Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút
Počet porcií: 6
 

Najlepší recept na šťavnaté obrátené rezne z bravčového karé. Inšpirujte sa naším receptom a uvarte si chutný obed, ktorý si zamiluje celá rodina. Pripraviť si k nim môžete nielen zemiakovú kašu, ale aj ryžu či rôzne šaláty. Uvarte si obrátené rezne podľa receptu portálu Chutné recepty.

Obrátené rezne

Kto by predsa nemiloval rezne? Pripravujú sa takmer vždy, ak je nejaká oslava či slávnosť. Preto sa často stane, že sme z nich celkom prejedení a nemáme viac chuť na tie klasické vyprážané rezne. A práve preto sa obrátené rezne stali takými obľúbenými. Chutia inak a predsa sú to rezne. Sú šťavnaté, chutné a nenáročné na prípravu. Viete si k nim uvariť zemiakovú kašu, ryžu či americké zemiaky. Hodia s k nim aj rôzne šaláty. 

Pri príprave obrátených rezňov je dôležité vybrať kvalitný kúsok bravčového karé. Tento druh mäsa je vhodný kvôli jemnej štruktúre a dobrej chuti. Ak neviete, aký kus mäsa zvoliť, môžete sa poradiť so svojím mäsiarom. Ak máte veľký kus bravčového karé, môžete ho nakrájať na rezne. Ideálna hrúbka rezňov by mala byť približne 1 až 1,5 centimetra. Dôležité je, aby boli rezne rovnomerne hrubé, aby sa dobre upiekli.

Pri obaľovaní rezňov vajíčkovou zmesou a strúhankou je dôležité, aby boli rezne poriadne obalené. Obalenie rezňov dvakrát alebo dokonca trikrát zabezpečí, že budú krásne krehké a chutné. Obrátené rezne sa tradične podávajú s zemiakovým šalátom a citrónom na ozdobenie. Môžete ich tiež podávať s rôznymi omáčkami, napríklad s tatárskou omáčkou alebo kečupom. Pokrm môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo šťavou z limetky pre sviežu chuť.

Ak sa vám zvýšia obrátené rezne, môžete ich uložiť do chladničky a použiť na ďalší pokrm, napríklad do sendviča alebo šalátu. Dajte však pozor, aby boli dobre zabalené, aby si udržali chuť a šťavnatosť. Pre vegetariánov alebo vegánov je možné pripraviť obrátene rezne z alternatívnych surovín, ako sú tofu, seitan alebo rastlinné mäso. Takéto jedlá môžu byť tiež chutné a zaujímavé.

Celkovo platí, že obrátené rezne sú vynikajúcim jedlom, ktoré môžete prispôsobiť svojim preferenciám a experimentovať s rôznymi druhmi mäsa a náplní. Nezabudnite dodržiavať základné bezpečnostné a hygienické pokyny pri príprave mäsa a pracovať v čistom prostredí.

Ak by ste si predsa len chceli pripraviť klasické rezne, tak máme pre vás recept na kuracie rezne v syrovom cestíčku, bravčové rezne v trojobale, kurací cordon bleu alebo aj kuracie rezne na prírodno

Bravčové karé

Bravčové karé sa nachádza na chrbte prasaťa. Ide o svalovú časť, ktorá leží medzi krkom a panenkou. Má tendenciu byť mramorované tukom, čo prispieva k jeho bohatej chuti. Karé má výraznú a bohatú chuť. Vďaka miernemu obsahu tuku a mramorovaniu je toto mäso veľmi šťavnaté a chutné. Má jemnú, až maslovito lahodnú textúru a je ideálne pre rôzne druhy prípravy, vrátane pečenia, smaženia a grilovania.

Karé je v kuchyni veľmi univerzálne. Môže byť použité na prípravu rôznych jedál, ako sú rezne, kotlety, pečené mäso, steaky a mnoho ďalších pokrmov. Vďaka svojej chuti sa hodí do mnohých rôznych kulinárskych tradícií. Je tiež relatívne ľahko krájateľné a jednoduché na prípravu. Jeho tendencia byť jemné a mäkké ho robí obľúbeným kusom mäsa pre rýchlu prípravu. Vďaka svojej forme je tiež vhodné na vytvorenie rôznych druhov steakov a rezňov.

Karé je bohaté na bielkoviny a je zdrojom dôležitých živín, ako sú železo, zinok a vitamíny skupiny B. Napriek tomu by sa kvôli jeho obsahu tuku malo konzumovať s miernosťou, najmä ak dbáte na zdravú stravu. Pri výbere bravčového karé je dôležité brať do úvahy kvalitu mäsa a jeho spôsob chovu. Podpora udržateľného chovu prasiat môže mať pozitívny vplyv na životné prostredie a etický aspekt produkcie mäsa.

Celkovo povedané, bravčové karé je zaujímavým kusom mäsa, ktorý ponúka bohatú chuť a široké možnosti prípravy v kuchyni. Je obľúbené po celom svete a jeho kultúrne významy môžu byť rôzne v závislosti od regiónu a kultúry.

Bravčové karé môžete využiť aj v recepte na bravčový stroganov, klasický rezeň, černohorský rezeň či cigánsku pečienku

Ingrediencie

  • 800 g bravčové karé bez kosti (najlepšie chladené, 6 plátkov),
  • 1/2 pohára strúhanka (podľa potreby),
  • 2 – 3 ks vajcia,
  • olej alebo masť,
  • 1 ks väčšia cibuľa,
  • 2 PL mletá červená paprika,
  • štipka celej rasce,
  • 2 PL kečup,
  • 1 PL horčica,
  • koreniny na mäso: soľ, vegeta (ak používate), mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletá rasca (podľa obľuby),
  • na zahustenie: trosku solamylu rozmiešaného vo vode (ak je potrebné)

Postup receptu

Mäsko umyjeme a osušíme. Nakrájame ho na plátky hrubé asi 1,5 cm a rozklepeme. Následne ho okoreníme obľúbeným korením.

Nakrájame mäso. Foto - Nela

Do nakoreneného mäsa vklepeme tĺčikom strúhanku (hánkami rúk pozatláčame), preto sa to volá obrátený rezeň. 

Obalíme v strúhanke. Foto - Nela

3

V miske rozšľaháme vajcia, pridáme trocha soli a obalíme v nich rezne obalené v strúhanke, ktoré následne poopekáme. 

Obalíme vo vajci. Foto - Nela

4Na panvicu si dáme trochu oleja a rezne opečieme z oboch strán. Vo väčšej panvici na oleji si zatiaľ opečieme nakrájanú cibuľu. 

Opečieme na panvici. Foto - Nela

5

K cibuli pridáme aj mletú červenú papriku a celú rascu. K cibuli vložíme aj mäso a prikryjeme. Mäso pustí šťavu a pridáme k nemu aj kečup a horčicu. 

Urobíme základ omáčky. Foto - Nela

6

Rezne dusíme zhruba 30 minút do mäkka. Podlievame ich horúcou vodou podľa potreby. Omáčku nakoniec môžeme ešte dochutiť a zahustiť. 

Dusíme. Foto - Nela

Obrátené rezne sú hotové, prajeme vám dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj recept portálu Ženy v meste na chrumkavé kuracie rezne bez múky a strúhanky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu