Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 – 20 minút
Počet porcií: 5 – 6

Máme pre vás recept na dokonalú zemiakovú kašu, akú ste kedy jedli. S naším receptom sa ju naučíte pripraviť tak, aby chutila najlepšie a navyše jej príprava vám nezaberie veľa času. Zemiaková kaša podľa receptu kuchyne portálu Chutné recepty.

Zemiaková kaša

Zemiaková kaša patrí jednoznačne k prílohám, ktoré milujú všetci, predovšetkým deti. Zaujíma vás, ako na dokonalú zemiakovú kašu? Chcete vedieť najlepšie tipy? Poradíme vám ako na najlepšiu zemiakovú kašu. Základom zemiakovej kaše je správny druh zemiakov, horúce mlieko a kvalitné maslo. Zostavili sme pre vás podrobný foto-recept so zopár radami nad zlato.

Zemiaková kaša je tradičným pokrmom stredoeurópskej kuchyne, ktorý sa datuje do obdobia pred príchodom zemiakov z Ameriky do Európy. Zemiaky boli prinesené do Európy v 16. storočí a postupne sa stali dôležitou súčasťou jedálnička. Ich vysoká úrodnosť a schopnosť rásť v rôznych podmienkach prispeli k ich popularite.

Zemiaková kaša obsahuje veľa živín, najmä vitamíny B a C, draslík, vlákninu a antioxidanty. Je to relatívne lacný zdroj energie, čo ju robí obľúbeným pokrmom pre rodiny s obmedzeným rozpočtom. Zemiaky majú aj význam v tradičnej medicíne. V minulosti sa používali na liečbu rôznych ochorení, vrátane zápalov, podráždení kože a tráviacich problémov. Dnes sa stále používajú niektoré prírodné zložky zemiakov na upokojujúce účinky na pokožku.

Existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť zemiakovú kašu. V rôznych krajinách a regiónoch sa používajú rôzne typy zemiakov, ktoré môžu ovplyvniť chuť a konzistenciu kaše. Napríklad v Maďarsku je obľúbená „tarhonya,“ ktorá je podobná zemiakovej kaši, ale obsahuje aj kocky údeného mäsa alebo klobásy.

Zemiaková kaša je spájaná s mnohými tradičnými oslavami a sviatkami v stredoeurópskych krajinách. Často sa podáva pri rodinných zhromaždeniach, svadbách a významných udalostiach. Celkovo je zemiaková kaša skvelým príkladom toho, ako jedlo môže byť spájané s históriou, kultúrou a tradíciami rôznych krajín. Má vynikajúcu nutričnú hodnotu a je stále obľúbeným pokrmom pre mnoho ľudí na celom svete.

Zdravie a zemiaky

Zemiaky majú niekoľko významných benefitov pre zdravie a výživu. Tu je niekoľko hlavných výhod, ktoré prinášajú:

  1. Vysoká nutričná hodnota: Zemiaky sú bohaté na živiny, ako sú vitamíny C, B6, B3 a B5, draslík, vláknina a antioxidanty. Obsahujú tiež malé množstvo tukov a sú relatívne nízko-kalorické, čo ich robí ideálnou súčasťou zdravej stravy.

  2. Zdroj vitamínu C: Zemiaky sú významným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, pomáha v boji proti voľným radikálom a pomáha pri tvorbe kolagénu, ktorý udržuje zdravú pokožku a spojivové tkanivo.

  3. Vláknina pre tráviaci systém: Zemiaky obsahujú vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, udržuje zdravú črevnú flóru a zlepšuje trávenie.

  4. Antioxidanty pre boj proti voľným radikálom: Zemiaky obsahujú antioxidanty, ako sú vitamín C a vitamín E, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele. To pomáha chrániť bunky pred poškodením a môže prispieť k zníženiu rizika vzniku niektorých chronických ochorení.

  5. Nízky obsah tukov a cholesterolu: Zemiaky majú nízky obsah tukov a sú bez cholesterolu, čo je výhodné pre zdravie srdca a udržiavanie zdravého hmotnostného profilu.

  6. Dostupnosť a univerzálnosť: Zemiaky sú v mnohých častiach sveta cenovo dostupnou potravinou. Sú všestranné a môžu byť použité pri príprave mnohých rôznych jedál.

Je dôležité, aby sme si uvedomili, že najväčší prínos zemiakov pre zdravie a výživu sa dosiahne, ak ich pripravujeme a konzumujeme zdravým spôsobom, napríklad varením, pečením alebo dusením, a minimalizujeme pridanie veľkého množstva tuku, soli a iných nezdravých prísad.

Ak obľubujete zemiakové prílohy, máme pre vás recept aj na domáce zemiakové hranolky alebo čipsy. Vyskúšajte aj náš zemiakový prívarok na kyslo alebo fučku. Prípadne skúste náš recept na kurací gyros. Tu sú aj ďalšie recepty ako sa robí luxusná príloha zo zemiakov.

Ingrediencie 

  • 1 kg zemiaky,
  • 3 – 3,5 dl horúce mlieko (plnotučné, ale môže byť aj smotana, má však viac kalórií),
  • 80 g zmäknuté maslo (malo by byť kvalitné, 82%-tné),
  • soľ – podľa potreby

Postup receptu: zemiaková kaša

Je dôležité vedieť, že na zemiakovú kašu nie sú vhodné nové zemiaky, pretože majú veľa škrobu. Staršie zemiaky, ktoré sú naklíčené, sa taktiež nehodia. Najvhodnejšie zemiaky sú tie, ktoré sa rozsypávajú. Tie najprv ošúpeme, poriadne umyjeme studenou vodou (vyplaví sa škrob) a nakrájame na menšie kocky rovnakej veľkosti. 

Nakrájame zemiaky. Foto - Nela

2Zemiaky nakrájane na kocky dáme do hrnca a zalejeme ich vriacou vodou, pridáme k nim soľ. Voda by mala byť 2 – 3 cm nad zemiakmi. Hrniec následne prikryjeme a zemiaky takto varíme 15 – 20 minút podľa potreby. Doba varenia však závisí od druhu zemiakov. Po 15 – 20 minútach zemiaky skontrolujeme, mali by už byť uvarené. Zistíme to tak, že keď do nich zapichneme vidličku, roztvoria sa a vtedy sú uvarené. 

Varíme zemiaky. Foto - Nela

3

Dostatočne neuvarené a prevarené zemiaky nie sú vhodné na zemiakovú kašu. Uvarené zemiaky scedíme a pridáme zmäknuté maslo a horúce mlieko (cca 2/3, zbytok mlieka pridáme podľa potreby). Zemiaky znova prikryjeme pokrievkou na 5 minút, aby sa odležali, napijú sa mlieka a masla, a práve to potrebujeme docieliť. 

Pridáme maslo a mlieko. Foto - Nela

4

Zemiaky následne rozmixujeme mixérom s metličkami (tyčový mixér nie je vhodný) alebo rozštucháme pučidlom na zemiaky do jemnej kaše. Podľa potreby pridáme ešte horúce mlieko, podľa toho, akú kašu máte radi. Kašu ešte môžete ochutiť soľou a môže sa podávať. 

Rozmixujeme zemiaky. Foto - Nela

Tip na záver: Ak chcete krémovejšiu kašu, pridajte viac masla. Ak chcete kašu redšiu, pridajte viac horúceho mlieka. Nikdy nepridávajte studené maslo alebo mlieko, pretože kašu ochladia a tá potom stuhne. Použitie mixéra predstavuje riziko v tom, že kašu prešľaháte. Najideálnejšie je zemiaky ručne štuchať do jemnej konzistencie bez hrudiek, to vám zaručí najlepšiu zemiakovú kašu. Nech sa páči, toto je výsledok. Najlepšia zemiaková kaša.

Zemiaková kaša. Foto - Nela

Zemiaková kaša je hotová, teraz ju už viete pripraviť výborne. Vyskúšajte aj ako uvariť dokonalú dusenú ryžu.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu