20x hlasované

 
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 4
 

Zemiaková polievka rýchlo a jednoducho. Ak ste presýtení mäsa, táto polievka je skvelá alternatíva, ako si dať niečo ľahšie a bezmäsité. Zemiaková polievka podľa nášho receptu chutí výborne. 

Zemiaková polievka 

Polievka so zemiakmi je taká klasika v sobotu na obed. Pripravíte si ju z ingrediencií, ktoré máte vždy doma, postup je nenáročný a zbožňuje ju celá rodina. Pripravuje sa veľmi podobne ako guláš, preto tak dobre chutí, ale na rozdiel od guláša nehrozí dlhé varenie, keďže neobsahuje mäso.

Zemiaková polievka sa často podáva teplá a je vynikajúcim spôsobom, ako si vychutnať príjemné a sýte jedlo. Navyše má vynikajúcu nutričnú hodnotu, pretože zemiaky sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Sú zdrojom vitamínu C, B6, draslíka a železa. Okrem toho majú zemiaky nízky obsah tuku.

Táto polievka je obľúbená po celom svete, najmä v stredoeurópskych krajinách, ako sú Slovensko, Česko, Rakúsko a Maďarsko. V týchto krajinách sa zemiaková polievka často podáva ako hlavný chod alebo ako predjedlo. Jej chuť a jednoduchosť prípravy robia zo zemiakovej polievky obľúbený pokrm nielen v domácnostiach, ale aj v reštauráciách.

Zemiaková polievka má tiež mnoho variácií. Napríklad existuje aj zemiaková polievka, súčasťou ktorej sú pridané mäsové výrobky, ako sú klobásy alebo slanina, pre väčšiu bohatosť chuti. Niektoré recepty obsahujú aj zeleninu, ako je mrkva alebo zeler, pre dodatočné vitamíny a textúru. V niektorých krajinách sa zemiaková polievka podáva s pridaním húb alebo kyslej smotany, aby sa dosiahla kyslejšia chuť. 

Vedeli ste, že zemiaková polievka je považovaná za jedno z najstarších jedál na svete? Existujú dôkazy, že už v starovekom Egypte sa varila zemiaková polievka. Uchytila sa tak, že sa pripravuje dodnes. Uvarte si ju s nami rýchlo a jednoducho.

Slávni milovníci zemiakov

Určite mnohí z vás poznajú niekoho, kto je zemiakový milovník. Niektoré známe osobnosti by si bez nich nedokázali predstaviť fungovať aj napriek tomu, že mali možnosti ochutnávať aj nevšedné jedlá, vždy sa rozhodli pre zemiaky.

Jedným z nich bol aj americký prezident Thomas Jefferson, veľký milovník zemiakov. Počas svojho pobytu vo Francúzsku si zemiaky zamiloval a neskôr ich popularizoval v Spojených štátoch. Dokonca mal vlastnú záhradu s pestovaním zemiakov a prispel k ich rozšíreniu a popularite v Amerike.

Francúzsky kuchár Auguste Escoffier, považovaný za jedného z najväčších majstrov gastronómie, tiež prejavoval lásku k zemiakom. Používal ich v rôznych receptoch vrátane slávneho francúzskeho jedla – Gratin Dauphinois, čo je pečená zemiaková pochúťka.

Slávny poľský skladateľ Frédéric Chopin mal najradšej zemiaky. Ako poľský patriot miloval tradičné poľské jedlá, ktoré obsahovali zemiaky, vrátane zemiakovej placky nazývanej „placki ziemniaczane“.

Zemiaky sú naozaj vďačné v tom, že sa ich nedokážeme prejesť. Jeme ich celý život a stále nám chutia. Je to možno aj kvôli tomu, že z nich vieme pripraviť veľa jedál a vždy na rôzne spôsoby. Podobne je to aj so zemiakovou polievkou, nikdy vás neomrzí. 

Máme pre vás tipy aj na ďalšie recepty z nášho webu, ktoré môžete variť dookola a neomrzia vás. Bravčový guláš so zemiakmi chutí každému, segedínsky guláš by sa dal jesť aj každý víkend a obľúbená je aj frankfurtská polievka s párkom. Skúste aj zdravú šalátovú polievku so zemiakmi. Tu je zase náš recept na fit šošovicovú polievku.

Ingrediencie 

  • 5 ks zemiaky strednej veľkosti,
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 
  • 2 PL bravčová masť alebo olej,
  • 1 ČL červená mletá paprika,
  • soľ,
  • čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka),

Postup prípravy: Zemiaková polievka

1Smaženie cibuľky – Na oleji smažíme cibuľu dozlatista, pridáme k nej soľ a úplne nakoniec červenú mletú papriku.

Smaženie cibuľky. Foto - Slávka

2Dusenie zemiakovCibuľu zalejeme vodou (asi 2 dcl), pridáme zemiaky, ktoré si predtým nakrájame na kocky. Nesmieme dať príliš veľa vody, pretože zemiaky sa majú dusiť a nie variť. 

Dusenie zemiakov. Foto - Slávka

3Petržlenová vňať – Keď vidíme, že sú zemiaky o chvíľku dodusené, tak pridáme vňať, ktorá polievku pekne rozvonia. 

Pridáme petržlenovú vňať. Foto - Slávka

4Dovarenie – Nakoniec pridáme ešte vodu a necháme polievku prevrieť. Pokojne ju môžete aj dosoliť, ak treba. 

Polievka je hotová. Foto - Slávka

Tip od nás: Ak vám v polievka predsa len chýba mäso, pridajte do nej počas varenia nakrájanú klobásku. 

Hotovo! Zemiaková polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Máme pre vás zároveň tipy na obed z portálu Ženy v meste. Chrumkavé kuracie nugetky pečené v rúre sú skvelý tip na obed, ale vyskúšajte aj vynikajúci hovädzí stroganov.

Videorecept na zemiakovú polievku

Ďalšie overená recepty na koláče

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu