Čas prípravy: 30 minút 
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 2

Hokkaido polievka s červenou šošovicou predstavuje skvelé jedlo, ktoré vás naozaj zasýti a zahreje. Nie je však ideálne len v chladnejších mesiacoch. Chuťové poháriky poteší aj v letných dňoch. Hokkaido polievka s červenou šošovicou podľa receptu portálu Chutné recepty je skvelým tipom na obed alebo večeru, ktorú si budete mať chuť pripraviť minimálne jedenkrát za mesiac. 

Hokkaido polievka s červenou šošovicou

V chladné jesenné dni predstavujú husté polievky skvelý spôsob ako sa zahriať. Do žalúdka sa pýta niečo teplé a ideálna je práve hokkaido polievka s červenou šošovicou. Rýchla a jednoduchá polievočka na prípravu je obohatená o červenú šošovicu, ktorá nielen podporí jej farebnosť, ale zaistí pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Je veľmi zdravá, bohatá na kvalitné živiny a rastlinné bielkoviny. Je vhodná pre vegetariánov, vegánov, celiatikov i ľudí s laktózovou intoleranciou. Pocit zahriatia dodáva práve chilli paprička a zázvor.

Hokkaido polievka s červenou šošovicou je lahodné a výživné jedlo, ktoré kombinuje sladkú chuť tekvice Hokkaido s jemnou chuťou červenej šošovice. Táto polievka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá, čo z nej robí ideálnu voľbu pre každodenné stravovanie.

Jednou z hlavných výhod tejto polievky je jej bohatý obsah vitamínov a minerálov. Tekvica Hokkaido je plná vitamínu A, ktorý podporuje zdravý zrak a imunitný systém, a vitamínu C, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a ochranu pred chorobami. Červená šošovica zase poskytuje hodnotné bielkoviny, železo a kyselinu listovú, čo prispieva k tvorbe červených krviniek a zdravým svalom. Obidve hlavné ingrediencie sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Táto polievka je tiež nízko-kalorická a má minimálny obsah tukov, čo ju robí ideálnou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať si zdravú hmotnosť. Jej krémová textúra a mierne sladká chuť, doplnená jemne orieškovou príchuťou šošovice, robia z tejto polievky skutočný gurmánsky zážitok.

Hokkaido polievka s červenou šošovicou je veľmi flexibilná a môže byť prispôsobená rôznym chuťovým preferenciám. Môžete do nej pridať karí korenie pre exotický nádych alebo čerstvý zázvor a kokosové mlieko pre ázijský šmrnc. Táto variabilita ju robí zaujímavou a umožňuje experimentovanie s rôznymi príchuťami.

Tekvica Hokkaido je sezónna zelenina, ktorá je najlepšia na jeseň a v zime. V tomto období je najchutnejšia a najvýživnejšia, čo robí túto polievku ideálnym jedlom pre chladné mesiace. Pôvod tejto tekvice je v Japonsku, konkrétne z ostrova Hokkaido, ale získala si obľubu po celom svete vďaka svojej jemnej chuti a ľahkej príprave.

Hokkaido polievka s červenou šošovicou je vhodná pre vegetariánov a vegánov a môže byť prispôsobená aj pre bezlepkovú diétu. Je tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú znížiť príjem mäsa bez obetovania bielkovín a živín. Jednoduchosť prípravy tejto polievky, ktorá vyžaduje len niekoľko základných ingrediencií a môže byť pripravená v krátkom čase, robí z nej ideálne jedlo pre zaneprázdnených ľudí.

Celkovo je Hokkaido polievka s červenou šošovicou nielen výživná a chutná, ale aj praktická a šetrná k životnému prostrediu, čo z nej robí skvelú voľbu pre zdravý a udržateľný životný štýl.

Alternatívne ingrediencie 

Ak chcete vyskúšať alternatívne ingrediencie v Hokkaido polievke s červenou šošovicou, môžete experimentovať s rôznymi chuťami a textúrami, aby ste si polievku prispôsobili podľa svojich preferencií alebo aktuálnych zásob v kuchyni. Tu sú niektoré nápady:

Zelenina

  1. Maslová tekvica: Namiesto tekvice Hokkaido môžete použiť maslovú tekvicu (butternut squash), ktorá má podobnú sladkú chuť a krémovú textúru.
  2. Mrkva: Mrkva pridá polievke sladkosť a živiny. Môžete ju kombinovať s tekvicou alebo ju úplne nahradiť.
  3. Batáty (sladké zemiaky): Dodajú polievke sladkú chuť a krémovú textúru, podobne ako tekvica.
  4. Paradajky: Paradajky môžu pridať kyslosť a zaujímavú chuťovú vrstvu.

Strukoviny

  1. Zelená šošovica: Ak nemáte červenú šošovicu, môžete použiť zelenú šošovicu. Bude potrebné dlhšie varenie, ale dodá polievke výživné látky a inú textúru.
  2. Cícer: Cícer pridá polievke jemne orieškovú chuť a krémovú textúru.
  3. Fazuľa: Biela fazuľa alebo fazuľa cannellini môže byť tiež dobrým doplnkom, dodajú polievke hladkú textúru a krémovosť.

Korenie a ochucovadlá

  1. Karí korenie: Pridajte karí korenie pre exotický nádych.
  2. Zázvor: Čerstvý alebo mletý zázvor pridá polievke pikantnosť a teplo.
  3. Kokosové mlieko: Pre krémovú a exotickú chuť môžete pridať kokosové mlieko.
  4. Rasca: Pridajte trochu rasce pre hĺbku chuti.
  5. Citrónová šťava: Čerstvá citrónová šťava môže pridať kyslosť a osviežiť chuť polievky.

Bylinky a zelenina

  1. Špenát: Pridajte špenát na konci varenia pre ďalšiu dávku živín.
  2. Koriander: Čerstvý koriander môže pridať sviežosť a zaujímavú chuť.
  3. Petržlen: Pridajte čerstvý petržlen pre jemnejšiu chuť.
  4. Pór: Namiesto cibule môžete použiť pór pre jemnejšiu a sladšiu chuť.

Tekutiny

  1. Zeleninový vývar: Môžete použiť zeleninový vývar namiesto vody pre bohatšiu chuť.
  2. Kokosové mlieko: Nahradenie časti vývaru kokosovým mliekom dodá polievke krémovosť a exotický nádych.
  3. Paradajkový džús: Pridanie paradajkového džúsu alebo pretlaku môže polievke dodať kyslosť a intenzívnejšiu chuť.

Týmito alternatívnymi ingredienciami môžete vytvoriť rôzne variácie Hokkaido polievky s červenou šošovicou, čím sa nikdy nebudete nudiť a vždy budete mať možnosť prispôsobiť polievku podľa toho, čo máte práve k dispozícii alebo aké chute preferujete.

Vyskúšajte aj našu Hokkaido polievku bez smotany a mlieka, pyré z Hokkaido tekvice, kyslú Hokkaido polievku, polievku z pečenej Hokkaido tekvice alebo aj Hokkaido polievku so zázvorom

Teraz je ale na rade Hokkaido polievka s červenou šošovicou. 

Ingrediencie

  • 120 g Hokkaido tekvica,
  • 50 g červená šošovica, 
  • 50 g pór, 
  • 1 ks menšia cibuľa,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • kúsok čerstvého zázvoru,
  • 1 ks čili paprička (nemusí byť),
  • 1 PL repkový olej,
  • soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti,
  • štipka muškátového orieška, 
  • 3 ks nové korenie, 
  • 50 ml kokosové mlieko,
  • 350 ml voda alebo vývar

Postup receptu

1Potrebné množstvo Hokkaido tekvice nakrájame aj so šupkou na malé kocky a dáme piecť do rúry na 200 stupňov na 15 – 20 minút. Zatiaľ si umyjeme a ošúpeme ostatné druhy zeleniny.

Upečieme tekvicu. Foto - Andrea

2

Všetku zeleninu, okrem tekvice, nakrájame na menšie kúsky zhruba rovnakej veľkosti. Počkáme, kým sa tekvica neupečie a vyberieme ju z rúry.Pripravíme zvyšok surovín. Foto - Andrea

3

V hrnci zohrejeme lyžicu oleja a ako prvú opekáme cibuľu s novým korením.Opečieme cibuľu. Foto - Andrea

4

Asi po 2 – 3 minútach prihodíme zvyšok zeleniny: pór, cesnak, zázvor, chilli. Za neustáleho miešania opekáme 1 – 2 minútky.

Opečieme zeleninu. Foto - Andrea

5

Prilejeme vodu (alebo ideálne zeleninový vývar), pridáme upečenú tekvicu a prepláchnutú šošovicu. Varíme do zmäknutia šošovice, čo trvá asi 7 minút.

Varíme. Foto - Andrea

6

Nakoniec polievku rozmixujeme a zjemníme kokosovým mliekom. Množstvo kokosového mlieka je na vás, podľa požadovanej výslednej hustoty polievky. Dosolíme a dokoreníme. Pri servírovaní postrúhame navrch štipku muškátového orieška a Hokkaido polievka s červenou šošovicou sa môže podávať.

Rozmixujeme. Foto - Andrea

Veríme, že vám bude Hokkaido polievka s červenou šošovicou chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte recept portálu Ženy v meste na pečenú Hokkaido polievku.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu