Paradajková polievka z čerstvých paradajok
Paradajková polievka z čerstvých paradajok je jednou z najpopulárnejších polievok na svete. Jej história siaha až do obdobia, keď sa paradajky začali pestovať v Strednej a Južnej Amerike. Po objavení Ameriky Krištofom Kolumbusom sa paradajky dostali do Európy a postupne sa stali dôležitou súčasťou kuchyne.
V Európe boli paradajky najskôr považované za dekoratívne rastliny a používali sa len na ozdobu záhrad a dvorov. Postupne však získali na obľúbenosti a stali sa dôležitou súčasťou stredomorskej kuchyne.
Paradajková polievka z čerstvých paradajok je pravdepodobne výsledkom kombinácie paradajok s ďalšími základnými ingredienciami, ako sú cibuľa, cesnak a bylinky. Táto polievka je obľúbená v mnohých kuchyniach po celom svete a existuje mnoho rôznych variácií na jej prípravu.
Tradične sa paradajková polievka z čerstvých paradajok vyrába tak, že sa na panvici orestuje cibuľa a cesnak, pridajú sa nakrájané paradajky, zelenina (napríklad mrkva a zeler) a vývar. Po uvarení sa polievka môže rozmixovať do hladkej konzistencie a dochutiť bylinkami a korením.
V dnešnej dobe existuje mnoho rôznych receptov a variácií paradajkovej polievky z čerstvých paradajok, ktoré sa líšia podľa krajiny a miestnej kuchyne. Niektoré recepty môžu obsahovať ďalšie prísady ako smotanu, cuketu, bazalku alebo iné druhy zeleniny či bylín, čo dodáva polievke rôznorodé chute a arómy.
Ingrediencie
- 1 ks – cibule,
- 1 ks – chilli papričky,
- 6 ks – cesnaku,
- 5 polievkových lyžíc olivoveho oleja,
- 1 ks – červenej papriky,
- 60 g – tvrdého syru,
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru,
- 1 kávová lyžička čierneho korenia,
- 700 g – cherry paradajok
Postup receptu
1
Paradajky umyjeme v sitku, ak sa dá, ponecháme stonku. Červenú papriku umyjeme, nakrájame, zbavíme semienok. Paradajky a nakrájanú papriku uložíme na plech. Pridáme k nim 6 strúčikov neošúpaného cesnaku. Polejeme olivovým olejom a dáme piecť na 25-30 minút na 180 stupňov. Po 20 minútach pokračujeme v príprave.
2 Asi 10 minút pred ukončením pečenia paradajok s cesnakom a bylinkami si začneme na oleji restovať nakrájanú cibuľu s 1 celou chilli papričkou. Kto nemá rád pikantné nech vynechá, prípadne použije menšie množstvo. Restujeme na olivovom oleji a teda na miernom ohni, aby sme ho neprepálili. Ku koncu pridáme cukor a necháme ho jemne rozpustiť.
3Po 25-30 minútach vyberieme zeleninu z rúry. Odstránime stonky z paradajok. Bylinky ponecháme. Cesnaky vylúpeme zo šupky, keď trochu vychladnú.
4Spečenú zeleninu, zbavenú šupiek a stoniek prelejeme do hrnca k cibuli. Môžeme podliať trochou vody alebo vývaru, ak máte.
5Rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je polievka moc hustá, podlejeme vodou/vývarom. Dochutíme soľou. Necháme 15 minút variť, nech sa chute dobre prepoja.
6Podávame v tanieri s nastrúhaným parmezánom alebo iným tvrdým syrom. Môžeme ešte pokvapkať panenským olivovým olejom. Posypeme čerstvo nadrveným čiernym korením a čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť, vaša paradajková polievka z čerstvých paradajok je hotová. Skúste aj náš recept na vaječný likér.
Videorecept
Čo podávať k paradajkovej polievke z čerstvých paradajok?
K paradajkovej polievke môžete podávať rôzne chutné prílohy, ktoré doplnia a obohatia váš jedálniček. Tu sú niektoré nápady:
Čerstvý chlieb alebo bageta: K chutnej paradajkovej polievke sa výborne hodí kúsok čerstvého pečiva, ktoré môžete namočiť do polievky alebo si ho len tak pochutnať.
Caprese šalát: Plátky čerstvých paradajok, mozzarelly a lístky čerstvej bazalky posypte soľou, pokvapkajte olivovým olejom a podávajte ako osviežujúcu prílohu.
Rozpečený syr s bylinkami: Syr (napríklad feta, kozí syr alebo brie) zapečte v rúre s bylinkami a medom. Podávajte ako chutnú pochúťku k polievke.
Bruschetta: Opečte plátky chleba a posypte ich paradajkovou, cesnakovou a bylinkovou zmesou. Táto príloha je výborne aromatická a chutná.
Šalát s ovocím a orechmi: Kombinujte sezónne ovocie (ako jahody, hrušky, granátové jablká) s orechmi, listovým šalátom a lahodnou dressingovou omáčkou.
Ryžový šalát s avokádom a kôprom: Ryžu zmiešajte s kúskami avokáda, kôprom a paradajkami. Osolte a okoreňte podľa chuti.
Grilovaná zelenina: Zohrejte gril a pripravte zeleninu ako baklažány, cukety, papriky a cesnak. Grilujte ich a podávajte ako lahodnú prílohu.
Zemiakové placky: Pripravte zemiakové placky a podávajte ich s paradajkovou polievkou. Ich krehká chuť bude výborným doplnkom k polievke.
Tieto nápady na prílohy k paradajkovej polievke vám pomôžu vytvoriť skvelé a vyvážené jedlo. Vyberte si podľa vlastných chuťových preferencií a užite si skvelú kombináciu chutí!