Rasca a recepty s jej využitím sú v našich zemepisných šírkach obľúbené a veľmi častou využívané korenie. Jeho základnou črtou je zemitá chuť.
Rasca a recepty s rascou
Je to jedno z najpoužívanejších korenín nielen na Slovensku, ale celkovo vo svete a často sa používa na dochutenie najrôznejších jedál.
Archeologické nálezy dokazujú, že semienka rasce vykopané v meste Tell ed-Der v dnešnej Sýrii pochádzajú z druhého tisícročia pred naším letopočtom. V starovekom Egypte toto korenie používali okrem prísady do jedál aj ako konzervačnú látku pri procese mumifikácie.
Postupne sa rasca rozšírila do ďalších krajín vrátane severnej Afriky i Európy. Dnes sa pestuje najmä v oblastiach Indie a Stredomoria.
Recepty s rascou
Rasca je sušené semeno byliny s názvom Cuminum cyminum, ktorá patrí do rodiny petržlenov. Rastlina dosahuje výšku 30-50 cm a musia ju zberať manuálne.
Jej chuť je sa bilógovia snažia popísať ako zemitú, orechovú, korenistú a teplú. Rasca sa používa ako korenie už tisíce rokov. Rasca je populárne korenie v mnohých kuchyniach a je jednoducho dostupné vo forme celých zrniek alebo mletej verzie.
Najznámejší recept v ktorom hrá rasca hlavnú úlohu je u nás určite rascová polievka.