Čas prípravy: 15 minút,
Čas prečenia: 135 minút,
Počet porcií: 4

Kuracie stehná pečené v sáčku je celkom zdĺhavý recept ktorý ale stojí za čakanie. Medzi jeho pečením neváhajte a doprajte si skvelé cestoviny s webom chutné recepty.

Kuracie stehná pečené v sáčku

Pečenie kuracích stehien v sáčku je tradičná metóda prípravy, ktorá pomáha zachovať šťavnatosť mäsa a zároveň mu dodáva výraznú chuť. Táto technika sa často využíva v kuchyniach rôznych kultúr a ponúka jednoduchý spôsob prípravy lahodného jedla.

Celý proces prípravy kuracích stehien v sáčku je relatívne jednoduchý. Mäso sa obvykle ochutí korením, bylinkami a ďalšími prísadami, potom sa umiestni do pekáča alebo vrecka na pečenie. Sáčok môže byť vyrobené z pevného pečiaceho papiera alebo iného vhodného materiálu.

Ingrediencie

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 ks kuracích stehien
  • 1 dl horúcej vody
  • 1 čajová lyžička červenej mletej papriky
  • 2 štipky peperu
  • 2 lyžice masla
  • 4 ks kuracích krídiel

Postup receptu

Do vrecka na pečenie si uložíme umyté kuracie stehná a krídla. Vedľa v miske si zmiešame soľ, koreniny a olej a nalejeme na mäso, na záver pridáme vodu a maslo.

Kuracie stehná pečené vo vrecku. Foto : Katarína

Vrecko si uzatvoríme a zmes korenín a oleja poriadne rozotrieme po všetkých kúskoch mäsa.

Kuracie stehná pečené vo vrecku. Foto : Katarína

3Uzavreté vrecko s namarinovaným mäsom uložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry do spodnej časti, keďže vrecko sa počas pečenia nafúkne a mohlo by prasknúť pri dotyku s vrchnou špirálou. Mäso pečieme pri 190°C približne 2 hodiny, pribežne kontrolujeme či je v sáčku dostatok šťavy.

Kuracie stehná pečené vo vrecku. Foto : Katarína

4Po uplynutí 2 hodín si vrecko opatrne rozstrihneme a dopekáme ešte 15 minút pri 200 °C do chrumkava, priebežne polievame výpekom.

Kuracie stehná pečené vo vrecku. Foto : Katarína

5Po uplynutí 2 hodín si vrecko opatrne rozstrihneme a kuracie stehná pečené v sáčku ešte dopekáme 15 minút pri 200°C do chrumkava, priebežne polievame výpekom. 

Bon appétit! Kuracie stehná pečené v sáčku sú pripravené na podávanie. Foto - Katarína
Bon appétit! Kuracie stehná pečené v sáčku sú pripravené na podávanie. Foto – Katarína

Dobrú chuť, váše kuracie stehná pečené v sáčku sú hotové. Skúste aj fašírky pečené v rúre.

Pri pečení vo vrecku dochádza k tomu, že výpary a šťavy z mäsa zostávajú uzavreté v obale, čo vedie k intenzívnejšiemu dochucovaniu a udržiavaniu šťavnatosti. Táto metóda tiež zjednodušuje čistenie, pretože mäso pečieme priamo vo vrecku.

História tejto techniky prípravy nie je jednoznačne datovaná, ale podobné metódy pečenia sa vyskytujú v tradičných kuchyniach po celom svete. Rôzne kultúry majú svoje vlastné spôsoby prípravy a dochucovania, čo vedie k rôznorodým variantom tohto spôsobu varenia.

Prečo?

Kuracie stehná pečené v sáčku majú niekoľko výhod oproti klasickému pečenie kurča, ktoré môžu zahŕňať:

  • Šťavnatosť mäsa: Pečenie vo vrecku pomáha udržať šťavnatosť mäsa. Vďaka uzavretému priestoru sú výpary a šťavy z mäsa zachytené, čo vedie k šťavnatému a šťavnatému výsledku.
  • Intenzívnejšia chuť: Mäso, keď je pečené vo vrecku, má tendenciu absorbovať výparom a chuťové látky z dochucovacích prísad, ktoré pridáte. To vedie k intenzívnejšiemu a bohatšiemu chuťovému zážitku.
  • Jednoduchšia príprava a čistenie: Príprava jedla vo vrecku môže byť jednoduchšia, pretože nemusíte obchádzať s pekáčom. Navyše, čistenie je obvykle pomerne ľahké, pretože mäso sa pečie vo vnútri uzavretej obálky.
  • Rýchlejšie pečenie: V niektorých prípadoch môže pečenie vo vrecku skrátiť čas pečenia, pretože teplo je koncentrované a účinnejšie prenášané na mäso.
  • Variabilita v dochucovaní: Môžete experimentovať s rôznymi bylinkami, koreninami a tekutinami, ktoré pridávate do vrecka, čo umožňuje prispôsobiť chuť podľa svojich preferencií.

Je dôležité si všimnúť, že výsledky môžu závisieť od presného postupu a ingrediencií, ktoré používate.

Tipy na recepty

Na stránke chutné recepty nájdete aj recepty, ktoré sú taktiež pripravované v sáčku. Tu sú niektoré z nich:

  • Pečený losos vo vrecku: Položte lososový filet na kus hliníkovej fólie. Posypte citrónovou šťavou, pridajte olivový olej, bylinky, soľ a korenie. Zabaľte vrecko do tvaru balíčka a pečte v rúre.
  • Pečené zemiaky vo vrecku: Očistite zemiaky a nakrájajte na tenké plátky. Vložte ich do vrecka, pridajte olivový olej, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte a zapečte vo vrecku.
  • Pečený banánový chlieb vo vrecku: Zmiešajte všetky ingrediencie do hladka. Nalejte do vrecka a pečte, kým chlieb nebude pevný a zlatohnedý.

Pamätajte, že pri pečení vo vrecku je dôležité dodržiavať správny čas a teplotu, aby jedlo bolo perfektne upečené.

Tieto nápady vám umožnia vytvoriť si rôznorodé a chutné jedlá, ktoré môžete podávať aj s dokonalým tekutým karamelom. Skúste aj náš recept na karamelové grilážky. A tu je zase recept na domáci tekutý karamel.

Videorecept

Kuracie stehná pečené v sáčku – čo k nim podávať?

K pečeným kuracím prsiam vo vrecku môžete podávať rôzne prílohy a omáčky, aby ste vytvorili chutné a vyvážené jedlo. Tu sú niektoré nápady:

Prílohy:

Zemiaková kaša: Krémová alebo hrubá zemiaková kaša je výborná príloha k receptu kuracie stehná pečené vo vrecku.

Špenátový šalát s vlašskými orechmi a sušenými paradajkami: Ľahký šalát so špenátom, vlašskými orechmi a sušenými paradajkami pridá čerstvosť a chuť.

Cézar šalát: Klasický Cézar šalát s grilovaným kurčaťom je vynikajúcou voľbou.

Pečená zelenina: Brokolica, mrkva, cuketa a paprika, pečené spolu s kurčaťom, môžu tvoriť skvelú a farebnú prílohu.

Kvinoa alebo bulgur: Ľahké obilniny ako kvinoa alebo bulgur s bylinkovou príchuťou dodajú jedlu ďalší rozmer.

Omáčky:

Bazalkové pesto: Čerstvý bazalkový pesto pridáva lahodnú chuť a aromatický zážitok k pečenému kurčaťu.

Cesnakový dip: Cesnak, jogurt a trocha tatarky môžu tvoriť ľahkú a osviežujúcu omáčku.

Medovo-mustardová omáčka: Zmiešajte med, dijonskú horčicu a olivový olej pre sladko-pikantnú omáčku.

Sójová omáčka s medom: Sójová omáčka zmiešaná s medom a trochou citrónovej šťavy vytvorí lahodnú omáčku so sladko-slaným kontrastom.

Vyberte si kombináciu príloh a omáčok podľa svojich preferencií, aby ste si vytvorili jedlo, ktoré vám bude chutiť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu