Tradičná šošovicová polievka so zeleninou podľa receptu, ktorý je nielen chutný a zdravý, ale aj nesmierne jednoduchý. Pripravte si ho dnes s nami aj vy podľa postupu z webu chutnérecepty.sk
Šošovicová polievka
Zdravý, jednoduchý a výborný. Taký recept na tradičnú slovenskú šošovicovú polievku so zeleninou. Inšpirujte sa a spríjemnite si s ňou nedeľný rodinný obed.
Polievky zo strukovín sú vo všeobecnosti u nás veľmi obľúbené. Strukoviny sú totižto nielen skvelé pre naše zdravie, no taktiež výborne chutia a zasýtia prázdny žalúdok. Šošovica nie je žiadnou výnimkou.
Šošovicová polievka so zeleninou je naozaj skvelým jedlom, najmä pre deti vo vývoji či staršie osoby. Samotná šošovica podporuje srdce aj cievy, znižuje cholesterol a má vysoký obsah železa.
Taktiež úspešne zaženie únavu a pomáha s trávením. Zaraďte ju preto do vášho jedálnička čo najviac a ešte dnes sa potešte týmto lahodným slovenským receptom. Prípadne vyskúšajte fazuľovú na kyslo, alebo recept na tradičnú držkovú polievku.
Okrem šošovicovej polievky máme pre vás na vyskúšanie aj tradičný kurací vývar, alebo zemiakovú polievku, ale aj recept na hubovú polievku. Alebo je tu aj kapustnica.
Ingrediencie na šošovicovú polievku
(pre 4 osoby)
Hrnček 250ml:
Na zápražku bez múky:
- 3 PL olivového oleja,
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- 2 PL mletej červenej papriky
Na dochutenie:
- Celá (drvená) rasca,
- Celé čierne korenie,
- Bobkový list,
- Kurkuma,
- Soľ
Postup receptu – šošovicová polievka
1Pol hrnčeka šošovice namočíme do studenej vody na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Do hrnca dáme variť prepláchnutú šošovicu, zalejeme ju vodou prbližne 2 cm nad jej okraj. Pridáme korenie (okrem soli) a varíme do polomäkka.
2Mrkvu a zemiak očistíme, ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Následne zeleninu pridáme ku zmäknutej šošovici, prilejeme približne 3 hrnčeky prevarenej vody, záleží od vás, akú hustú polievku chcete. Povaríme.
3Šošovicovú polievku aj so zeleninou varíme ešte ďalších 15-20 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne. Polievku solíme až nakoniec. Ak používate vegetu, kľudne ju do polievky pridajte.
4Pripravíme si zápražku bez múky (polievka je bezlepková). Cibuľu nakrájame nadrobno, na olivovom oleji orestujeme do sklovita. Pridáme roztlačený cesnak. Stiahneme zo sporáka, zasypeme červenou paprikou, premiešame a dáme do polievky. Prevaríme.
5A nakoniec polievku dochutíme podľa potreby. Môžeme nakrájať aj čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka). Doplníme si tak dôležitý vitamín C. Ak chcete vašu polievku ešte sýtejšiu, odporúčame pridať párky alebo klobásu. Nech vám šošovicová polievka chutí!
