45x hlasované

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 6

Najlepší recept na kurací cordon bleu, ktorý zahŕňa obľúbenú kombináciu šunky, syra a kuracieho mäsa. Potešte svoje chuťové poháriky touto klasikou, ktorá stojí za to. Týmto jedlom totiž nepohrdne nikto. 

Kurací cordon bleu

Kurací cordon bleu obsahuje čarovnú kombináciu syra a šunky, ktorá si získala všetkých. Originály recept je z teľacieho mäsa, avšak použiť môžete aj kuracie alebo bravčové, je to na vás. Tento recept na kurací cordon bleu je už starou klasikou v našich reštauráciách, ale pripraviť si ho viete aj doma a rovnako chutne. Hodí sa k nemu zemiaková kaša, hranolky, americké zemiaky, zeleninová obloha a pod. 

Cordon Bleu sa stal populárnym jedlom aj v iných kuchyniach a kultúrach po celom svete. Napríklad vo švajčiarskej kuchyni sa pripravuje podobné jedlo s rovnakým názvom, ale s odlišným plnením. V niektorých krajinách je známe pod názvom „Chicken Kiev“ alebo „Schnitzel Cordon Bleu“.

Okrem tradičného plnenia so syrom a šunkou sa vyskytujú aj rôzne variácie s inými ingredienciami. Niektoré recepty používajú plnenie z mozzarelly, pesta, špenátu, kozieho syra, sušených paradajok a mnohých ďalších. Tieto variácie pridávajú jedlu rôznorodosť a nové chute.

Cordon Bleu sa môže pripravovať rôznymi spôsobmi. Okrem tradičného opekania alebo smaženia v panvici sa niekedy používa aj grilovanie alebo pečenie v rúre. Každý spôsob prípravy má vplyv na chuť a textúru jedla. Jednou z výhod Cordon Bleu je jeho prispôsobivosť podľa individuálnych preferencií. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi syrov, šuniek a ďalšími prísadami podľa svojho vkusu a preferencií. To vám umožňuje vytvoriť jedinečnú a osobitú verziu tohto jedla.

Zaujímavosť: Názov „Cordon Bleu“ sa pôvodne používal na označenie významnej francúzskej kulinárskej školy „Le Cordon Bleu„. Tento názov bol neskôr prenesený na jedlo, pričom význam slov „Cordon Bleu“ v preklade z francúzštiny znamená „modrá stuha“. Pomenovaním „modrá stuha“ sa tradične označovali vyznamenaní kuchári, ktorí získali vysoké ocenenie za svoju kulinársku zručnosť.

Ak máte radi kurací cordon bleu, určite vám bude chutiť aj vyprážaný syr so šunkou alebo šťavnaté fašírky. Vyskúšajte. 

História cordon bleu

História Cordon Bleu sa spája s renomovanou francúzskou kulinárskou školou „Le Cordon Bleu„. Táto škola bola založená v roku 1895 v Paríži a stala sa jednou z najprestížnejších kulinárskych inštitúcií na svete.

Hoci Cordon Bleu je dnes známe ako jedlo, jeho pôvod a vývoj sú trochu nejasné. Existuje niekoľko teórií o jeho vzniku. Jednou z nich je, že Cordon Bleu sa vyvinulo ako jedlo pre členov francúzskej aristokracie v 16. storočí. Aristokrati mali zvyk priväzovať modrú stuhu (Cordon Bleu) okolo krku, aby sa odlíšili od ostatných. Bolo to znakom vysokého štátneho vyznamenania. Tieto šľachtické rodiny si často pýtali na obed plátky mäsa naplnené syrom a šunkou, čo sa neskôr stalo známym ako Cordon Bleu.

Ďalšia teória hovorí o vplyve švajčiarskej kuchyne na vznik Cordon Bleu. V Švajčiarsku je totiž známe jedlo s rovnakým názvom, ktoré sa podobá na francúzsku verziu. Toto švajčiarske Cordon Bleu je plnené bravčové mäso alebo teľacie mäso naplnené syrom a šunkou a je obalené v staršom chlebe. Je možné, že francúzska verzia Cordon Bleu získala inšpiráciu práve z tejto švajčiarskej verzie.

S rozšírením kulinárskej školy Le Cordon Bleu a popularitou francúzskej kuchyne po celom svete, sa Cordon Bleu stal obľúbeným jedlom v mnohých krajinách. Časom sa recept na Cordon Bleu ďalej vyvíjal a prispôsoboval sa miestnym preferenciám a prísadám.

Dnes existuje mnoho rôznych variácií tohto jedla po celom svete, ale jeho pôvod je spojený s francúzskou kuchyňou a šľachtickou históriou. Ale ak máte chuť na niečo iné, vyskúšajte náš recept na kuracie nugetky a bravčový rezeň.

Ingrediencie 

  • 1 kg kuracie prsia,
  • 200 g šunka,
  • 150 g obľúbený druh syra,
  • 100 g hladká múka,
  • 100 g strúhanka,
  • 3 ks vajcia,
  • 1 ČL soľ (podľa chuti),
  • 2 l olej

Postup receptu: kurací cordon bleu

Kuracie mäso si nakrájame a ak máme hrubé časti mäsa, tak ich narežeme tzv. metódou motýľkovania. Mäso jemne naklepeme a osolíme. 

 

Nakrájame mäso. Foto - Slávka

2Do vnútra mäsa dáme plátky šunky a syra. Zavinieme ho a spojíme špáradlami. 

 

Pridáme šunku, syr a zavinieme. Foto - Slávka

3

Následne mäso obalíme v trojobale: najprv v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach a nakoniec v strúhanke. 

 

Obalíme v trojobale. Foto - Slávka

4

Takto obalené mäso smažíme v hlbokom a veľmi rozpálenom oleji, ideálne vo fritéze, ak máte. 

 

Smažíme. Foto - Slávka

5

Po chvíľke mäso skontrolujeme a ak je to potrebné, tak ho otočíme. Kurací cordon bleu by mal byť krásne zlatistý z každej strany. 

Mäso otočíme. Foto - Slávka

6

Kurací cordon bleu podávame zvyčajne so zemiakmi, hodí sa aj brusnicová omáčka. Nech sa páči dobrú chuť. 

Cordon bleu. Foto - Pixabay

Vyskúšajte aj recept na najlepšie kuracie rezne so syrom alebo černohorský rezeň z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu