5/5 - (2 votes)
 
Čas prípravy: 10 min
Varenie: 90 min
Pripravené za: 100 min
 

Kurací vývar je u nás nekonečne tradičné jedlo. Pripravte si ho s nami podľa originál receptu na najlepšiu nedeľnú polievku. Pretože príprava dokonalého kuracieho vývaru potrebuje najmä čas. 

Kurací vývar a kuracia polievka

Nedeľa a kurací vývar so zeleninou k sebe v našich zemepisných šírkach neodmysliteľne patria. Pretože ide s veľkým odstupom u nás najpopulárnejšiu sviatočnú polievku.

V našej kuchyni má však aj ďalší špecifický význam. Napríklad je to na druhý deň neoceniteľný pomocník pre organizmus vytrápený alkoholom po prehýrenej noci. Pretože, je to je doslova balzam na podráždený žalúdok.

Domáca kuracia polievka má však aj ďalšie liečivé účinky – predstavuje pomoc pri prechladnutí, pomáha upokojiť sa pri tráviacich problémoch i nielen po spomínanej prehýrenej noci. Ide do bodky o liečivý kurací vývar.

Navyše je samozrejme veľmi chutný. Často ide aj o polievku podávanú na najrôznejších oslavách, alebo svadbách. Taký je aj náš kurací vývar je presne taký. Vyskúšajte, nebudete ľutovať.

Polievky sa tešia veľkej obľube, pretože sú skvelé na obed, ale aj na večeru. Tak sa inšpirujte našim výborným vývarom. Je to chutná polievka, ktorá zahreje aj zasýti.

Dnes vám prinášame polievku, ktorú si môžete uvariť počas celého roka. Fantastický výar z mäsa a obľúbenej zeleniny. Prípravu tejto  polievky zvládne naozaj aj každý začiatočník. Varte s nami jednoducho a chutne. 

Tradičný kurací vývar je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Ale ak by ste mali chuť, máme pre vás aj recept na brokolicovú krémovú polievku.

Jednoduchý a lacný recept z dielne webu Dobrá kuchyňa. Našu polievku si určite obľúbite. Dobrú chuť vám želáme.

Ingrediencie na kurací vývar

  • aspoň 300 g kuracieho mäsa – (stehná, krídla, chrbát, krky…)
  • 300 g koreňovej zeleniny – mrkva, petržlen, zeler, kaleráb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 1,5 litra vody
  • soľ a čierne korenie
  • hrsť petržlenovej vňate

Postup receptu na vývar z kuracieho mäsa

1Kuracie mäso poriadne opláchneme a vložíme do hrnca. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu a petržlenovú vňať.

Cibuľu, mrkvu a petržlen stačí prekrojiť na polovice, zeler a kaleráb môžeme nakrájať na trochu menšie kúsky. Cesnak ošúpeme a pridáme vcelku.

Príprava zeleniny. Foto - Michal Trško

2Zalejeme vodou a zmes privedieme k varu. Hneď ako voda zovrie, pozbierame bielkovinovú penu, ktorá sa nám na povrchu vytvorila. Pena samotná neznižuje kvalitu ani chuť polievky, avšak jej odstránením nám vývar zostane krásne číry.

Mäso a zeleninu pridáme do hrnca. Foto - Michal Trško

3Teplotu zmiernime a vývar varíme pod pokrievkou na slabom stupni približne jeden a pol hodiny. Ak sa nám odparí voda, podľa potreby ju môžeme dopĺňať.

Kurací vývar. Foto - Michal Trško

4Po hodine a pol odoberieme z vývaru mäso a zeleninu.

Mäso natrháme na menšie kúsky, zeleninu môžeme nakrájať na menšie časti.

Kurací vývar. Foto - Michal Trško

5Kúsky kuracieho mäsa so zeleninou naložíme na tanier a zalejeme vývarom.

Alternatívne si môžeme dať vývar i samotný alebo s rezancami – to už závisí od konkrétnych preferencií. Dobrú chuť.

Kurací vývar. Foto - Michal Trško

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu