Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Počet porcií: 6
 
Výborná bryndzová polievka, na ktorú vám ponúkame jednoduchý recept. Pripravte si s nami sýtu polievku a doprajte si chuť bryndze v polievke, ak vás už omrzeli tradičné bryndzové halušky. Navyše ju budete mať pripravenú veľmi rýchlo. Potešte svoju rodinu výborným obedom. Bryndzová polievka podľa receptu portálu Chutné recepty

Bryndzová polievka

Ak vás už omrzeli bryndzové halušky, ale milujete bryndzu, tak pre vás máme skvelý tip na obed z bryndze. Bryndzová polievka alebo aj demikát je pripravený práve z tejto tradičnej suroviny – bryndze. Bryndzová polievka je veľmi jednoduchá na prípravu, hotovú ju budete mať rýchlo a pochutí si na nej naozaj každý milovník tradičnej slovenskej kuchyne. Navyše vás veľmi dobre zasýti, tým pádom si k nej môžete zvoliť nejaké ľahšie hlavné jedlo alebo dokonca aj žiadne. Pripravte si ju s nami podľa nášho podrobného receptu.

Bryndzová polievka je tradičná slovenská polievka, ktorá je charakteristická svojou hlavnou zložkou – bryndzou, tradičným ovčím syrom. Ide o typický ovčí syr v slovenskej kuchyni. Má silnú a charakteristickú chuť. Bryndza sa rozotrie/pridá do polievky, aby jej dodala bohatú chuť a krémovú konzistenciu. Niektoré verzie polievky môžu obsahovať aj ďalšie zložky ako korenie (napríklad majorán) a zálievku z múky a oleja na zahustenie polievky.

Bryndzová polievka je považovaná za jedno z tradičných slovenských jedál a je súčasťou mnohých rodinných a spoločenských udalostí. Okrem klasického receptu môžu existovať rôzne variácie bryndzovej polievky. Niektoré recepty môžu pridávať do polievky napríklad klobásu, kyslú smotanu, vajíčka alebo iné ingrediencie.

Je dôležité poznamenať, že recepty a spôsob prípravy sa môžu líšiť v závislosti od regiónu a osobných preferencií. Ak máte záujem pripraviť si bryndzovú polievku, odporúčam nájsť si recept, ktorý zodpovedá vašim chuťovým preferenciám. Častokrát ide o veľmi jednoduchý recept (ako ten náš), ktorý si však môžete upravovať podľa vlastných chuťových preferencií. 

Pripravte si s nami nabudúce napríklad aj krémovú cesnakovú polievku, brokolicovú polievku, šalátovú či mrkvovú polievku.

Zaujímavosti o bryndzi

Ovčí syr s bohatou históriou a charakteristickou chuťou je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a kultúry. Bryndza sa stále drží v popredí gastronomického diania na Slovensku a nesie so sebou dlhú tradíciu a hlboké korene.

Tento syr má korene v histórii slovenského poľnohospodárstva a ovčiarstva. Príprava a konzumácia sú spojené s tradičným spôsobom života, ktorý bol pre Slovákov veľmi dôležitý. Bryndza sa tak stala súčasťou historického dedičstva a kultúrneho zázemia Slovenska.

Nejde len o obyčajný syr, je to symbol slovenskej kultúry a tradície. Je spojená s vidieckym spôsobom života a odmeňuje nás bohatými chuťovými zážitkami. Bryndza symbolizuje pôvodnosť, spojenie s prírodou a rešpekt k minulosti. Jej prítomnosť na tradičných oslavách a rodinných večeriach prináša do spoločnosti pocit jednoty a dedičstva.

Okrem iného sa bryndza stala inšpiráciou pre mnohých spisovateľov a básnikov v slovenskej literatúre. Spomienky na bryndzové jedlá a dedinské scenérie často ožívajú v slávnych dielach. V rámci slovenského kultúrneho dedičstva sa koná aj súťaž v jedení a príprave bryndzových halušiek. Takáto súťaž sa koná na rôznych podujatiach a je populárnym zábavným podujatím pre návštevníkov. Bryndzová polievka v skvelej chuti nijako nezaostáva.

Na trhoch a v malých obchodoch môžete niekedy stretnúť babky, ktoré predávajú domácu bryndzu vo veľkých drevených vedrách. Táto autentická skúsenosť dodáva nákupu osobný a tradičný charakter.

Z bryndze je nielen skvelá bryndzová polievka. Môžete si pripraviť napríklad aj bryndzové halušky, domáce pirohy alebo karfiolové halušky s bryndzou. Skúste si upiecť aj tradičný podplamenník s bryndzou a slaninou.

Ingrediencie

  • 375 g bryndza,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 ČL mletá červená paprika,
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
  • 250 g zemiaky,
  • 200 g šľahačková smotana 33%,
  • 1 PL bravčová masť,
  • 1 ČL soľ

Postup receptu

Pripravíme si základ – Na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu (nie celú, necháme si kúsok na koniec), po 3 minútach pridáme aj roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme ešte 2 minútky. Všetko to restujeme vo vyššom hrnci na polievku.

Pripravíme základ. Foto - Katarína

Druhý krok – Teraz pridáme k cibuli a cesnaku aj zemiaky nakrájané na menšie kocky, soľ a červenú papriku.

Pridáme zemiaky. Foto - Katarína

3

Zalejeme vodou – Zmes zalejeme horúcou vodou. Hustota polievky závisí od množstva vody. Tým, že polievku nebudeme zahusťovať múkou, tak stačí aj menšie množstvo vody, aby boli zemiaky ponorené. Varíme asi 15 – 20 minút až do zmäknutia zemiakov.

Zalejeme vodou. Foto - Katarína

4Dokončujeme – Kým sa uvaria zemiaky, pripravíme si bryndzovú zmes. Bryndzu vymiešame so smotanou na šľahanie. Máme dve možnosti – buď bryndzu so smotanou rozmixujeme ponorným mixérom alebo ich spolu zmiešame v hlbokom tanieri a vidličkou popučíme. Cieľom nie je dosiahnuť úplne hladkú konzistenciu, ale rozdrobiť bryndzu na menšie kúsky. 

Pripravíme zálievku. Foto - Katarína

5

Zahustenie – Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Postupne pridávame po lyžiciach aj vymiešanú bryndzu so smotanou a spolu mixujeme.

Zahustíme bryndzou. Foto - Katarína

6

Odstavíme – Rozmixovanú polievku privedieme k varu na miernom ohni, necháme prevariť ešte 2 minútky a odstavíme.

Odstavíme. Foto - Katarína

7

Servírujeme – Na menšej panvici orestujeme slaninu a keď pustí šťavu, tak k nej pridáme aj nakrájanú cibuľku, ktorá sa nám zvýšila. Orestujeme spolu dozlatista. Týmto dozdobíme polievku a podávame ju aj s krajcom chleba. Nech sa páči, bryndzová polievka.

Podávame. Foto - Katarína

Bryndzová polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept portálu Ženy v meste na babičkine bryndzové pirohy. A tu je naša brokolicová krémová polievka. Inšpirujte sa aj originálnym receptom na pravú hokkaido polievku. Výborná je aj kulajda.

Videorecept

Môžem nahradiť bryndzu v bryndzovej polievke iným syrom?

Áno, môžete nahradiť bryndzu iným syrom, avšak výsledná chuť a konzistencia polievky sa môže mierne líšiť od tradičnej bryndzovej polievky. Ak sa vám nepodarí zohnať bryndzu, môžete skúsiť tieto alternatívy:

Feta: Je to syr podobnej konzistencie a slanej chuti ako bryndza, ale môže byť mierne kremovitejší.
Cottage cheese: Má menej výraznú chuť ako bryndza, ale dá sa dobre rozpustiť v polievke. Ak používate cottage cheese, možno budete chcieť pridať trochu viac soli alebo iných korenín, aby ste dosiahli silnejšiu chuť.
Ricotta: Má hladkú textúru a môže byť vhodným náhradníkom, ak chcete jemnejšiu a kremovejšiu polievku.
Kozí syr: Kozí syr má výraznú chuť, ktorá môže dobre zameniť bryndzu, avšak konzistencia bude mierne iná.

Ak nahrádzate bryndzu iným syrom, odporúčam začať s menším množstvom a prispôsobiť podľa chuti. Každý syr má svoju jedinečnú chuť a textúru, takže finálna bryndzová polievka bude mierne odlišná, ale stále lahodná.

Aké prílohy sú vhodné k bryndzovej polievke?

K bryndzovej polievke sa tradične servírujú rôzne druhy pečiva, ale existuje mnoho ďalších príloh, ktoré by ju mohli doplniť. Tu je niekoľko vhodných príloh:

Smažený chlieb: Kúsky chleba osmažené na masle alebo oleji, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Bryndzová polievka výborne chutí so špaldovým chlebom.
Pečivo alebo domáce pagáče: Tieto môžu byť s bryndzou, šunkou alebo len jednoducho solené.
Grilovaná zelenina: Paprika, cibuľa, cuketa alebo paradajky sa skvele hodia k bryndzovej polievke.
Pražené slaninové kúsky: Slanina pridáva bohatosť a ďalšiu vrstvu chuti.

Knedľa: Plátky parených knedľov môžu byť skvelou prílohou, ktorá dodá polievke sýtosť.
Čerstvý šalát: Ľahký šalát s kyslou omáčkou alebo citrónovým dresingom môže byť príjemným kontrastom k bohatej bryndzovej polievke.

Opekané semienka: Napríklad tekvicové alebo slnečnicové semienka pridajú chrumkavosť. Krémový dresing alebo jogurt: Na zmäkčenie a zjemnenie silnej chuti bryndzy.
Bylinky: Cerstvý petržlen, pažítka alebo kôpor môžu byť posypané na vrch polievky pre estetiku a príjemný kontrast chuti.

Kombinácia niekoľkých z týchto príloh môže z bryndzovej polievky vytvoriť komplexný a uspokojivý pokrm.

Ako môžem zahustiť bryndzovú polievku, ak je príliš riedka?

Ak je bryndzová polievka príliš riedka, existuje niekoľko spôsobov, ako ju zahustiť:

Zemiakový alebo kukuričný škrob: Rozmiešajte 1 až 2 čajové lyžičky škrobu v malom množstve studenej vody a vytvorte hladkú kašu. Potom túto zmes pridajte do vriacej polievky a miešajte, kým bryndzová polievka nezhustne. Táto metóda poskytne hladké zhustenie bez zmeny chuti polievky.

Zmes masla a múky: Na panvici roztopte maslo a pridajte rovnaké množstvo múky. Miešajte, kým zmes nesčervená a vytvorí sa hladká kaša. Pridajte ju k polievke a dôkladne premiešajte.
Pridanie viac bryndze: Bryndza je tukom bohatý syr, takže pridaním viac bryndze môžete zahustiť polievku a zvýšiť jej chuť.
Použite zemiaky: Môžete pridať viac uvarených zemiakov do polievky a rozmixovať ju do hladka. Zemiaky sú prirodzeným zahusťovadlom.

Pridanie smotany alebo kyslej smotany: Kremová konzistencia týchto produktov môže pomôcť zhustiť polievku.
Redukcia: Nechajte polievku pomaly variť a odparovať, čím sa zahustí, ale tento proces môže trvať dlhšie.
Pridanie jogurtu: Grécky jogurt alebo hustý plnotučný jogurt môže tiež polievku zahustiť a zároveň pridať jemnú kyselkavosť. Brandzová polievka bude chutiť mierne inak, ale stále bude výborná.

Ako vždy, keď pridávate akýkoľvek zahusťovadlo, dôkladne premiešajte polievku a ochutnajte ju, aby ste zabezpečili správnu konzistenciu a chuť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu