5x hlasované

Slovenské husté polievky sú charakteristické svojou krémovou a sýtou konzistenciou. V porovnaní s tekutejšími polievkami majú väčšiu hustotu a konzistenciu pripomínajúcu krém.

Husté polievky

Túto hustotu dosahujú vďaka pridaniu zeleniny, múky, zemiakov alebo iných zahusťovadiel do polievky. Taktiež sú bohaté na príchuť a výrazné korenie, ktoré im dodávajú charakteristickú chuť.

V hustých polievkach sa často používajú rôzne druhy zeleniny, korenia, bylinky a mäso, čo spolu vytvára komplexnú chuťovú paletu. Husté polievky majú často tradičný charakter a sú súčasťou slovenskej kuchyne už dlhé roky.

Sýtosť a bohatá chuť robia husté polievky obľúbenými na chladné dni alebo ako chutné hlavné jedlo počas celej sezóny. Napríklad taká kapustnica je tradičná slovenská sviatočná polievka, ktorá sa často podáva počas Vianoc alebo na Silvestra. Je súčasťou vianočného menu a spája sa s rodinnou pohodou a spoločnými oslavami.

Podobne aj fazulová polievka má dlhú tradíciu na Slovensku a je súčasťou miestnej kuchyne už mnoho generácií. Je to jednoduchá a chutná polievka, ktorá sa často podáva v rodinných a spoločenských podujatiach. Jednoducho idálny zástupca skupiny husté polievky.

Slovenská kuchyňa

Husté polievky majú na Slovensku svoju dlhú históriu. V minulosti boli polievky dôležitou súčasťou stravy. V tradičnej slovenskej kuchyni sa husté polievky pripravovali najmä v chudobných domácnostiach, kde boli jednoduchšie a lacnejšie na prípravu.

Základom takýchto polievok boli často cestoviny, zemiaky, fazuľa, hrach, alebo iné lokálne dostupné suroviny. Jednou z najznámejších a najobľúbenejších hustých polievok na Slovensku je fazuľová polievka, známa ako „fazulová polievka“ alebo „fazuľovica“.

Táto polievka má dlhú tradíciu a bola obľúbená najmä v oblastiach s pestrou plodinovou výrobou, kde sa fazuľa hojne pestovala.

Ďalšou tradičnou hustou polievkou je kapustnica, ktorá sa často podáva počas vianočných sviatkov a je charakteristická svojím bohatým obsahom kyslej kapusty, mäsa a klobásy.

História hustých polievok na Slovensku je teda spojená s bohatou tradíciou vidieckej kuchyne a využívaním lokálnych prísad, ktoré boli dostupné na danom území. Dnes sú tieto polievky stále veľmi obľúbené v slovenskej kuchyni a sú súčasťou mnohých rodinných receptov a tradičných jedál.

Pravidelne si ich chuť môžete dopriať aj v obedových menu v bežných reštauráciách. Jednoducho obľúbenosť hustých polievok na Slovensku neklesá. Vývoj modernej kuchyne a prístup k rôznym ingredienciám pridal do ponuky aj rôzne variácie hustých polievok, ktoré môžu spĺňať rôzne chuťové preferencie.

Napríklad krémové polievky s pridaním smotany, alebo mlieka majú svoje neodmysliteľné miesto. Nielen pridávajú energiu, ale aj zlepšujú náladu. Vyskúšajte ale aj naše babičkine recepty na polievky. Tu sú recepty na husté krémové polievky. Prípadne vyskúšajte aj naše nápady čo na obed rýchlo a lacno.

Recepty na hustú polievku

  1. Kapustnica: Táto polievka sa pripravuje z kyslej kapusty a rôzneho mäsa, často sú to klobásy a údeniny. Je bohatá na chuť a tradične sa podáva počas Vianoc.

  2. Držková polievka: Vývar z hovädzích alebo bravčových držiek sa varí spolu s cibuľou, koreňovou zeleninou a koreňovými bylinkami, čo dáva polievke silnú a plnú chuť. Jedna z najtradičnejších slovenských polievok.
  3. Fazuľová polievka: Fazuľový vývar je doplnený o rôzne druhy fazule, zeleninu, mäso a bylinky.

  4. Gulašová polievka: Táto polievka je variácia tradičného gulášu v polievkovom štýle. Obsahuje hovädzie mäso, cibuľu, papriku a iné korenie.
  5. Šošovicová polievka: Vývar zo šošovice s pridanou zeleninou a korením.
  6. Zemiaková polievka na kyslo: Vývar je doplnený o zemiaky, mlieko a koreniny, čo dáva polievke krémovú konzistenciu a lahodnú chuť.
  7. Demikát: Hlavnou ingredienciou tejto polievky je bryndza – tradičný slovenský ovčí syr. Jej hustá konzistencia a výrazná chuť ju robia populárnou pochúťkou.

  8. Frankfurtská polievka: Polievkový vývar doplnený o zeleninu a párky, čo dáva jedlu bohatú chuť a hustú konzistenciu.
  9. Boršč: Hoci ide o polievku pôvodom z Ukrajiny, Ruska či Poľska, udomácnila sa aj u nás. Základom boršču je červená repa, ktorá mu dodáva charakteristickú červenú farbu a sladko-kyslú chuť.
  10. Kulajda: Táto fantastická hustá krémová polievka s hubami pochádza z Česka, ale u nás je tiež veľmi obľúbená a dostupná.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu