Ak neviete, čo na obed, pečené fašírky v rúre sú skvelá voľba ako si pripraviť niečo výživné a chutné. Pripravte si s nami pečené fašírky v rúre s ľubovoľnou prílohou podľa nášho overeného receptu z webu Chutné recepty.
Pečené fašírky v rúre
Pečené fašírky patria rozhodne k obľúbeným jedlám. Oproti smaženým fašírkam majú výhodu v tom, že ich jednoducho dáte zapiecť a nemusíte stáť pri sporáku celu večnosť. Fašírky sú skvelé aj v tom, že zasýtia nejedného hladoša a viete si ich pripraviť s rôznymi príloha – zemiakovou kašou, opekanými zemiakmi, zeleninovým šalátom, cuketovými či batátovými hranolkami.
Ingrediencie
- 750 g bravčové mleté mäso (najlepšie je pliecko),
- 2 ks vajcia,
- 3 ks rožky,
- 2 ks cibuľa,
- 1 hlávka cesnaku,
- 2 PL bravčová masť (alebo iný tuk),
- 1/2 ČL soľ,
- 1/2 ČL čierne korenie,
- 1/2 ČL rasca,
- 2 PL solamyl,
- 250 ml polotučné mlieko
Postup receptu pačených fašírok v rúre
1 Pripravíme cibuľu a cesnak – Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobno. Dáme posmažiť na masti 5 minút a potom necháme vychladiť.
2Nakrájame rožky – Medzitým čo sa chladí cibuľa a cesnak, nakrájame rožok na kocky a dáme namočiť do mlieka na 5 minút.
3
Zmiešame všetky suroviny – Mäso si dáme do misy, pridáme vajcia, soľ, korenie, vychladnutú cibuľu s cesnakom, rožky a solamyl. Ak nechcete, solamyl nemusíte pridávať. My sme ho však pridali, pretože fašírky tak lepšie držia pokope.
4
Vytvarujeme – Všetko rukami premiešame a vytvarujeme z mäsa bochníčky. Ak by sa nám zdalo mäso riedke, môžeme prihodiť strúhanku. Nám z tohto množstva vyšli tri veľké bochníky. Tie, uložíme do pekáča a potrieme rozmiešaným vajíčkom.
5Dáme piecť – Fašírky podlejeme trochou vody (cca 100 ml). Pekáč prikryjeme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200°C na 1,5 hodiny a môžeme si vychutnávať pečené fašírky.
Pečené fašírky sú hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept webu Ženy v meste na fit rybacie fašírky.
Aké mäso si vybrať?
Máme pre vás aj niekoľko tipov na to ako pripraviť výborné hlavné jedlo – pečené fašírky v rúre. Pri príprave fašírok si vyberte kvalitné mäso s nízkym obsahom tuku, napríklad mleté mäso z kuracieho, morčacieho alebo hovädzieho mäsa. Dôležité je dbať na čerstvosť mäsa a správne skladovanie. Keď miešate ingrediencie (mäso, vajcia, vývar, bylinky, cibuľu atď.), je dôležité ich dôkladne premiešať tak, aby ste dosiahli rovnomernú konzistenciu a zmes sa „nerozliala“ pri pečení.
Pred pečením vždy ochutnajte zmes a prípadne ju dochuťte podľa potreby. Ak chýba soľ, korenie alebo iné bylinky, teraz je čas to napraviť. Ak je zmes príliš mokrá a neviaže sa dobre, môžete pridať ďalší pečivový produkt (napríklad strúhanku, vločky) alebo zvýšiť množstvo vajec.
Na pečené fašírky použite vhodný pekáč a predhrejte rúru. Sledujte čas pečenia a v prípade potreby ich otočte, aby sa piekli rovnomerne. Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami a dochucovaním, aby ste si prispôsobili fašírky svojej chuti. Zmes môžete obohatiť o rôzne druhy syrov, zeleniny alebo dokonca aj orechov.
Ak však patríte k milovníkom smažených fašírok, rozhodne vyskúšajte náš recept na dokonalé fašírky na panvici. Cuketové fašírky sa taktiež oplatí skúsiť, sú ľahké a výživné.
Vedeli ste, že…
Pečené fašírky, tiež známe ako karbonátky, kotlety alebo sekaná, sú populárne jedlo, ktorého história siaha až do staroveku. Tu sú niektoré zaujímavosti o fašírkach:
-
Historický pôvod: Fašírky majú dlhú históriu a ich korene siahajú až do staroveku. Prvá zmienka o jedle podobnom fašírke sa nachádza v jednom z najstarších kuchárskych záznamov, rukopise Apicius, ktorý pochádza z 4. až 5. storočia nášho letopočtu. Tento rukopis obsahoval recept na „Isicia Omentata,“ čo sú žemľové mäsové placky podobné dnešným fašírkam.
-
Názov „fašírka“: Slovo „fašírka“ pochádza zo slovanského jazyka a prvýkrát sa použilo v slovenčine a češtine. Je odvodené od slova „fařit,“ čo znamená „zafarbiť,“ a odzrkadľuje spôsob, akým boli niekedy jedlá farbené alebo obaľované pred pečením.
-
Variabilita prísad: Jednou z veľkých výhod fašírok je ich variabilita. Sú vyrobené z mletého mäsa (napríklad hovädzieho, bravčového, kuracieho, morčacieho, jahňacieho alebo zmiešaného mäsa), a to umožňuje pridanie rôznych ingrediencií, ako sú cibuľa, cesnak, bylinky, syr, vajcia a zelenina.
-
Najväčšia fašírka: V roku 2012 sa na Slovensku zaznamenala kuriózna udalosť, keď v jednom dedinskom klube pri príležitosti sviatku vyrobili najväčšiu fašírku na svete. Merala neuveriteľných 292 centimetrov a vážila približne 70 kilogramov.
-
Fašírky po celom svete: Fašírky sú obľúbené jedlo vo viacerých krajinách a kuchyniach po celom svete. Sú známe pod rôznymi názvami a receptúrami v rôznych kultúrach. Napríklad v Taliansku sa často pripravujú placky z mletého mäsa nazývané „polpette,“ v Indii existuje verzia zvaná „kebab,“ v Turecku sú známe pod názvom „köfte“ a v Nemecku sú obľúbené „Frikadellen.“
Fašírky patria k jedlám, ktoré sa pripravujú rôzne podľa regiónu a kultúry, a sú milované pre svoju jednoduchosť a možnosti variácie prísad.
Ich dlhá história dokazuje, že sú jedným z klasických receptov, ktoré prežijú aj viaceré generácie a stále sa radia medzi obľúbené pokrmy po celom svete. Prípadne vyskúšajte aj recept na mäsové guľky IKEA. Alebo recept na vegetariánske fašírky. Skúste aj recept na šťavnaté fašírky v rúre.
Videorecept