47x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 2 – 3

Najlepší recept na cestovinový šalát s tuniakom a zeleninou. Pripravte si fit ľahký obed alebo večeru, ktorá vám doplní potrebné živiny do tela. Máme pre vás podrobný recept, ktorý je nenáročný na prípravu, nech sa páči, inšpirujte sa. Cestovinový šalát s tuniakom vám zaručene zachutí. 

Cestovinový šalát s tuniakom

Šaláty sa tešia veľkej obľube a má to mnoho dôvodov. Jedným z nich je napríklad to, že väčšinou obsahujú veľa zeleniny, ktorá je veľmi zdravá pre naše telo. Ďalším dôvodom je napríklad to, že sú pripravené veľmi rýchlo a chutné jedlo máte hotové za pár minút. Okrem iného si ich viete pripraviť veľmi chutne a ľahko. Cestovinový šalát s tuniakom nie je výnimkou. 

Čo sa týka cestovín, pre tento šalát sa často používajú cestoviny s krátkym tvarom, ako farfalle, penne, fusilli alebo rotini. Majú tendenciu lepšie chutiť so zeleninou a dresingom, čo robí toto jedlo veľmi chutným a konzistentným. Zeleninu môžete pridať do šalátu podľa chuti alebo takú, akú máte doma. Použite sviežu a farebnú zeleninu, ako paradajky, uhorky, papriky, olivy, cibuľu a iné podľa chuti. Nakrájajte ich na menšie kúsky, aby sa lepšie miešali s cestovinami a tuniakom. Kukurica je samozrejmosťou.

V našom šaláte nepoužijeme žiaden dresing, ale aj to je na vás, ak ho chcete použiť, tak pokojne. Pre tento šalát sa často používajú dresingy na báze majonézy, gréckeho jogurtu alebo oleja s octom. Môžete si vybrať z rôznych príchutí alebo vytvoriť vlastný dresing podľa svojich predstáv. Nezabudnite ochutiť dresing soľou, korením a bylinkami podľa svojich preferencií.

Cestovinový šalát s tuniakom a zeleninou je ideálny na chladenie a predservírovanie. Ak ho chcete chladiť pred podávaním, nechajte ho aspoň hodinu alebo dve v chladničke, aby sa všetky chute spojili a šalát sa stal ešte viac osviežujúcim. Neskonzumujte ho však dlhšie ako 2 dni, aby sa zabránilo potenciálnemu rozvoju baktérií.

Cestovinový šalát s tuniakom a zeleninou je veľmi flexibilný recept, ktorý môžete prispôsobiť podľa svojich chutí a preferencií. Môžete pridať ďalšie zložky, ako je kyslá kapusta, špenát, avokádo alebo sušené ovocie, aby ste dosiahli chuťový kontrast a rozmanitosť. 

Vyskúšajte aj náš cestovinový šalát s majonézou a kukuricu si do šalátu si môžete uvariť aj doma, tu je recept na varenú kukuricu.

Tuniak a zdravie

Tuniak je zdravá potravina, bohatá na živiny a prospešné zložky pre organizmus. Považuje sa za zdravú potravinu hneď z niekoľkých dôvodov. Tuniak je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité na rast, opravu a udržanie svalov, tkanív a buniek v tele.

Je tiež bohatý na omega-3 mastné kyseliny, konkrétne na kyselinu eikozapentaenovú (EPA) a kyselinu dokozahexaenovú (DHA). Tieto mastné kyseliny majú množstvo výhod, vrátane podpory zdravia srdca, znižovania zápalov v tele a podporovania zdravého mozgu.

Tuniak obsahuje rôzne vitamíny a minerály, vrátane vitamínu D, vitamínu B12, vitamínu B6, selénu a horčíka. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie organizmu, vrátane podpory zdravia kostí, nervového systému a imunitného systému. Je tiež relatívne nízkotučným zdrojom bielkovín, čo ho robí vhodným pre tých, ktorí sa snažia udržiavať si zdravú hmotnosť alebo znížiť príjem tuku.

Je dôležité si však uvedomiť, že tuniak, najmä veľké morské druhy, môže obsahovať vyššie hladiny ťažkých kovov, ako je ortuť. Preto je vhodné konzumovať tuniaka s mierou a vybrať si menšie druhy, ktoré majú nižší obsah týchto látok. Aj tu platí zlaté pravidlo, všetko s mierou. 

Tuniak patrí k veľmi obľúbeným potravinám a dajú sa z neho vykúzliť skvelé jedlá, ako napríklad tuniaková nátierka. Alebo vyskúšajte naše recepty na zeleninový letné šaláty. Máme aj overený recept na cestoviny s tvarohom či cestoviny s tuniakom. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicový šalát a coleslaw šalát. Alebo si pripravte šunkové fliačky.

Teraz si ale poďme pripraviť cestovinový šalát s tuniakom.

Ingrediencie 

  • 250 g cestoviny podľa obľuby,
  • 160 g tuniak v konzerve (vo vlastnej šťave alebo v oleji),
  • 2 ks paradajky strednej veľkosti,
  • 1/2 šalátová uhorka,
  • 1 ks malá sterilizovaná kukurica,
  • olivový olej – podľa chuti,
  • pažítka alebo jarná cibuľka – podľa chuti,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava – podľa chuti

Postup receptu: cestovinový šalát s tuniakom

Ako prvé si uvaríme cestoviny, ktoré už uvarené prepláchneme v studenej vode a scedíme. Odporúčame vám použiť kvalitnejší druh cestovín, ktorý sa tak skoro nerozvarí. 

Uvaríme si cestoviny. Foto - Nela

2K cestovinám pridáme tuniaka z konzervy. Ak si zvolíte tuniaka vo vlastnej šťave, tak šťavu treba zliať. Ak si zvolíte tuniaka v oleji, olej pokojne pridajte do šalátu, ale postupne.

Pridáme tuniaka. Foto - Nela

3

Paradajky a uhorky umyjeme a nakrájame na menšie kocky alebo tenké rezančeky, už čo viac vyhovuje vám. Uhorku môžete aj ošúpať, je to taktiež na vás, ak vám neprekáža šupka, pokojne ju nechajte. 

Nakrájame zeleninu. Foto - Nela

4

K cestovinám a tuniakovi pridáme nakrájanú zeleninu. Použiť môžete aj inú zeleninu podľa chuti, hodiť sa bude aj kapia alebo paprika. Následne pridáme aj sterilizovanú kukuricu, ktorú milujú najmä deti. Kukurica dodá šalátu tú správnu chuť. 

Pridáme kukuricu. Foto - Nela

5

Šalát následne dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou podľa chuti. Cestovinový šalát s tuniakom ešte poriadne premiešame. Vyskúšajte prípadne aj našu zálievku na cestovinový šalát.

Dochutíme. Foto - Nela

6

Do šalátu pridáme ešte nakrájanú pažítku alebo jarnú cibuľku (nadrobno). Dodajú šalátu vitamín C a doladia všetky chute. Ak ste do šalátu pridali tuniaka vo vlastnej šťave, je potrebné ešte pridať olej. Šalát už len dáme zachladiť a môžeme ho podávať. Cestovinový šalát s tuniakom je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. 

Pridáme pažítku. Foto - Nela

Vyskúšajte aj recept na avokádovú nátierku s tuniakom alebo cestoviny s tuniakom a cherry paradajkami z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu