Čas prípravy: 40 minút
Počet porcií: 15 ks

Čevapčiči, alebo tiež čevabčiči je určite najobľúbenejším zástupcom balkánskej kuchyne na Slovensku. Kto by si ho zo školskej jedálne nepamätal. Urobte si s nami pravé balkánske čevapčiči doma. 

Čevapčiči

Milujete vôňu a chuť balkánu? Práve pre vás je osvedčený recept z portálu Chutné recepty ako stvorený. Čevapčiči je obľúbeným jedlom nielen v Srbsku, odkiaľ sa zošírilo aj do ďalších balkánskych krajín, ale poznáme ho aj u nás na Slovensku.

Tajnou ingredienciou v tejto balkánskej špecialite je čubrica – balkánske korenie, ktoré mu dodá tú správnu chuť. Dá sa kúpiť, alebo aj doma pripraviť a jeho príprava vám nezaberie veľa času. Ale ak nemáte, dajte namiesto neho iné obľúbené korenie. Pokojne čierne mleté korenie.

Čevapčiči je tradičná špecialita balkánskej kuchyne. Je to druh mäsových ražníkov alebo šúlkov, ktoré sa často podávajú so zemiakmi, spolu s rôznymi prílohami a omáčkami.

Tradičné čevapčiči sa zvyčajne pripravujú z miešaného mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo jahňacie), ktoré sa ochucuje rôznymi koreninami, ako sú cibuľa, cesnak, mletá paprika, soľ a čierne korenie. Mäso sa formuje do dlhých valčekov alebo plátov a potom sa griluje na otvorenom ohni alebo grile, čo im dodá charakteristickú vôňu a chutnú kôrku.

Tradične sa táto mäsová pochúťka podáva s rôznymi prílohami, ako sú kyslá kapusta, cibuľa, paradajky, kyslá smotana, a často sa spolu s mäsovými ražníkmi konzumuje aj placka alebo rožok chleba.

Je to obľúbené jedlo v balkánskych krajinách, ako sú Bosna a Hercegovina, Srbsko, Chorvátsko a ďalšie, a stalo sa aj populárnym po celom svete. Často sa dochucuje rôznymi omáčkami, koreninami a bylinkami podľa osobných chutí. Každá krajina a každý kuchár môže mať svoj vlastný recept a štýl dochutenia.

Na Balkáne ho napríklad málokedy podávajú s horčicou. Tradičnou omáčkou k nemu býva v reštauráciách ajvar. Vyskúšajte recept na špagety s vajcom a slaninou, alebo aj ten na tradičný guláš so zemiakmi, alebo vyprážaný syr so šunkou. Ak chcete k čevapčiči zeleninovú prílohu, odporúčame vám vyskúšať špargľu na 2 rôzne spôsoby.

Ingrediencie

  • 500 g mletého mäsa ( 250 g hovädzieho a 250 g bravčového mäsa) pozn. v Srbsku sa pripravuje iba z jahňacieho mäsa a opeká sa na rošte,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ,
  • mleté korenie,
  • 1 lyžička mletej sladkej čevenej papriky,
  • 1 lyžička korenia čubrica (ak nemáte, dajte iné obľúbené),
  • olej na opraženie,
  • horčica pri podávaní,
  • zemiaky,
  • 1 ks červená cibuľa,
  • pažítka,

Postup receptu: Čevapčiči

Najemno zomleté mleté mäso premiešame s nadrobno pokrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, soľou, mletým korením a paprikou. Všetko dôkladne premiešame vo väčšej nádobe.

 

Zomleté mäso premiešame s koreninami, Foto - Katarína

2Zo zmesi mletého mäsa, cibuľe a korenia formujeme malé valčeky.

 

Zo zmesi formujeme malé valčeky, Foto - Katarína

3

Opekáme ich na panvici na oleji dočervena, prípadne grilujeme na rozohriatom rošte.

 

Valčeky opekáme na oleji, Foto - Katarína

 

Tip na záver: Hotové čevapčiči (alebo ak chcete čevabčiči) je na obrázku nižšie, podávame ho s červenou cibuľou pokrájanou na tenké kolieska, horčičou alebo ajvarom a zemiakovou kašou, príp. s opekanými či varenými zemiakmi a dozdobíme čerstvými bylinkami. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na pečené kuracie stehná. Alebo recept na klasický vyprážaný syr, či placky z kapusty. A ak by ste hľadali, tu je naša treska na masle.

Čevapčiči podávame s horčicou, Foto - Katarína

Videorecept

Aký je rozdiel medzi fašírkou a čevapčiči?

Fašírka je jedlo pripravené z mletej mäsovej zmesi, ktorá je zvyčajne kombináciou rôznych druhov mäsa, ako je hovädzie, bravčové, kuracie alebo zeleninové suroviny. Mäsová zmes sa mieša s ďalšími prísadami, ako sú cibuľa, vajcia, strúhanka, korenie a bylinky, aby sa vytvorila konzistencia, zvyčajne vo forme placky alebo guľôčky. Fašírka sa zvyčajne pečie alebo smaží.

Čevapčiči, na druhej strane, sú tradičné balkánske mäsové špízy, ktoré sú vyrobené z mletej mäsovej zmesi, najčastejšie z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa. Mäso je miešané s cibuľou, korením a bylinkami, a tvarované na dlhé, valcovité placičky. Tie sa potom sa grilujú na otvorenom ohni alebo na grile, až kým nie sú vonkajšie strany pekne hnedé a vnútro mäsa je mäkké a šťavnaté.

Takže hlavný rozdiel medzi oboma jedlami spočíva v spôsobe prípravy a tvaru. Fašírka je typicky pečená alebo smažená placka alebo guľka, zatiaľ čo čevapčiči sú dlhé valcovité placičky grilované na ohni.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu