2x hlasované
Čas prípravy: 15 minút,
Čas pečenia: 5 minút,
Počet porcií: 4
 

Šošovicový šalát je zdravé vegánske jedlo, a ak ste na diete, doprajte si skvelé dietne jedlá s webom chutné recepty.

Šošovicový šalát

Šošovicový šalát, podobne ako šošovicová polievka, má korene v tradičnej kuchyni mnohých kultúr. Jeho história siaha do dávnej minulosti, keď šošovica bola medzi prvými pestovanými plodinami.

Šošovica (Lens culinaris) je jednou z najstarších poľnohospodárskych plodín, ktoré boli pestované pred viac než 8000 rokmi v oblastiach Blízkeho východu. Postupom času sa rozšírila aj do iných častí sveta a stala sa dôležitou súčasťou stravy mnohých ľudí.

Zo šošovice sa pripravovali rôzne jedlá vrátane polievok, omáčok a šalátov. Šošovicový šalát, ako ho poznáme dnes, je modernou variáciou na tradičnú prípravu.

Recepty na šošovicový šalát sa môžu líšiť v závislosti od kultúrnych vplyvov a preferencií. Obvykle zahŕňa uvarenú šošovicu zmiešanú s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú paradajky, uhorky, cibuľa, paprika, koriander a ďalšie bylinky. Môže byť, tak ako tento náš, ochutený olivovým olejom, octom, citrónovou šťavou a korením podľa chuti.

Šošovicový šalát je populárnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú výživnú a zdravú alternatívu klasických zeleninových šalátov. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu a rôzne vitamíny a minerály, čo ho robí výbornou voľbou pre vegetariánov a tých, ktorí dbajú na zdravú stravu.

Celkovo je šošovicový šalát obľúbeným jedlom v mnohých častiach sveta a jeho popularita stále rastie vďaka dnešnému dôrazu na zdravú výživu a rôznorodú stravu.

Šošovicový šalát má mnoho výživných benefitov, ktoré robia z tohto jedla zdravú a chutnú voľbu pre vašu stravu. Tu sú niektoré z hlavných benefitov:

  • Vysoký obsah bielkovín: Šošovica je bohatá na bielkoviny, čo ju robí skvelým zdrojom rastlinných bielkovín. To je dôležité pre vegetariánov a vegánov, ktorí hľadajú alternatívy k mäsu.
  • Vysoký obsah vlákniny: Vláknina je dôležitá pre tráviaci systém a udržanie zdravej hmotnosti. Pomáha tiež stabilizovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje pocit sýtosti.
  • Nízky obsah tuku: Šošovica má nízky obsah tuku, čo ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia udržať zdravú stravu.
  • Bohatý zdroj živín: Šošovica je bohatá na rôzne dôležité živiny, ako sú vitamíny (najmä vitamín B, C) a minerály (napríklad železo, draslík a horčík).
  • Podpora zdravia srdca: Výskumy ukazujú, že konzumácia šošovice môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a zlepšiť zdravie srdca.
  • Podpora trávenia: Vláknina v šošovici podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť prevencii rôznych tráviacich problémov, ako sú zápcha alebo hnačka.
  • Stabilizácia hladiny cukru v krvi: Vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu pomáha šošovica stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov.
  • Podpora chudnutia: Vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny a bielkovín môže šošovicový šalát prispieť k pocitu sýtosti a tým pomôcť pri kontrole hmotnosti.
  • Boj proti zápalom: Šošovica obsahuje látky, ktoré majú protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pre ľudí trpiacich chronickými zápalovými stavmi.

Je dôležité si uvedomiť, že výživné hodnoty a benefity šošovicového šalátu môžu závisieť aj od ďalších ingrediencií, ktoré sú pridané do receptu. Kombinácia so zeleninou, bylinkami a koreninami môže ešte viac obohatiť výživný profil tohto jedla.

Tipy na recepty z šošovice

Na stránke chutné recepty nájdete aj rôzne iné recepty so šošovicou, ktoré môžete vyskúšať:

  • Šošovicová polievka: Už sme spomínali tento recept vyššie. Je to klasická a zdravá polievka pripravovaná z červenej šošovice, zeleniny a bylín.
  • Šošovicový šalát: Okrem jednoduchého šalátu s červenou šošovicou, zeleninou a korením môžete pridať aj ďalšie ingrediencie podľa vašich preferencií, ako sú kozie syry, orechy, alebo sušené ovocie.
  • Šošovicové placky: Červenú šošovicu môžete zmiešať s korením a strúhanou zeleninou a vytvoriť placky, ktoré sa opražia na panvici. Podávajte s jogurtovou omáčkou.
  • Šošovicový prívarok: Šošovicový prívarok je chutný a výživný jednoduchý jedál, ktorý môžete pripraviť z červenej šošovice.
  • Šošovicové ragú: Zmiešajte uvarenú šošovicu s paradajkami, cibuľou, paprikou a mletým mäsom (alebo náhradou za mäso, ak ste vegetarián). Servírujte s cestovinou alebo ryžou.
  • Šošovicová nátierka: Vytvorte si šošovicovú nátierku na chlieb alebo palacinky. Zmiešajte uvarenú šošovicu so sezónnymi bylinkami a olivovým olejom.

Toto je len niekoľko príkladov, ako môžete použiť červenú šošovicu vo vašej kuchyni. Fantázii sa medze nekladú, a môžete experimentovať s rôznymi receptami a koreninami podľa svojich chuťových preferencií. Bon appétit!

Skúste aj náš recept na fit šošovicovú polievku. Za vyskúšanie stojí aj recept na uhorkový šalát so smotanou, mrkvový šalát s jablkami, coleslaw šalát a aj recept na pravý šopský šalát.

Ingrediencie

  • cibuľa,
  • 100 g červenej šošovice,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 2 PL dijónskej horčice,
  • 1 PL citrónovej kôry alebo šťavy,
  • 1 PL octu,
  • 2 hrste cherry paradajok,

Postup receptu

Pripravíme si ingrediencie, do receptu pridávame dijónsku horčicu, ktorá má výraznejšiu chuť oproti obyčajnej horčici. Cibuľu nakrájame na kocky, a cherry paradajky prepolíme na polovicu. Červenú šošovicu opláchneme, varíme v osolenej vode s mletou rascou do zmäknutia (cca 10 minút).

Šošovicový šalát. Foto: Denča

Červenú šošovicu opláchneme, varíme v osolenej vode s mletou rascou do zmäknutia (cca 10 minút).Šošovicový šalát. Foto: Denča

3

Pripravíme si omáčku: citrónovú šťavu, olivový olejdijónsku horčicu a ocot spolu zmiešame

Šošovicový šalát. Foto: Denča

4V miske zmiešame cibuľu, červenú šošovicu, cherry paradajky a osolíme. Zalejeme omáčkou a riadne premiešame. V prípade potreby dochutíme čiernym korením a soľou. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Šošovicový šalát. Foto: Denča
Hotový šošovicový šalát. Dobrú chuť!

Dobrú chuť, šošovicový šalát je pripravený k servírovaniu napríklad s varenými zemiakmi. Pripravte si s nami aj šťavnaté rezne. Skúste aj tento recept na cviklový šalát.

Videorecept

S čím môžem podávať šošovicový šalát?

Šošovicový šalát je výbornou prílohou alebo ľahkým jedlom samotným. Má však skvelú schopnosť kombinovať sa s ďalšími jedlami. Tu sú niektoré možnosti:

Grilované kurča s citrónovým korením: Šťavnaté kurča s príchuťou citróna a korenia ide výborne s šošovicovým šalátom.

Pečená ryba s čerstvými bylinkami: Krehká, čerstvá ryba dopĺňa bohaté chute šošovicového šalátu.
Placky z cíceru: Tieto výživné placky vytvárajú dokonalú rovnováhu s šošovicovým šalátom.

Pita chleba so zeleninou a tahini omáčkou: Táto jednoduchá a zdravá voľba dodá šošovicovému šalátu na chuti a výživných hodnotách.

Pečená zelenina so syrom feta: Kombinácia farbených, pečených zelenín so syrom feta a šošovicovým šalátom vytvára chutnú a výživnú jedlá.

Sú aj vegánske alternatívy?

Samozrejme! Šošovicový šalát je skvelým základom pre vegetariánske jedlá. Tu sú niektoré nápady:

Pečený sladký zemiak s avokádom: Spoločne s červenou šošovicou vytvára skvelú a vyváženú vegetariánsku pokrm.

Quinoa s čerstvým paradajkovým zeleninovým mixom: Quinoa, paradajky, uhorky a šošovicový šalát tvoria lahodnú a výživnú vegetariánsku mozaiku chutí.

Grilovaná halloumi syr s melónom a mätou: Táto chutná kombinácia grilovanej halloumi, sladkého melóna a šošovicového šalátu je lahodným vegetariánskym jedlom.

Plnená paprika so šošovicou a quinoou: Plnená paprika naplnená šošovicou a quinoou vytvára zdravé a chutné vegetariánske jedlo.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu