Omeleta z cukety
Prečo cuketa?
- Recepty z cukety sú stále viac žiadané, predovšetkým v sezóne medzi júnom a septembrom. Vtedy je cuketa najbohatšia na vitamíny A a C, rovnako ako aj na draslík, horčík a vlákninu. Všetky zložky spolu prispievajú k zdravej pokožke a k lepšiemu imunitnému aj kardiovaskulárnemu systému človeka. Cuketa taktiež obsahuje dôležité antioxidanty ako luteín a zeaxantín, potrebné pre zdravé oči a ochranu buniek.
- Omeleta z cukety je taktiež skvelou možnosťou pre tých, ktorí si strážia svoj denný príjem kalórií. Cuketa patrí nepochybne medzi nízkokalorické zeleniny, nakoľko obsahuje na 100 gramov cca 17-20 kalórií. Toto množstvo je približné a môže sa mierne líšiť v závislosti od odrody cukety a jej obsahu vody.
- Cuketa má jemnú chuť, ktorá sa ideálne mieša do obidvoch – slaných aj sladkých jedál. Môžete ju využiť v „stir-fry“, teda v rýchlom smažení, nastrúhať ju na tenké pásy a nahradiť za klasické cestoviny, dokonca ju použiť na pečenie chleba, muffinov a iných druhov pečiva a dezertov. Dnes vám portál Chutné recepty ukáže ďalšiu novinku, kde sa táto zelenina mimoriadne hodí. Omeleta z cukety vám padne vhod nielen na raňajky, ale aj ako ľahšia večera.
Omeleta z cukety: Ingrediencie
- 1 ks cuketa strednej veľkosti
- 1 ks väčšia mrkva
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- 1 PL olivový olej
- 1 PL maslo
- Na dochutenie: soľ alebo vegeta, kurkuma, drvená rasca, mleté čierne korenie (voliteľné)
- Na zálievku: 2,5 dcl mlieko, 1 ks väčšie vajce (2 ks ak sa rozhodnete pre menšie vajcia), 100 g smotanová nátierka alebo Lučina / Žervé, prípadne strúhaná mozzarella
- Na ozdobenie: čerstvé bylinky, napríklad petržlenová vňať alebo kôpor
Omeleta z cukety: Postup receptu do 30 minút
1
Začneme nastrúhaním cukety aj so šupkou, avšak keď je tvrdá, ošúpeme ju. Ak máme cuketu vodnatú, trochu ju osolíme, necháme postáť, aby pustila svoju šťavu. Vyžmýkame ju a nastrúhame k nej očistenú mrkvu.
2
Potom očistíme a nakrájame nadrobno cibuľu. Na panvicu k nej pridáme olivový olej a maslo. Restujeme do sklovita. Následne vložíme nastrúhanú cuketu a mrkvu. Dochutíme soľou / vegetou, kurkumou, drvenou rascou a mletým čiernym korením.
3
Zeleninu na pár minút opražíme, nech pekne zavonia. Taktiež si pripravíme zálievku: v mlieku rozšľaháme vajcia a primiešame smotanovú nátierku. Jemne osolíme a touto zálievkou prelejeme zeleninu.
4
Panvicu prikryjeme a omeletu dusíme podľa potreby. Výbornou prílohou môže byť čerstvý zeleninový šalát alebo dusená / grilovaná zelenina. Omeleta z cukety chutí aj s opekanými zemiakmi či dusenou ryžou.
Tip na záver: V rámci nášho receptu môžete použiť aj patizón alebo tekvicu. Ak sa vám náhodou omeleta z cukety zdá fádna, s pripravenou cibuľou orestujte aj kúsok slaninky, ktorá značne dodá na celkovej chuti.
Nahliadnite aj na iné recepty z nášho portálu, ktoré využívajú spomínanú nízkokalorickú zeleninu: cuketové krúžky, cuketový tatarák alebo teplá polievka z cukety.
Toto ste o cukete určite nevedeli
- Doteraz sa nevie, prečo je cuketa oficiálne zeleninou. Technicky by mala byť ovocím, pretože pochádza z kvitnúcej časti rastliny cukety a navyše obsahuje semená.
- Najväčšia cuketa na svete, ktorá sa doteraz našla, vážila 29,5 kilogramov a na dĺžku merala viac než 2,4 metra.
- V USA sa 8. august každoročne oslavuje ako národný deň cukety. Nesie sa s ním vtipný výrok „Prepašuj cuketu na verandu svojho suseda“, ktorý má povzbudzovať ľudí, aby sa podelili o svoju cuketovú úrodu v záhrade.
Rada: Ako zabrániť tomu, aby bola omeleta vodnatá z cukety?
Ako sme už vyššie spomínali, cuketa má vysoký obsah vody, takže jej predpríprava na panvici je veľmi dôležitá a pomáha uvoľniť jej vlhkosť. Odporúčame pred samotným smažením cuketu jemne osoliť, nechať ju niekoľko minút odstáť a potom ju osušiť papierovými utierkami. Aj takýmto spôsobom odstránite prebytočnú vodu a omeleta z cukety nebude na záver vodnatá.