52x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 4

Najlepší recept na klasické bravčové rezne, ktoré budú šťavnaté a ako od babičky. Príprava rezňov nie je náročná, avšak je pár drobností, na ktoré by sme mali myslieť pri príprave rezňov. Bravčový rezeň je skutočná slovenská pochúťka. Najlepší recept na bravčové rezne z portálu Chutné recepty

Bravčové rezne

Domáce bravčové rezne patria k jedlám, ktoré sa nám všetkým spájajú so sviatočnými udalosťami. Ak sa kuchárovi podaria, tak sú dokonale chrumkavé, ale za to šťavnaté a chutné. Na Vianoce, oslavy a sviatky sú skvelou voľbou a dá sa povedať, že aj istotou, pretože ich milujú všetci. Pripravte si bravčové rezne podľa nášho podrobného receptu.

Bravčové rezne sa niekedy plnia rôznymi prísadami, čo pridáva ďalší rozmer chute. Plnky môžu obsahovať napríklad šunku, syr, huby, bylinky alebo zeleninu. Plnky sa umiestňujú do rezňov a potom sa rezne „zatvoria“ špajľami a opečú. Napríklad taký cordon bleu je veľmi obľúbený. 

Rezne sa pripravujú rôznymi spôsobmi vo svete. Napríklad v Rakúsku a Nemecku sú známe ako Wiener Schnitzel, ktoré sú vyrobené z tenkých kúskov bravčového mäsa, to sa obalí v múke, vajci a strúhanke a opečie sa na panvici. V Taliansku je populárna Milanesa, ktorá je podobná Schnitzelu, ale používa sa hovädzie mäso.

Rezne sa často podávajú s rôznymi prílohami. Medzi najobľúbenejšie patria zemiakový šalát, zemiaková kaša, opekané zemiaky, hranolky, zelenina, ryža a niekde dokonca aj cestoviny. V niektorých krajinách sa podávajú aj s omáčkami, ako napríklad hubovou, syrovou, zeleninovou alebo paradajkovou.

Bravčové rezne sú skutočne chutné jedlo, ktoré je populárne vo viacerých kuchyniach sveta. Ich príprava a servírovanie sa môže líšiť podľa miesta, ale vždy ponúkajú možnosť vytvoriť chutné a sýte jedlo.

Zaujímavosti o rezňoch

Rezne poznajú takmer všetci ľudia na planéte, sú súčasťou kuchýň rôznych krajín, sú pripravované na rôzne spôsoby, podávané s rôznymi prílohami a stále ostávajú rovnako obľúbené už stáročia. Tu je niekoľko zaujímavostí o rezňoch, ktoré možno poznáte a možno nie:

  1. Najväčší rezeň na svete: V roku 2018 bol v Prahe vytvorený najväčší rezeň na svete. Mal priemer až 109,8 cm a vážil neuveriteľných 92,6 kg. Tento obrovský rezeň bol vyrobený z kuracieho mäsa a slúžil ako súčasť slávnostného podujatia.

  2. Najdrahší rezeň: V roku 2016 sa v New Yorku predal jeden rezeň za neuveriteľných 76 000 dolárov! Bol to však nielen klasický rezeň, ale jedlo, ktoré obsahovalo jedinečný prírodný morský plod zvaný „Alba White Truffle“. Táto vzácna a drahá ingrediencia pridala rezňu luxusnú chuť a hodnotu.

  3. Najväčší rezeň na Slovensku: V roku 2014 bola v Bratislave pri príležitosti festivalu „Bratislavský Rezeň“ pripravená špeciálna verzia najväčšieho rezňa na Slovensku. Mal priemer 70 cm a vážil až 14 kg. Bol vyrobený z bravčového mäsa a obalený v tradičnom obaľovacom postupe múka-vajce-strúhanka.

  4. Rezňový festival: Mnoho miest a krajín na svete organizuje festivaly venované rezňom. Napríklad v Rakúsku je známy „Rezňový festival v Mürzzuschlague“, kde sa každý rok slávi rezňový sviatok s rôznymi súťažami a podujatiami spojenými s rezňami.

  5. Alternatívy pre vegetariánov: Aj keď rezne sú tradične mäsovým jedlom, vegetariáni a vegáni majú možnosti vychutnať si rezňové štýly jedál pomocou rôznych substitúcií. Rezne z rôznych druhov mäsa sa môžu nahradiť rastlinnými variantmi, ako sú rezne z tofu, tempeh, seitanu alebo šošovice.

Tieto zaujímavosti ukazujú rôznorodosť a popularitu rezňov ako jedla vo svete. Od rekordných veľkostí a luxusných variantov po festivaly a alternatívy pre vegetariánov, rezne majú v kulinárskej kultúre významné miesto.

Máme pre vás aj najlepší recept na kurací cordon bleu alebo kuracie rezne na prírodno. Vyskúšať sa oplatia aj tieto kuracie nugetky z kukuričných lupienkov a aj recept na syrové cestíčko na kuracie rezne.  Prípadne vyskúšajte aj náš recept na bravčové ragú. Tu je aj recept na bravčový steak.

Ingrediencie 

  • 700 g bravčové mäso (môže byť aj morčacie),
  • 100 g hladká múka,
  • 2 ks vajcia,
  • 200 g strúhanka,
  • 200 ml mlieko,
  • 100 ml olej,
  • podľa chuti – pivo, soľ, čierne korenie

Postup receptu

Ako prvé si pripravíme mäso – nakrájame ho na plátky, ktoré by mali byť približne 1 – 1,5 cm hrubé. Tieto plátky mierne naklepeme, osolíme ich a necháme chvíľu odležať.

Pripravíme si mäso. Foto - Nela

2Teraz si pripravíme suroviny na obaľovanie. Potrebovať budeme tri nádoby – misky alebo hlboké taniere. Do prvej dáme hladkú múku. 

Obalíme v múke. Foto - Nela

3

V druhej nádobe si rozšľaháme vidličkou dve vajcia spolu s mliekom (alebo minerálkou/pivom).

Obalíme vo vajci. Foto - Nela

4

Do tretej nádoby nasypeme strúhanku. Naklepané rezne začneme obaľovať tesne vedľa seba. Najskôr ich obalíme rovnomerne z oboch strán v hladkej múke, potom vo vajciach a nakoniec v strúhanke. Popritom sa snažíme vždy všetky tri vrstvy do mäsa „vtlačiť“. 

Obalíme v strúhanke. Foto - Nela

5

Obalené rezne priebežne vyprážame v oleji na panvici dozlatista. Upečené rezne ukladáme do uzavretej nádoby, aby ešte získali na chuti a „dodusili sa“. Bravčové rezne máme hotové a my vám prajeme dobrú chuť. 

Pražíme dozlatista. Foto - Nela

Tip na záver: Ak pridávate pivo do vajíčok, najlepšie pivo je čierne. Pridajte ho podľa chuti, my však odporúčame trošku, nie veľa. Hotové bravčové rezne podávame s prílohou podľa chuti. Zbytok múky, vajec a strúhanky ešte môžeme využiť, a to na tzv. falošný rezeň (vavoš). Ak spojíme a vypražíme iba strúhanku a vajcia, falošný rezeň bude mäkší. 

Vyskúšajte aj recept na najlepšie kuracie rezne so syrom alebo černohorský rezeň z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu