Čas prípravy: 5 min
Varenie: 15 min
Pripravené za: 40 min
 

Pravá cesnačka je tradičná polievka, ktorá často slúži aj ako liek. A pritom pripraviť si cesnačku vôbec nie je náročné.

Pravá cesnačka

Vysvetlenie toho ako sa robí cesnaková polievka, alebo aj cesnačka nemusí byť vôbec zložité. Na webe chutnérecepty.sk máme pre vás takýto jednoduchý návod. Pridávame k nemu aj videorecept.

Vždy ide o zdravie, ale ak si chcete posilniť imunitu, máme riešenie. Pripravte si polievku z cesnaku. Výživná a zdravá zároveň.

Ingrediencie

  • 8 strúčikov cesnaku,
  • 2 stredné zemiaky,
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 1,5 litra vývaru (podľa chute mäsového, zeleninového),
  • Na dochutenie: mletá červená paprika, mleté čierne korenie, celá rasca, soľ a vegeta (ak ju používate),
  • Môžeme pridať: nastrúhaný tvrdý syr, opečenú bagetku (krutóny), smažený hrášok, bylinky (petržlenová vnať, pažítka),

Postup receptu na pravú cesnačku

1Cesnak si ošúpeme a pretlačíme (nastrúhame). Následne ho necháme trošku postáť, aby sme mu uvoľnili chute. Zatiaľ si očistíme a nastrúhame zemiaky na strúhadle, alebo na kocky. Na strúhadle nastrúhame aj syr. 

Roztlačíme si cesnak. Foto - Michal Trško

2

Vo väčšom hrnci (podľa počtu porcií) zohrejeme maslo a pridáme cesnak. Cesnak opražíme, aby zavoňal. 

Opražíme si maslo a cesnak. Foto - redakcia

3Pridáme zemiaky a premiešame. Následne zasypeme červenou paprikou, rascou a korením a všetko trošku opražíme. Potom zmes zalejeme pripraveným vývarom a dochutíme podľa potreby. 

Zelejeme vývarom. Foto - Michal Trško

4Pečivo si opečieme na oleji. Pravú cesnačku varíme do zmäknutia zemiakov. Podávame horúcu so strúhaným syrom a opečeným pečivom. Vyskúšajte aj ďalšie recepty, tu je babičkina rascová polievka.

Pravá cesnačka. Foto - Michal Trško

Polievky podľa receptov starých mám sú u nás stále nesmierne obľúbené, cítiť z nich staré dobré časy. Tradičná cesnačka je presne taká. Podobne ako kapustnica.

Polievky sa v našich končinách dlhodobo tešia veľkej obľube. Je to tým, že z nich máme výborný obed, ale aj večeru. A chutná polievka zahreje a zasýti zároveň. Cesnačka je zároveň iba málo kalorická, ale chuť je skvelá. A veľmi rýchla je na prípravu.

Máme pre vás overený recept, ktorý ani nemusíte skúšať, rovno poďte do toho. Jednoduchý, rýchly a vhodný aj pre začiatočníkov. Bez problémov ju pripravíte v každom ročnom období. Výbornou cesnačkou so zemiakmi, strúhaným syrom a opečeným chlebíkom nesklamete nijakú spoločnosť.

Cesnak je skutočným zázrakom pre naše zdravie. Má nielen antibakteriálne a antivírusvé účinky, ale je kopec dôležitých minerálov. 

Ide o skutočný zázrak pre náš organizmus. O jeho vlastnostiach vedeli už predchádzajúce generácie a po stáročia ju využívajú napríklad ľudoví liečitelia a liečiteľky. Napokon, kto iný si trúfne aj na upíra. 🙂

V slovenskej kuchyni má cesnak po stáročia široké využitie a práve cesnačka je zrejme jeho najrozšírenejšie využitie. Ešte aj jeho oficiálny názov je kuchynský. O tom, že je polievka z neho skvelá proti chrípke a nachladnutiu ani netreba rozprávať.

Všetci to po jej zjedení cítime. Takže nerozmýšľajte. Želáme dobrú chuť.

História

Cesnačka je jedným z kulinárskych pokladov slovenskej a českej kuchyne. Jej história siaha hlboko do minulosti a odráža vývoj tradičných jedál v strednej Európe. Už v stredoveku bol cesnak vysoko cenený pre jeho liečivé vlastnosti.

Verilo sa, že má schopnosť odháňať zlých duchov, liečiť rôzne choroby a posilňovať telo. V dobe, keď neboli dostupné moderné lieky, bol cesnak považovaný za všeliek. Práve v týchto časoch sa začal objavovať v mnohých receptoch, vrátane polievok.

Cesnačka, v jej najzákladnejšej forme, bola jednoduchá polievka: cesnak, voda, soľ, masť a niekedy aj chlieb alebo zemiaky. Bolo to jednoduché, ale výživné jedlo, ktoré dodávalo energiu a telesnú teplotu v chladných mesiacoch.

Na vidieku, kde bola ekonomika založená na poľnohospodárstve, sa cesnačka stala obľúbeným jedlom, pretože jej ingrediencie boli ľahko dostupné a lacné. S časom sa recept na cesnačku rozvíjal a získaval ďalšie prísady ako cibuľa, kôpor, zemiaky alebo dokonca kyslá smotana. Takto vznikla krémová cesnaková polievka.

V rôznych regiónoch Slovenska a Česka môžete nájsť rôzne variácie cesnačky, ktoré odrážajú miestne zvyklosti a dostupné suroviny. Cesnačka postupne získala obľubu aj mimo vidieka. V mestách sa stala súčasťou tradičných hostincov a pivníc, kde bola často podávaná ako predjedlo alebo rýchle občerstvenie.

V modernej dobe sa táto polievka stala súčasťou ponuky v mnohých reštauráciach a je obľúbená medzi turistami hľadajúcimi tradičné stredoeurópske chute. Dnes, v čase globálnej gastronómie, môže byť cesnačka považovaná za jednoduché jedlo, ale jej bohatá história a význam pre slovenskú a českú kultúru ju robia nezabudnuteľnou.

Je to pripomienka čias, keď jedlo bolo nielen o výžive, ale aj o spoločenstve, tradícii a kultúrnom dedičstve. Ale ak máte chuť aj na niečo iné, tu je recept na krémovú brokolicovú polievku. Alebo si s nami pripravte jarnú zeleninovú polievku, či jednoduchú hokkaido polievku.  Alebo českú Valašskú kyselicu. Tu je aj naša krémová cesnačka. A tu je sedliacka cesnačka.

Videorecept

4 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu