Čas prípravy: 1,5 hodiny
Čas tepelnej úpravy: 2,5 hodiny
Počet porcií: 20 ks
 
Jednoduchý a overený recept na domáci hustý kečup, ktorý je zaručene lepší ako z obchodu. Ak máte doma veľa paradajok a neviete, čo s nimi, takt hustý kečup je riešenie. Vyskúšate raz a budete si ho pripraviť už každé leto. Skúste si ho pripraviť podľa overeného receptu z portálu Chutné recepty.

Domáci hustý kečup

Vlastný, domáci a hustý kečup. Oveľa lepší ako ten v obchode už len kvôli tomu, že vám každá paradajka prejde dlaňou a vy presne viete, čo a v akom množstve doňho pridáte. To sa, žiaľ, nedá o tých kupovaných povedať. Hoci kúpiť si kečup je pohodlné a rýchle, ale pripraviť si ho doma a z poctivých surovín je na nezaplatenie. Pripravte si domáci hustý kečup spolu s nami podľa nášho overeného receptu.

Okrem základných zložiek ako paradajky, cukor, ocot a korenie môžete do svojho domáceho kečupu pridať aj ďalšie ingrediencie na vytvorenie unikátnej chuti. Napríklad môžete pridať horčicu, med, jablčný pretlak, čili papričky, bylinky alebo dokonca korenie na varenie piva pre zaujímavejší a komplexnejší profil chuti.

Ak plánujete svoj domáci kečup skladovať na dlhšiu dobu mimo chladničky, je dôležité zabezpečiť, aby boli poháre, do ktorých budete kečup konzervovať, dôkladne sterilizované. To môžete urobiť buď varením pohárov vo vode alebo v rúre. Sterilné poháre pomôžu predchádzať znehodnoteniu kečupu baktériami.

Ingrediencie

  • 5 kg paradajky, 
  • 1 kg cibuľa,
  • 4 ks zelená paprika,
  • 60 dkg cukor,
  • 4 dcl ocot,
  • 4 PL soľ,
  • 4 ČL mletá červená paprika,
  • 40 guličiek čierne korenie,
  • 12 guličiek nové korenie,
  • 1 ČL škorica,
  • 4 klinčeky

Postup receptu

Nakrájame zeleninu – Začneme prípravou zeleniny. Paradajky, cibule a papriky nakrájame a vložíme do hrnca. Samozrejme, že paradajky a papriky vopred umyjeme.

Nakrájame zeleninu. Foto - Slávka

Okoreníme – Pridáme k nim soľ a všetky druhy korenia. Okrem toho pridáme aj ocot, cukor a všetko to dobre premiešame. 

Okoreníme. Foto - Slávka

3

Varíme – Túto zmes následne varíme 2 – 3 hodiny. Závisí to od toho, aký hustý kečup chceme mať. 

Varíme. Foto - Slávka

4Mixujeme – Kečup počas varenia občas premiešavame. Potom ho dobre rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme ho, aby nám ostalo minimum odpadu. 

Mixujeme. Foto - Slávka

5

Necháme prevrieť – Prepasírovaný kečup ešte necháme prevrieť a následne ho odstavíme. 

Necháme prevrieť. Foto - Slávka

6

Plníme – Ešte za horúca ho nalejeme do uzatvárateľných fľaštičiek. 

Naplníme fľaše. Foto - Slávka

7

Uložíme – V poslednom kroku fľaštičky uzavrieme a prevrátime ich hore dnom aspoň na 5 minút, aby sa dôkladne utiahli. Ešte teplé ich dáme niekam do sucha a obalíme utierkami/uterákom/dekou, kde vychladnú. Následne ich skladujeme a domáci hustý kečup je hotový. 

Uložíme. Foto - Slávka

Vyskúšajte napríklad aj skvelý recept na domáci paradajkový pretlak podľa portálu Ženy v meste.

Aby bol ešte hustejší

Ak chcete, aby bol váš kečup ešte hustejší, môžete pridať zahusťovadlá. Tradične sa používa kukuričný škrob alebo xantánová guma. Avšak buďte opatrní pri pridávaní zahusťovadiel, pretože môžu ovplyvniť textúru a chuť kečupu.

Podobne ako víno alebo syr, aj domáci hustý kečup môže v priebehu času získať na chuti a kvalite. Niektorí výrobcovia kečupu tvrdia, že kečup zreje s vekom a po určitom čase bude mať lepšiu chuť. To však nemusí platiť pre všetky recepty. Kečup môže mať odlišnú farbu a chuť v závislosti od použitých odrôd paradajok. Niektoré paradajky sú sladšie, iné kyslejšie. Experimentujte s rôznymi odrodami, aby ste dosiahli ideálnu kombináciu chutí vášho kečupu.

Pamätajte, že pri varení a konzervácii potravín je dôležité dodržiavať správne hygienické postupy, aby sa zabránilo kontaminácii potravín a predĺžilo trvanie.

Skúste aj náš ďalší recept na hustý kečup podľa knihy Tak ma mama naučila. Máme aj recept na domácu tatársku omáčku, zavárané lečo, domáci pretlak, zaváranú cuketu, domácu majonézu alebo uhorky

Zaujímavosti

Kečup sa pôvodne začal vyrábať v Číne. Slovo „kečup“ je odvodené z čínskeho výrazu „kôe-chiap“, čo znamená „nápoj z kyslého rastlinného extraktu“. Pôvodne to bol tekutý kyslý nápoj podobný sójovej omáčke. Z Číny sa kečup dostal do Malajzie a Indonézie, kde sa začal vyrábať zo sladkých paradajok. Odtiaľ sa cez britských obchodníkov dostal do Európy.

Kečup obsahuje lykopén, čo je antioxidant patriaci do skupiny karotenoidov. Lykopén je spájaný so zníženým rizikom vzniku niektorých chorôb, ako sú niektoré druhy rakoviny a srdcové ochorenia. Vzhľadom na svoj obsah paradajok obsahuje aj vitamíny A a C, ktoré sú dôležité pre imunitný systém a zdravie kože.

Niektorí odborníci na výživu upozorňujú na vysoký obsah cukru a soli v komerčných kečupoch. Preto by ste mali čítať zloženie na etiketách a v prípade potreby hľadať alternatívy s nižším obsahom týchto látok. Ďalšou otázkou je použitie kukuričného sirupu v mnohých komerčných kečupoch, čo môže byť spájané so zdravotnými problémami, ak sa konzumuje nadmerné množstvo.

Celkovo je kečup univerzálnou omáčkou, ktorá si našla miesto v kuchyniach po celom svete. Aj keď jeho komerčné varianty môžu mať svoje kontroverzie, domáci kečup alebo kvalitné varianty môžu byť chutným doplnkom mnohých jedál.

Ku kečupu sa dokonalo hodia domáce zemiakové hranolky alebo cuketové či batátové

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu