18x hlasované

 
Čas prípravy: 30 minút,
Varenie: 20 min
Počet porcií: 4
 

Ak hľadáte recept, ako sa varí jednoduchá Hokkaido polievka, ste tu správne. Pripravte si s nami podľa originál receptu túto skvelú pochúťku. Polievka z tekvice Hokkaido je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravé a chutné jedlo.

Jednoduchá Hokkaido polievka

Krémová hokkaido polievka sa pripravuje z tekvice, ktorej pôvod by ste našli, ako už názov napovedá, v japonskej ostrovnatej provincií Hokkaido. Okrem tekvice môžeme do polievky pridať aj ďalšiu zeleninu, ako je mrkva, cibuľa alebo zeler, ale dokonca aj mäso alebo morské plody.

Táto skvelá krémová polievka, ktorej základný recept nájdete nižšie, má mnoho výhod, ktoré ju robia populárnou nielen v Japonsku, ale rozhodne aj na Slovensku. Tekvica je bohatá na vitamíny a minerály. Má veľa draslíka, no málo sodíka, preto prospieva srdcu.

Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, a to aj pri rôznych komplikáciách so žalúdkom. Hokkaido má vysoký obsah vlákniny, čím nás chráni pred zápchou, ale je zároveň výbornou prevenciou rakoviny hrubého čreva.

Polievka z tekvice Hokkaido je nízko-kalorická a obsahuje veľa vlákniny, čo znamená, že môže pomôcť pri chudnutí a udržiavaní zdravého trávenia.

Obsahuje zároveň betakarotén, ktorý funguje ako antioxidant a posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Prečo polievka z hokkaida?

Táto jednoduchá hokkaido tekvica má sladkú chuť a jemnú arómu, čo robí polievku z tejto tekvice veľmi chutnou. Ak je správne dochutená, môže byť výbornou voľbou pre tých, ktorí si radi vychutnajú naozajstnú dobrotu.

Polievka sa dá jednoducho pripraviť a nevyžaduje veľa zložitých krokov. Tekvica sa dá ľahko ošúpať, alebo sa ani nemusí a ľahko sa dá aj nakrájať na kocky. Príprava polievky z tejto tekvice teda môže byť rýchla a jednoduchá.

Zároveň sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Tekvicu môžete variť v rôznych koreninách, pred varením upiecť, pražiť alebo grilovať a vývar z nej využiť ako základ pre rôzne ďalšie chutné recepty. Celkovo poznáme množstvo faktorov, ktoré prispievajú k popularite polievok, táto jednoduchá hokkaido polievka je jednou z tých najpopulárnejších.

Jej výživná hodnota, zdravotné výhody, chuťové vlastnosti a pohodlie pri príprave a konzumácii môžu byť niektoré z hlavných faktorov, ktoré udržiavajú polievky ako obľúbené jedlo u mnohých ľudí.

Vyskúšajte aj ďalšie naše recepty na polievky, skúste recept na krémovú brokolicovú polievku, či recept na cesnačku, alebo kyslú tekvicovú polievku. Tu je aj tekvicová polievka. Výborná je aj kulajda. Máme aj recept na hokkaido polievku vegan.

Ingrediencie

  • 1 menšia tekvicu Hokkaido,
  • 2 – 3 lyžice oleja,
  • bujón alebo domáci zeleninový vývar,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 balenie smotany na šľahanie,
  • 2 – 3 rožky (môžu byť aj dvojdňové),
  • trochu masla,
  • na dochutenie: soľ, vegetu, korenie (každý, podľa svojej chuti),

Postup receptu: Hokkaido polievka

1Hokkaido tekvicu dobre umyjeme pod vlažnou tečúcou vodou, zbavíme stredky so zrniečkami a nakrájame na kocky. Vždy krájame aj s vrchnou šupou. Niekedy je veľmi tvrdá a krája sa ťažko, ale nedajte sa tým odradiť. Pri varení úplne zmäkne už za 20 – 30 minút.

Hokkaido poriadne umyjeme, Foto - Michal Trško

2V hrnci necháme zohriať olej, nasype tam pokrájané Hokkaido a krátko orestujeme. Následne zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom – no ak doma nič také nemáme, stačí použiť len čistú vodu a pridať vegetu. Zalejeme zhruba 1 cm nad kúskami tekvice.

Hokkaido orestujeme v hrnci, Foto - Michal

3

Pridáme trošku korenia, soľ, rozpučený cesnak a necháme zakryté variť, až kým tekvica nezmäkne tak, že ju vieme ľahko krájať varechou. Potom všetko rozmixujeme a nakoniec pridáme smotanu na šľahanie. Necháme zovrieť a odstavíme.

Polievku rozmixujeme. Foto - Michal Trško

4Suché rožky (bagetu alebo biele žemle) pokrájame na malé kocky. A opečieme na masle. Aby sa nepripálili, pečieme pomalšie. Jednoduchá hokkaido polievka chutí skvele s opečeným pečivom, alebo ako v našom prípade pokvapkanú tekvicovým olejom. Alebo kto chce, môže si navrch urobiť čiapočku z kyslej smotany, či pridať opražené tekvicové semiačka.

 

Jednoduchá hokkaido polievka je hotová. Foto - Michal Trško
Jednoduchá hokkaido polievka je hotová. Foto – Michal Trško

Dobrú chuť! Jednoduchá hokkaido polievka je na stole. Dobrú chuť. Skúste aj naše 3 skvelé recepty z tekvice Hokkaido. Vyskúšajte aj náš recept na výbornú cuketovú polievku. A tu je rýchla zeleninová polievka. Skúste aj recept na pyré z Hokkaido tekvice.

Videorecept

Videorecept ako sa robí jednoduchá hokkaido polievka.

Musím tekvicu hokkaido šúpať pred varením?

Nie, tekvicu hokkaido nemusíte šúpať pred varením. Šupka tejto tekvice je tenká a po uvarení zmäkne, takže je mäkká a je možné ju konzumovať. Mnohí ľudia ju považujú za chutnú a výživnú časť tekvice. Pred varením ale určite dôkladne umyte tekvicu, aby ste odstránili prípadnú špinu alebo pesticídy.

Ako dlho môžem uchovávať hokkaido polievku v chladničke?

Uvarená jednoduchá hokkaido polievka sa dá skladovať v chladničke približne 3-4 dni. Aby si polievka zachovala čerstvosť a chuť, odporúča sa ju skladovať v uzavretej nádobe. Ak plánujete polievku konzumovať neskôr, môžete ju tiež zamraziť a použiť do niekoľkých mesiacov.

Je možné polievku pripraviť bez smotany a mlieka?

Áno, jednoduchá hokkaido polievka sa dá pripraviť aj bez smotany. Môžete ju vynechať úplne alebo nahradiť alternatívnymi ingredienciami, ako sú kokosové mlieko, mandľové mlieko, cícerová voda alebo dokonca zemiakový pyré pre krémovú konzistenciu. Vaša polievka bude stále chutná a menej kalorická bez prídavku smotany. Tu je náš recept na tekvicovú polievku bez mlieka a smotany.

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu