Čas prípravy: 15 minút,
Čas pečenia: 5 minút,
Počet porcií: 4
 

Šošovicový šalát je zdravé vegánske jedlo, a ak ste na diete, doprajte si skvelé dietne jedlá s webom chutné recepty.

Šošovicový šalát

Šošovicový šalát, podobne ako šošovicová polievka, má korene v tradičnej kuchyni mnohých kultúr. Jeho história siaha do dávnej minulosti, keď šošovica bola medzi prvými pestovanými plodinami.

Šošovica (Lens culinaris) je jednou z najstarších poľnohospodárskych plodín, ktoré boli pestované pred viac než 8000 rokmi v oblastiach Blízkeho východu. Postupom času sa rozšírila aj do iných častí sveta a stala sa dôležitou súčasťou stravy mnohých ľudí.

Zo šošovice sa pripravovali rôzne jedlá vrátane polievok, omáčok a šalátov. Šošovicový šalát, ako ho poznáme dnes, je modernou variáciou na tradičnú prípravu.

Recepty na šošovicový šalát sa môžu líšiť v závislosti od kultúrnych vplyvov a preferencií. Obvykle zahŕňa uvarenú šošovicu zmiešanú s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú paradajky, uhorky, cibuľa, paprika, koriander a ďalšie bylinky. Môže byť, tak ako tento náš, ochutený olivovým olejom, octom, citrónovou šťavou a korením podľa chuti.

Šošovicový šalát je populárnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú výživnú a zdravú alternatívu klasických zeleninových šalátov. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu a rôzne vitamíny a minerály, čo ho robí výbornou voľbou pre vegetariánov a tých, ktorí dbajú na zdravú stravu.

Celkovo je šošovicový šalát obľúbeným jedlom v mnohých častiach sveta a jeho popularita stále rastie vďaka dnešnému dôrazu na zdravú výživu a rôznorodú stravu.

Šošovicový šalát má mnoho výživných benefitov, ktoré robia z tohto jedla zdravú a chutnú voľbu pre vašu stravu. Tu sú niektoré z hlavných benefitov:

  • Vysoký obsah bielkovín: Šošovica je bohatá na bielkoviny, čo ju robí skvelým zdrojom rastlinných bielkovín. To je dôležité pre vegetariánov a vegánov, ktorí hľadajú alternatívy k mäsu.
  • Vysoký obsah vlákniny: Vláknina je dôležitá pre tráviaci systém a udržanie zdravej hmotnosti. Pomáha tiež stabilizovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje pocit sýtosti.
  • Nízky obsah tuku: Šošovica má nízky obsah tuku, čo ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia udržať zdravú stravu.
  • Bohatý zdroj živín: Šošovica je bohatá na rôzne dôležité živiny, ako sú vitamíny (najmä vitamín B, C) a minerály (napríklad železo, draslík a horčík).
  • Podpora zdravia srdca: Výskumy ukazujú, že konzumácia šošovice môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a zlepšiť zdravie srdca.
  • Podpora trávenia: Vláknina v šošovici podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť prevencii rôznych tráviacich problémov, ako sú zápcha alebo hnačka.
  • Stabilizácia hladiny cukru v krvi: Vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu pomáha šošovica stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov.
  • Podpora chudnutia: Vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny a bielkovín môže šošovicový šalát prispieť k pocitu sýtosti a tým pomôcť pri kontrole hmotnosti.
  • Boj proti zápalom: Šošovica obsahuje látky, ktoré majú protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pre ľudí trpiacich chronickými zápalovými stavmi.

Je dôležité si uvedomiť, že výživné hodnoty a benefity šošovicového šalátu môžu závisieť aj od ďalších ingrediencií, ktoré sú pridané do receptu. Kombinácia so zeleninou, bylinkami a koreninami môže ešte viac obohatiť výživný profil tohto jedla.

Tipy na recepty z šošovice

Na stránke chutné recepty nájdete aj rôzne iné recepty so šošovicou, ktoré môžete vyskúšať:

  • Šošovicová polievka: Už sme spomínali tento recept vyššie. Je to klasická a zdravá polievka pripravovaná z červenej šošovice, zeleniny a bylín.
  • Šošovicový šalát: Okrem jednoduchého šalátu s červenou šošovicou, zeleninou a korením môžete pridať aj ďalšie ingrediencie podľa vašich preferencií, ako sú kozie syry, orechy, alebo sušené ovocie.
  • Šošovicové placky: Červenú šošovicu môžete zmiešať s korením a strúhanou zeleninou a vytvoriť placky, ktoré sa opražia na panvici. Podávajte s jogurtovou omáčkou.
  • Šošovicový prívarok: Šošovicový prívarok je chutný a výživný jednoduchý jedál, ktorý môžete pripraviť z červenej šošovice.
  • Šošovicové ragú: Zmiešajte uvarenú šošovicu s paradajkami, cibuľou, paprikou a mletým mäsom (alebo náhradou za mäso, ak ste vegetarián). Servírujte s cestovinou alebo ryžou.
  • Šošovicová nátierka: Vytvorte si šošovicovú nátierku na chlieb alebo palacinky. Zmiešajte uvarenú šošovicu so sezónnymi bylinkami a olivovým olejom.

Toto je len niekoľko príkladov, ako môžete použiť červenú šošovicu vo vašej kuchyni. Fantázii sa medze nekladú, a môžete experimentovať s rôznymi receptami a koreninami podľa svojich chuťových preferencií. Bon appetit!

Skúste aj náš recept na fit šošovicovú polievku alebo zdravé šošovicové fašírky. Za vyskúšanie stojí aj recept na uhorkový šalát so smotanou, mrkvový šalát s jablkami, coleslaw šalát a aj recept na pravý šopský šalát.

Ingrediencie

  • 1  cibuľa,
  • 100 g červenej šošovice,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 2 PL dijónskej horčice,
  • 1 PL citrónovej kôry alebo šťavy,
  • 1 PL octu,
  • 2 hrste cherry paradajok,

Postup receptu

Pripravíme si ingrediencie, do receptu pridávame dijónsku horčicu, ktorá má výraznejšiu chuť oproti obyčajnej horčici. Cibuľu nakrájame na kocky, a cherry paradajky prepolíme na polovicu. Červenú šošovicu opláchneme, varíme v osolenej vode s mletou rascou do zmäknutia (cca 10 minút).

Šošovicový šalát. Foto: Denča

Červenú šošovicu opláchneme, varíme v osolenej vode s mletou rascou do zmäknutia (cca 10 minút).Šošovicový šalát. Foto: Denča

3

Pripravíme si omáčku: citrónovú šťavu, olivový olejdijónsku horčicu a ocot spolu zmiešame

Šošovicový šalát. Foto: Denča

4V miske zmiešame cibuľu, červenú šošovicu, cherry paradajky a osolíme. Zalejeme omáčkou a riadne premiešame. V prípade potreby dochutíme čiernym korením a soľou. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Šošovicový šalát. Foto: Denča
Hotový šošovicový šalát. Dobrú chuť!

Dobrú chuť, šošovicový šalát je pripravený k servírovaniu napríklad s varenými zemiakmi. Pripravte si s nami aj šťavnaté rezne. Skúste aj tento recept na cviklový šalát.

Videorecept

S čím môžem podávať šošovicový šalát?

Šošovicový šalát je výbornou prílohou alebo ľahkým jedlom samotným. Má však skvelú schopnosť kombinovať sa s ďalšími jedlami. Tu sú niektoré možnosti:

Grilované kurča s citrónovým korením: Šťavnaté kurča s príchuťou citróna a korenia ide výborne s šošovicovým šalátom.

Pečená ryba s čerstvými bylinkami: Krehká, čerstvá ryba dopĺňa bohaté chute šošovicového šalátu.
Placky z cíceru: Tieto výživné placky vytvárajú dokonalú rovnováhu s šošovicovým šalátom.

Pita chleba so zeleninou a tahini omáčkou: Táto jednoduchá a zdravá voľba dodá šošovicovému šalátu na chuti a výživných hodnotách.

Pečená zelenina so syrom feta: Kombinácia farbených, pečených zelenín so syrom feta a šošovicovým šalátom vytvára chutnú a výživnú jedlá.

Sú aj vegánske alternatívy?

Samozrejme! Šošovicový šalát je skvelým základom pre vegetariánske jedlá. Tu sú niektoré nápady:

Pečený sladký zemiak s avokádom: Spoločne s červenou šošovicou vytvára skvelú a vyváženú vegetariánsku pokrm.

Quinoa s čerstvým paradajkovým zeleninovým mixom: Quinoa, paradajky, uhorky a šošovicový šalát tvoria lahodnú a výživnú vegetariánsku mozaiku chutí.

Grilovaná halloumi syr s melónom a mätou: Táto chutná kombinácia grilovanej halloumi, sladkého melóna a šošovicového šalátu je lahodným vegetariánskym jedlom.

Plnená paprika so šošovicou a quinoou: Plnená paprika naplnená šošovicou a quinoou vytvára zdravé a chutné vegetariánske jedlo.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu