto nie, nechá tak.

Pripravíme suroviny. Foto - Andrea

2

Zemiaky budeme variť v šupke a vo vedľajšom hrnci. V kyslej vode by sa totiž neuvarili. Pridáme ich až na záver do hrnca alebo až rovno na tanier pri servírovaní.

Uvaríme zemiaky. Foto - Andrea

3

Na repkovom oleji začneme opekať nakrájanú cibuľu. Asi po 5 minútach k nej pridáme rascu, bobkový list a guličky nového korenia. Necháme pár minút prevoňať a prihodíme sójové kocky, ktoré vopred nijak nepripravujeme.

Opečieme cibuľu. Foto - Andrea

4

Sójové kocky pridáme rovno z obalu, nenamáčame ich. Tým, že ich pripravujeme v polievke, chceme, aby nasiakli chute samotnej kyslej kapusty, húb a sliviek. Zasypeme paprikami, premiešame, 1 – 2 minútky poopekáme (za stáleho miešania).

Pridáme sójové kocky. Foto - Andrea

5

Teraz pridáme už všetko ostatné – kapustu, vodu alebo vývar (pridajte si toľko, aby vám konzistencia kapustnice vyhovovala, niekto má rád riedku, niekto hustú), huby aj s mliekom a sušené slivky. Premiešame a necháme variť 60 minút na miernom ohni.

Pridáme kapustu. Foto - Andrea

6

Na konci varenia ochutnáme a v prípade potreby dochutíme ešte paprikou. Soliť nemusíme, pokiaľ ste kapustu neprepláchli.

Dochutíme. Foto - Andrea

7

Môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo chlebom.

Podávame. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude vegetariánska kapustnica chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na oravskú kapustnicu

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu