Čas prípravy: 15 minút
Čas tepelnej úpravy: 30 minút
Počet porcií: 24 ks
 

Najlepší recept na tekvicové placky pečené na panvici. Ozvláštniť si ich môžete aj pridaním syra, zemiakov alebo mrkvy či inej zeleniny. Sú skvelým tipom na ľahký obed alebo večeru a pochutia si na nich najmä deti. Takéto skvelé jedlo však neodmietne ani zvyšok rodiny. Pripravte si tekvicové placky podľa receptu portálu Chutné recepty.

Tekvicové placky

Urodilo sa vám doma veľa tekvice a neviete čo s ňou? Máme pre vás skvelý tip na najlepšie tekvicové placky, ktoré si tiež môžete upraviť podľa svojich chuťových preferencií. Môžete do nich pridať syr, zemiaky, mrkvu, petržlen a rôzne ďalšie ingrediencie, ktoré obľubujete. Placky sa tiež hodia aj ako príloha k dusenému alebo pečenému mäsu, alebo rôznym zeleninovým omáčkam. Upečte si ich spolu s nami podľa nášho podrobného receptu.

Tekvicové placky sú skvelou voľbou, keď chcete využiť sezónne tekvice a pridať niečo chutné a zdravé do svojej stravy. Tekvice sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahujú vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak, a tiež vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém. Minerály, ako napríklad draslík a železo, sú tiež prítomné v tekviciach.

Pri výbere tekvice na placky vyberajte menšie a sladšie odrody tekvice, ako je napríklad hokkaido alebo butternut. Tieto odrody majú jemnejšiu textúru a chutia vynikajúco. Pred prípravou tekvice ju očistite od semien a vlákien. Môžete ju tiež nakrájať na menšie kúsky a variť, piecť alebo dusiť, až kým nebude mäkká.

Tekvicové placky sa skvele hodia ako hlavné jedlo alebo ako príloha. Môžete ich podávať s rôznymi dipmi, jogurtovou omáčkou alebo avokádovým krémom. Existuje mnoho rôznych receptov na tekvicové placky, ktoré môžete vyskúšať. Môžete pridať rôzne bylinky, korenie, syr alebo orechy, aby ste placky obohatili o nové chute.

Ak sa snažíte znížiť obsah kalórií alebo sacharidov, môžete experimentovať s náhradami za tradičné ingrediencie. Napríklad môžete použiť mandľovú múku namiesto pšeničnej múky alebo kokosový olej namiesto bežného rastlinného oleja. Okrem tekvice budete potrebovať základné ingrediencie, ako sú vajcia, múka, korenie a soľ. Môžete si vybrať aj medzi sladkými alebo slanými verziami tekvicových placiek podľa svojich preferencií.

Tekvicové placky nie sú len chutné, ale aj výživné. S týmito užitočnými informáciami a tipmi by ste mali mať všetko, čo potrebujete na to, aby ste si ich mohli pripraviť a vychutnať si ich plnými dúškami.

Ak sa vám zvýši tekvica, tak si tiež môžete pripraviť napríklad aj pečenú tekvicu, Hokkaido polievku, tekvicovú polievku na kyslo, tekvicový prívarok alebo aj slané tekvicové muffiny

Prečo placky?

Placky sú jedlom, ktorého obľúbenosť spočíva v ich rôznorodosti, jednoduchosti prípravy a skvelom chuťovom zážitku. Môžu byť pripravované z rôznych ingrediencií, čo umožňuje veľkú rôznorodosť. Môžete si vybrať medzi zemiakovými plackami, tekvicovými plackami, zeleninovými plackami (ako sú cuketové alebo kapustové), kuracími plackami, rybími plackami a mnohými inými variantami.

Placky sú obvykle jednoduché na prípravu a nemusíte mať veľa kulinárskych zručností, aby ste ich pripravili. Stačí niekoľko základných ingrediencií a nejaký čas na miešanie a vyprážanie alebo pečenie. Majú často vynikajúcu chuť a textúru. V závislosti od ingrediencií môžu byť sladké, slané, korenisté alebo pikantné. Vhodne pripravené placky môžu byť veľmi chutné a uspokojivé jedlo.

Sú tiež skvelým spôsobom, ako využiť zvyšky jedla. Do placiek môžete pridať zvyšky zemiakov, mäsa alebo zeleniny, čím získate chutné jedlo zo surovín, ktoré by ste inak mohli vyhodiť. Existuje tiež veľa receptov na placky, ktoré sú vhodné pre tých, ktorí dodržiavajú vegetariánsku alebo vegánsku stravu. Môžu byť pripravené bez mäsa alebo mliečnych výrobkov.

Ich výhodou je aj to, že sú prispôsobiteľné podľa osobných a chuťových preferencií. Môžete pridať rôzne príchute, korenia alebo omáčky podľa toho, ako chcete placky dochutiť. V mnohých kultúrach sú placky súčasťou tradičnej kuchyne a majú významné miesto v miestnych jedálnych zvyklostiach a kultúre.

Vzhľadom na tieto výhody sú placky obľúbeným jedlom vo svete a sú vítaným doplnkom rôznych stravovacích návykov a kuchýň. Ich výhody spočívajú v jednoduchosti, výživných hodnotách a v možnostiach prispôsobenia chuti a potrieb.

Zemiakové placky s mäsom sú taktiež u nás obľúbené. K plackám si tiež viete pripraviť aj domácu tatársku omáčku alebo domáci kečup. Skúste aj recept na pyré z Hokkaido tekvice. Tu je zase recept na chrumkavé cuketovo zemiakové placky.

Ingrediencie

  • 1/2 tekvice (cca 20 cm),
  • 4 ks vajcia,
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti (môžeme vynechať),
  • 4 PL hladká špaldová múka (alebo obyčajná) – podľa potreby aj viac/menej,
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, sušený majorán,
  • na pečenie: olej (podľa potreby)

Postup receptu

Ošúpeme tekvicu, zbavíme ju jadierok, umyjeme a osušíme. Potom ju nastrúhame na hrubo a posolíme. Necháme takto postáť, aby sme ju zbavili prebytočnej vody. 

Nastrúhame tekvicu. Foto - Nela

Z tekvice následne vytlačíme vodu a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu (môžeme aj vynechať). Pridáme aj vajcia. 

Vytlačíme vodu a pridáme cibuľu. Foto - Nela

3

Túto zmes ešte okoreníme podľa chuti a obľuby – soľ, mleté čierne korenie, drvenú alebo mletú rascu, a pridať môžeme aj mletú červenú papriku (štipľavú), ak máte radi ostré. 

Okoreníme. Foto - Nela

4Túto zmes poriadne premiešame a pridáme aj hladkú múku podľa potreby. Množstvo múky je veľmi dôležité, pretože cesto na placky nesmie byť husté a ani riedke. 

Pridáme múku. Foto - Nela

5

Do zmesi nakoniec pridáme aj sušený majorán, ktorý si vopred prstami rozdrvíme. Takto sa uvoľní jeho chuť a aróma. Avšak ak nemáte radi majorán, nemusíte ho pridávať.

Pridáme majorán. Foto - Nela

6

Teraz si pripravíme panvicu (kvalitnejšiu), ktorú rozohrejeme a pridáme 2 PL oleja. Lyžicou pridávame na rozpálený olej tekvicové cesto, ktoré rozotrieme do tvaru menšej alebo väčšej placky, podľa obľuby. 

Opekáme. Foto - Nela

7

Placky pečieme z oboch strán dozlatista a postupne pridávame aj olej podľa potreby. Ak sa vám bude náhodou cesto na placky trhať, pridáme vajcia alebo ďalšiu múku na zahustenie. 

Pečieme z oboch strán. Foto - Nela

8

Upečené placky nakoniec ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku a podávame ich ešte teplé. 

Podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Pre obľúbencov mäsa máme aj tip. Do cesta na tekvicové placky môžete primiešať menšie kúsky nakrájanej šunky alebo údeného mäsa. Aj s týmto dodatkom budú chutiť výborne. 

Veríme, že sa vám tekvicové placky podarili. Dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na skvelé zeleninové placky

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu