2x hlasované
 
Čas prípravy: 10 min
Varenie: 20 min
Pripravené za: 30 min
 

Brokolicová krémová polievka nie je len jednoduchý a rýchly recept, ale aj veľmi chutný. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho fotoreceptu.

Brokolicová krémová polievka

Na prípravu brokolicovej polievky budete potrebovať aj ponorný mixér a odporúčame použiť vyšší hrniec. Všetka námaha bude stáť za to. Brokolicová krémová polievka vám námahu vráti.

Zelené ružičky brokolice budú vyzerať sviežo, ak sa nevaria príliš dlho. Stačí im pár minút. Iné druhy zeleniny, ako napríklad koreňová zeleninamrkva či petržlen, ale aj zemiaky, tie sa musia variť dlhšie.

Každopádne je ich tiež dobré najskôr na oleji poopekať. Na jednej strane tak pustia chuť do polievky, zmäknú a najmä mrkva nám zanechá vo vývare aj množstvo užitočných vitamínov.

Brokolicová polievka je dobrá z niekoľkých dôvodov:

  • Výživná: Brokolica je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú dôležité pre zdravie. Brokolicová polievka je preto výborným spôsobom, ako získať tieto živiny.
  • Nízkokalorická: Brokolicová polievka je veľmi nízkokalorická, čo znamená, že ju môžete konzumovať bez obáv o váhu.
  • Lahodná: Brokolica má jemnú a lahodnú chuť, ktorá sa v polievke ešte zvýrazní. Mnohí ľudia ju majú radi a považujú ju za chutnú.
  • Ľahko stráviteľná: Polievky ľahšie strávite ako iné pokrmy, to ich robí vhodnými vhodné aj pre tých, ktorí majú tráviace problémy.
  • Zdravá alternatíva: Brokolicová je zdravou alternatívou k iným polievkam, ktoré môžu byť ťažké, mastné alebo príliš slané.

Celkovo je brokolicová polievka dobrá voľba pre tých, ktorí chcú zdravšie stravovanie a chutnú alternatívu k iným jedlám. Vyberte si aj ďalšie recepty ako sa pripravuje krémová polievka

Prečo je dobrá?

Brokolica je zelenina, ktorá patrí do čeľade kapusty, spolu s karfiolom a kelom. Má zelené alebo fialové kvety a je známa pre svoje výživové vlastnosti. Medzi základné charakteristiky tejto zeleniny patrí, že je bohatá na vitamíny C, K a A, ako aj na vlákninu, draslík, kyselinu listovú a ďalšie dôležité živiny.

Brokolica a rovnako aj brokolicová krémová polievka má veľmi nízku kalorickú hodnotu, čo ju robí vhodnou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať zdravú váhu.

Brokolica obsahuje antioxidanty, ako je sulforafán, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a môžu pomôcť v boji proti rakovine.

Vysoký obsah vitamínu K v brokolici pomáha udržiavať zdravé kosti a znižuje riziko osteoporózy. Brokolica obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, čo môže znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Brokolica je zdravá a výživná zelenina, ktorá by mala byť súčasťou zdravej stravy. Brokolicová krémová polievka je skvelý nápad ako túto zeleninu zahrnúť do svojho jedálnička.

Rovnako tak polievky majú mnoho výhod a sú pre mnohých ľudí obľúbeným spôsobom, ako zahrnúť do svojej stravy viac zdravých potravín. Špeciálne tie krémové polievky sú veľmi populárne.

Preto sem budeme postupne pridávať množstvo ďalších receptov, tak sa zastavte aj nabudúce. Prípadne skúste demikát, krémovú šalátovú polievku alebo aj šošovicovú polievku.

Vyskúšajte si pripraviť aj kyslú polievku z tekvice Hokkaido alebo vyskúšajte ako chutí naša zemiaková polievka, mrkvový krém či krémová cesnaková polievka. A tu je náš recept na fit šošovicovú polievku, brokolicovú so zeleninou a krémovú pórovú polievku.

Ingrediencie

  • 1 brokolica
  • 4 menšie zemiaky
  • 200 g čerstvá smotany (1 kelímok)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 zeleninový bujón, alebo vývar
  • soľ a čierne korenie
  • olej
  • slnečnicové semienka, alebo chia semienka

Postup receptu

1Najprv brokolicu rozdeľte na ružičky, čím menšie, tým lepšie a budú rýchlejšie. Umyte ich. Nakrájajte zemiaky na malé kocky. Nakrájajte cibulu.

Brokolicová krémová polievka. Foto - Michal Trško

2Na oleji v hrnci si orestujte cibulu. Následne pridajte brokolicu a zemiaky, 5-10 minút smažte. Potom pridajte pretlačený cesnak a zamiešajte.

Brokolicová krémová polievka. Foto - Michal Trško

3Zalejte 1,5 litrom vriacej vody, v ktorej ste rozpustili zeleninový bujón. Následne dochuťte soľou a čiernym korením. Varte, kým nebudú zemiaky a brokolica rozvarené.

Brokolicová krémová polievka. Foto - Michal Trško

4Ponorným mixerom rozmixujte, aby nezostali žiadne veľké kusy v polievke. Potom pridajte čerstvú smotanu a prevarte.

Brokolicová krémová polievka. Foto - Michal Trško

5Môžete podávať, brokolicová krémová polievka  je hotová. Ešte pridajte krutóny a slnečnicové, prípadne chia semiačka. Tip: Ak máte olivový olej, môžete do taniera pridať pár kvapiek na zjemnenie. A vyskúšajte aj recept na kurací vývar.  Skvelá je aj paradajková polievka. A tu je klasická tekvicová polievka.

Brokolicová krémová polievka je hotová. Foto - Michal Trško
Brokolicová krémová polievka je hotová. Foto – Michal Trško

Videorecept

Ďalšie recepty na polievky

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu