4x hlasované
Čas prípravy: 30 minút,
Čas pečenia: aa 90 minút,
Počet porcií: 8
 

Guláš sa môže variť ako hustý, omáčkovitý pokrm alebo ako polievka a je často podávaný s chlebom, knedľou alebo občas dokonca so zemiakovou kašou. Skúste tento rokmi overený recept. Obľúbený je aj pre jeho spoločenský charakter, je veľmi príjemné si ho pripraviť na čerstvom vzduchu.

Guláš

Existujú desiatky rôznych receptov ako si ho doma pripraviť. Majú však veľa spoločné. Guláš je hustý, bohatý a tradične mäsový pokrm, ktorý má svoje korene v Uhorsku.

Základnou ingredienciou je hovädzie mäso, ktoré je obvykle krájané na kocky a dusené s rôznymi druhmi zeleniny, hlavne cibuľou a paprikou.

Kľúčovou prísadou, ktorá dodáva gulášu jeho charakteristickú chuť a farbu, je mletá červená paprika. Ďalšie bežne používané prísady zahŕňajú cesnak, paradajky či paradajkovú pastu a korenie ako kôpor, majoránku a čierne korenie.

Toto jedlo sa často varí v veľkých množstvách, veľmi obľúbená je jeho príprava na čerstvom vzduchu v kotlíku, čo ho robí ideálnym na spoločenské udalosti a stretávania, kde ľudia môžu spolu tráviť čas počas jeho varenia.

História

História guláša sa začala v Uhorsku, ale tento pokrm sa rýchlo rozšíril po celej strednej Európe a stal sa populárnym najmä v krajinách na dnešnom území Česka, Slovenska a Rakúska.

V maďarčine, „gulyás“ pôvodne znamená aj slovo „pastier“, pokrm bol v skutočnosti jedlom maďarských pastierov. Kým sa tento pokrm stal známy a obľúbený vo vyšších spoločenských vrstvách, vznikol skutočne ako jednoduché, ale výživné jedlo pre tých, ktorí strávili dni pracou na otvorenom poli či pastve.

Tradičný guláš sa pripravuje z hovädzieho mäsa, cibule a papriky, a korenie, ako je cesnak, kôpor a majorán, dodáva jedlu charakteristickú chuť. Postupom času sa recepty na toto jedlo rozširovali a prispôsobovali miestnym zvyklostiam a dostupným surovinám, takže v súčasnosti existuje mnoho variácií tohto pokrmu.

Na Slovensku a v Česku sa napríklad často pripravuje aj s bravčovým alebo kuracím mäsom a môže byť hustejší a omáčkovejší ako jeho maďarský predok.

Vo Viedni, známej svojou klasickou kuchyňou, je „Wiener Saftgulasch“ (Viedenský guláš) obľúbenou variáciou tohto pokrmu. Hoci ide tradične o jednoduché jedlo, profesionálni i domáci na celom svete našli spôsoby, ako tento pokrm zdokonaliť a prispôsobiť ďalším chutiam, čím vznikli nekonečné variácie tejto klasiky stredoeurópskej kuchyne.

Aké mäso je najlepšie?

Na prípravu tohto obľúbeného jedla sa tradične používa hovädzie mäso, konkrétne časti ako plece alebo lopatka, ktoré sú dostatočne mäsitým a žilnatým, aby sa stali po dlhšom varení krásne mäkkými a šťavnatými.

Bravčové mäso je tiež obľúbenou voľbou, často sa využíva bravčová krkovička. Niektoré regióny alebo varianty môžu obsahovať aj iné druhy mäsa, ako sú jahňacie, teľacie, alebo dokonca kuracie.

Vo verzii z divinového mäsa sa môže použiť aj napríklad srnčie mäso, alebo iná divina. Vo vegetariánskych alebo vegánskych verziách sa mäso môže nahradiť hubami, fazuľou, cícerom, alebo inými mäsitými a rastlinnými ingredienciami. Populárna je aj cuketová verzia.

Každý typ mäsa prináša tomuto jedlu svoju jedinečnú chuť a textúru, a tak voľba mäsa môže závisieť na osobných preferenciách a tradičných receptoch, ktoré sa používajú v konkrétnom regióne alebo rodine.

Ako dosiahnuť hustú konzistenciu?

Hustú konzistenciu gulášu môžete dosiahnuť niekoľkými spôsobmi:

  1. Použitie múky: Môžete zmiešať trochu múky s vodou alebo vývarom a pridať túto zmes do jedla, aby ste dosiahli hustejšiu konzistenciu.
  2. Použitie zemiakov: Zemiaky obsahujú škrob, ktorý pri varení zahusťuje tekutiny. Pridaním zemiakov do vášho gulášu môžete prirodzene zahustiť omáčku.
  3. Redukcia: Nechajte ho variť otvorený, aby sa tekutina mohla postupne odpariť a omáčka sa stala hustejšou.
  4. Použitie zahusťovacích prostriedkov: Môžete použiť špeciálne zahusťovacie prostriedky, ako napríklad kukuričný škrob. Rozmiešajte ho v malej množstve vody a potom pridajte, kým nezíska požadovanú konzistenciu.
  5. Použitie paradajkovej pasty: Paradajková pasta môže tiež pomôcť zahustiť omáčku a pridať k nej bohatú chuť.

Vždy pamätajte, aby ste pridávali zahusťovacie prostriedky postupne a v malom množstve, aby ste mohli kontrolovať konzistenciu a zabrániť prílišnému zhustnutiu. Pridávajte ich najlepšie v závere varenia a nechajte jedlo ešte chvíľu povariť, aby sa chutě pekne prepojili. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť guláš. Skúste s nami aj text aké mäso na guláš.

Druhy

Ingrediencie

Postup prípravy

1Najlepšie je začať mäsom. Umyjeme si ho, usušíme a odstránime mastné časti. Použiť môžeme aj rôzne druhy mäsa podľa chuti. Dajte však pozor na rôznu dĺžku varenia mäsa, ak chceme rôzne mäso, varenie je trošku náročnejšie. Mäso nakrájame na kocky a pridáme 2 lyžice oleja a gulášové korenie. Všetko dôkladne premiešame a dáme niekam do chladu aj na dva dni (mäsko bude mať výbornú chuť) alebo aspoň na pár hodín.

Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno. Dáme ju smažiť na masti do hrnca. Približne koľko je na objem mäsa, tak toľko budeme potrebovať cibule

Pripravíme si cibuľu. Foto - Michal Trško

2Cibuľu opečenú do dozlatista zasypeme mletou paprikou.

Pridáme papriku. Foto - Kristýna

3 Ak nemáte dosť času naložiť mäso do pácu, tak ho len nakrájame na kocky, pridáme k cibuli a orestujeme z každej strany cca 2 minúty. Mäso následne osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Ak máte mäso naložené, pridáme ho k cibuli.

Mäso nakrájame a pridáme. Foto - Kristýna

4Mäso podlejeme trochou vody (150 ml), ak varíme rýchly guláš môžeme pridať mäsový bujón a necháme (ak varíte v hrnci tak pod pokrievkou) podusiť na miernom ohni cca 1 hodinu domäkka. Pridáme aj surový zemiak, rozvarí sa a jedlo zahustí.

Mäso podlejeme vodou. Foto - Michal Trško

5Keď bude mäso tak na 75 percent mäkké (záleží to od použitého druhu mäsa), prilejeme vodu cca 1,5 l, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, papriku a paradajky, dochutíme majoránom a prelisovaným cesnakom. Ďalej varíme kým nebuduú zemiaky uvarené a hotové aj mäso.

Pridáme vodu a korenie. Foto - Kristýna

6

Guláš je hotový a podávame ho podľa chuti, napríklad s chlebom, alebo parenou knedľou. Prípadne vyskúšajte aj recept na hovädzí stroganov.

Guláš je hotový. Foto - Michal Trško

Rovnako vám odporúčame skúsiť na obed aj cesnakovú polievku. Výborne chutí aj naša kapustnica.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu