Zemiakový šalát nesmie chýbať na vianočnom, alebo veľkonočnom stole. Tu je recept na prípravu tradičného vianočného zemiakového šalátu, ktorý má lahodnú chuť.
Vianočný zemiakový šalát – klasický recept
K najtradičnejším slovenským vianočným či sviatočným pokrmom určite patrí práve zemiakový šalát. Nijaký receptový portál by tak bez neho nebol úplný a preto ponúkame aj u nás ten (podľa nás) skutočne najtradičnejší recept na prípravu majonézového zemiakového šalátu.
Na prvý pohľad sa môže javiť ako jednoduché tradičné jedlo, ale podobne ako v prípade kapustnice, tak určite aj pri zemiakovom šalát platí, že hádam každá rodina má svoje špecifické prísady.
Úvodné rozdelenie je asi na šalát s majonézou a ten bez majonézy. Majonéza je ťažká, často sa tak nahrádza jogurtom, alebo aj majolenkou.
Podľa regiónov sa niekde pridáva do šalátu hrášok, inde aj sterilizovaná kukurica, na Považí aj mäkká saláma. Podobne ako napríklad do parížskeho šalátu. Rozdielny je aj spôsob prípravy samotnej majonézy, ak sa ju už rozhodnete pridať. Niekde je domáca, inde kupovaná.
Rôzne verzie poznáme aj podľa krajín. V južných regiónoch Nemecka či Rakúska sa napríklad toto jedlo podáva teplé. U nás je však výrazne populárnejšia jeho studená verzia. Ľahko sa pripravuje aj skladuje.
Tento recept z kuchyne portálu ChutnéRecepty.sk je tou najtradičnejšou verziou akú poznáme. Vyskúšajte ho, ľutovať. A pokojne si aj niečo pridajte, veď príprave jedla sa fantázií a chutiam medze nekladú. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na výborný zemiakový prívarok na kyslo
Ingrediencie
- 7 zemiakov strednej veľkosti
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- 2 surové mrkvy, 1 petržlen a 1 zeler a sterilizovaný hrášok (prípadne 1 pohár sterilizovanej zeleniny 330g)
- 3 väčšie kyslé uhorky
- 1 ks majolenka (prípadne majonéza) 225g
- nálev z kyslých uhoriek
- Na dochutenie: soľ, cukor, čierne korenie mleté
Postup receptu na zemiakový šalát
1Zemiaky v šupke uvaríme vo vode do zmäknutia. Vajcia zase uvaríme v inom hrnci natvrdo. Celú mrkvu, petržlen a zeler zase uvaríme samostatne.
2Kyslé uhorky nakrájame na drobné kúsky. Na kúsky nakrájame aj uvarenú mrkvu, petržlen a kúsok zeleru. Do nakrájanej zeleniny pridáme aj sterilizovaný hrášok.
3Uvarené vajcia si olúpeme a cibuľu si nakrájame a následne krátko povaríme. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez koliesko do väčšej nádoby.
4Do zemiakov cez koliesko pretlačíme aj uvarené vajcia. Do nádoby pridáme aj na drobno nakrájanú zeleninu, alebo pohár sterilizovanej. Následne pridáme aj uvarenú cibuľu a majonézu. Šalát osolíme, okoreníme a poriadne premiešame.
5
Zemiakový šalát podávame napríklad s mäsom alebo rybou. Pri nemäsovej verzii napríklad s tofu.
Cibuľu nevarím, musí chrumkat, vajcia, petržlen a uhorkovy nálev nedávam.