13x hlasované

 
Čas prípravy: 20 minút,
Čas pečenia: 40 minút,
Počet porcií: 4,
 

Fantastické pečené zemiaky z webu chutné recepty, to je fantastická príloha zo zemiakov, ktorú sa oplatí vyskúšať. Zemiaky varené, štuchané, ale aj pečené.

Pečené zemiaky

Pečené zemiaky tu s nami určite ešte dlho zostanú. Preto sme dali dokopy niekoľkých dôvodov, prečo si ich pripraviť:

  • Chutnajú skvele – Majú výraznú chuť a dokážu sa dobre prispôsobiť mnohým koreninám, prísadám a omáčkam.
  • Sú jednoduché na prípravu – Pečenie zemiakov vyžaduje len niekoľko jednoduchých krokov. Stačí ich umyť, nakrájať, pridať olej, korenie a dať do rúry. Pritom je čas na prípravu nízky a výsledok veľmi uspokojujúci.
  • Plné živín – Ide o skvelý zdroj vitamínov a minerálov, ako vitamín C, draslík a vláknina.
  • A v porovnaní s inými prílohami, ako hranolky alebo ryža, pečené zemiaky môžu byť zdravšou alternatívou, pretože sú väčšinou bez pridaného tuku alebo soli.
  • Sú univerzálne – Môžete ich servírovať s rôznymi prísadami a doplnkami, ako sú syry, zelenina, mäso alebo omáčky, takže ich môžete prispôsobiť rôznym chutiam a potrebám.

Tieto faktory spolu prispievajú k tomu, že sú obľúbenou prílohou pre mnoho ľudí. Či ich zvolíte ako prílohu k obľúbenému mäsu, tradične ladia aj s pohárom kyslého mlieka. Ako na to? Nech sa páči, inšpirujte sa našim receptom.

Vyskúšajte aj recept na granadír, alebo aj na pečené mäsové guľky. Prípadne vyskúšajte aj náš recept na francúzske zemiaky, alebo obľúbený recept na zelerový šalát s ananásom. Máme pre vás aj recept na domáce zemiakové chipsy. Rovnako aj recept na americké zemiaky pečené v šupke.

Ingrediencie

Postup receptu na prípravu pečených zemiakov

1Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme ich variť do hrnca s osolenou vodou. Keď zovrú, vytvorí sa pena, zemiaky odstavíme, vodu zlejeme. Pridáme olivový olej a korenie. Premiešame. 

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na mesiačiky, Foto - Nela

2Na prípravu pečených zemiakov je vhodné zvoliť taký „mastnejší“ druh, nie zemiaky sypké. Korenie môžeme pridať klasické, soľ, drvenú rascu, mletú červenú papriku, sušený cesnak, prípadne obľúbené. 

Zemiaky ochutíme, Foto - Nela3

Pripravíme si väčší plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky rovnomerne rozvrstvíme a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňoch. Pečieme do mäkka a zlatista cca 40 minút, podľa potreby.

pripravíme si plech a pečieme, Foto - Nela

Tip na záver: Pripravte si pečené zemiaky k mäsu, rybe, ale aj grilovanému či vyprážanému syru. A ak milujete pečené zemiaky a chcete ich trochu odľahčiť, zvoľte čerstvý zeleniný šalát ako my. Dokonalá pochúťka.

Vyskúšajte aj náš článok na čo je dobrý medvedí cesnak. Alebo aj naše zemiakové placky s mäsom. Máme pre vás aj recept na nakladaný hermelín.

Videorecept na prípravu pečených zemiakov

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na tradičné bryndzové halušky.

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu