Hokkaido polievka s červenou šošovicou predstavuje skvelé jedlo, ktoré vás naozaj zasýti a zahreje. Nie je však ideálne len v chladnejších mesiacoch. Chuťové poháriky poteší aj v letných dňoch. Hokkaido polievka s červenou šošovicou podľa receptu portálu Chutné recepty je skvelým tipom na obed alebo večeru, ktorú si budete mať chuť pripraviť minimálne jedenkrát za mesiac.
Hokkaido polievka s červenou šošovicou
V chladné jesenné dni predstavujú husté polievky skvelý spôsob ako sa zahriať. Do žalúdka sa pýta niečo teplé a ideálna je práve hokkaido polievka s červenou šošovicou. Rýchla a jednoduchá polievočka na prípravu je obohatená o červenú šošovicu, ktorá nielen podporí jej farebnosť, ale zaistí pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Je veľmi zdravá, bohatá na kvalitné živiny a rastlinné bielkoviny. Je vhodná pre vegetariánov, vegánov, celiatikov i ľudí s laktózovou intoleranciou. Pocit zahriatia dodáva práve chilli paprička a zázvor.
Hokkaido polievka s červenou šošovicou je lahodné a výživné jedlo, ktoré kombinuje sladkú chuť tekvice Hokkaido s jemnou chuťou červenej šošovice. Táto polievka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá, čo z nej robí ideálnu voľbu pre každodenné stravovanie.
Jednou z hlavných výhod tejto polievky je jej bohatý obsah vitamínov a minerálov. Tekvica Hokkaido je plná vitamínu A, ktorý podporuje zdravý zrak a imunitný systém, a vitamínu C, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a ochranu pred chorobami. Červená šošovica zase poskytuje hodnotné bielkoviny, železo a kyselinu listovú, čo prispieva k tvorbe červených krviniek a zdravým svalom. Obidve hlavné ingrediencie sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
Ak chcete vyskúšať alternatívne ingrediencie v Hokkaido polievke s červenou šošovicou, môžete experimentovať s rôznymi chuťami a textúrami, aby ste si polievku prispôsobili podľa svojich preferencií alebo aktuálnych zásob v kuchyni. Tu sú niektoré nápady:
Zelenina
- Maslová tekvica: Namiesto tekvice Hokkaido môžete použiť maslovú tekvicu (butternut squash), ktorá má podobnú sladkú chuť a krémovú textúru.
- Mrkva: Mrkva pridá polievke sladkosť a živiny. Môžete ju kombinovať s tekvicou alebo ju úplne nahradiť.
- Batáty (sladké zemiaky): Dodajú polievke sladkú chuť a krémovú textúru, podobne ako tekvica.
- Paradajky: Paradajky môžu pridať kyslosť a zaujímavú chuťovú vrstvu.
Strukoviny
- Zelená šošovica: Ak nemáte červenú šošovicu, môžete použiť zelenú šošovicu. Bude potrebné dlhšie varenie, ale dodá polievke výživné látky a inú textúru.
- Cícer: Cícer pridá polievke jemne orieškovú chuť a krémovú textúru.
- Fazuľa: Biela fazuľa alebo fazuľa cannellini môže byť tiež dobrým doplnkom, dodajú polievke hladkú textúru a krémovosť.
Korenie a ochucovadlá
- Karí korenie: Pridajte karí korenie pre exotický nádych.
- Zázvor: Čerstvý alebo mletý zázvor pridá polievke pikantnosť a teplo.
- Kokosové mlieko: Pre krémovú a exotickú chuť môžete pridať kokosové mlieko.
- Rasca: Pridajte trochu rasce pre hĺbku chuti.
- Citrónová šťava: Čerstvá citrónová šťava môže pridať kyslosť a osviežiť chuť polievky.
Bylinky a zelenina
- Špenát: Pridajte špenát na konci varenia pre ďalšiu dávku živín.
- Koriander: Čerstvý koriander môže pridať sviežosť a zaujímavú chuť.
- Petržlen: Pridajte čerstvý petržlen pre jemnejšiu chuť.
- Pór: Namiesto cibule môžete použiť pór pre jemnejšiu a sladšiu chuť.
Tekutiny
- Zeleninový vývar: Môžete použiť zeleninový vývar namiesto vody pre bohatšiu chuť.
- Kokosové mlieko: Nahradenie časti vývaru kokosovým mliekom dodá polievke krémovosť a exotický nádych.
- Paradajkový džús: Pridanie paradajkového džúsu alebo pretlaku môže polievke dodať kyslosť a intenzívnejšiu chuť.
Týmito alternatívnymi ingredienciami môžete vytvoriť rôzne variácie Hokkaido polievky s červenou šošovicou, čím sa nikdy nebudete nudiť a vždy budete mať možnosť prispôsobiť polievku podľa toho, čo máte práve k dispozícii alebo aké chute preferujete.
Vyskúšajte aj našu Hokkaido polievku bez smotany a mlieka, pyré z Hokkaido tekvice, kyslú Hokkaido polievku, polievku z pečenej Hokkaido tekvice alebo aj Hokkaido polievku so zázvorom.
Teraz je ale na rade Hokkaido polievka s červenou šošovicou.
Ingrediencie
- 120 g Hokkaido tekvica,
- 50 g červená šošovica,
- 50 g pór,
- 1 ks menšia cibuľa,
- 1 strúčik cesnaku,
- kúsok čerstvého zázvoru,
- 1 ks čili paprička (nemusí byť),
- 1 PL repkový olej,
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti,
- štipka muškátového orieška,
- 3 ks nové korenie,
- 50 ml kokosové mlieko,
- 350 ml voda alebo vývar
Postup receptu
1Potrebné množstvo Hokkaido tekvice nakrájame aj so šupkou na malé kocky a dáme piecť do rúry na 200 stupňov na 15 – 20 minút. Zatiaľ si umyjeme a ošúpeme ostatné druhy zeleniny.
2
Všetku zeleninu, okrem tekvice, nakrájame na menšie kúsky zhruba rovnakej veľkosti. Počkáme, kým sa tekvica neupečie a vyberieme ju z rúry.
3
V hrnci zohrejeme lyžicu oleja a ako prvú opekáme cibuľu s novým korením.
4
Asi po 2 – 3 minútach prihodíme zvyšok zeleniny: pór, cesnak, zázvor, chilli. Za neustáleho miešania opekáme 1 – 2 minútky.
5
Prilejeme vodu (alebo ideálne zeleninový vývar), pridáme upečenú tekvicu a prepláchnutú šošovicu. Varíme do zmäknutia šošovice, čo trvá asi 7 minút.
6
Nakoniec polievku rozmixujeme a zjemníme kokosovým mliekom. Množstvo kokosového mlieka je na vás, podľa požadovanej výslednej hustoty polievky. Dosolíme a dokoreníme. Pri servírovaní postrúhame navrch štipku muškátového orieška a Hokkaido polievka s červenou šošovicou sa môže podávať.
Veríme, že vám bude Hokkaido polievka s červenou šošovicou chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte recept portálu Ženy v meste na pečenú Hokkaido polievku.