61x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút
Počet porcií: 12 ks 
 
Zdravý recept na hrnčekové tekvicové muffiny pripravené na slano. Tekvicové muffiny vás prekvapia svojou výbornou chuťou, zamilujete si ich. Hodia sa aj ako zdravé raňajky. Pripravte si ich spolu s webom Chutné recepty

Tekvicové muffiny

Tekvica sa čoraz častejšie používa na výzdobu, ale vedeli ste, že sa z nej dajú pripraviť aj výborné muffiny na slano? Takéto tekvicové muffiny sú doslova vitamínová bomba, ktorá obsahuje mnoho živín, vitamínov a aj vody, preto sa tekvica odporúča konzumovať aj pri diétach. 

Tekvica je bohatá na vitamíny A, C a E, ktoré sú silnými antioxidantmi a pomáhajú chrániť organizmus pred poškodením voľnými radikálmi. Taktiež obsahuje vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi, a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú zdravý metabolizmus. Minerály ako draslík, horčík a železo sú tiež prítomné v tekviciach.

Tekvica je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravú tráviacu sústavu a reguláciu hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri udržaní zdravej hmotnosti. Obsahuje antioxidanty, ako napríklad karotenoidy a cucurbitacíny, ktoré majú protizápalové účinky a môžu pomôcť znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a niektoré typy rakoviny.

Tekvica má relatívne nízky obsah kalórií, čo ju robí vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať zdravú hmotnosť alebo schudnúť. Okrem toho má aj nízky obsah tuku a sacharidov. Semená tekvice sú ďalším zdravým zdrojom živín. Sú plné zdravých tukov, bielkovín, vlákniny a minerálov, ako je horčík, železo a zinok. Tieto semená môžete pridať do muffinov alebo ich konzumovať samostatne ako chutný a výživný snack.

Môžete vidieť, že tekvica má naozaj množstvo prospešných vlastností pre naše zdravie. Preto neváhajte a pripravte si tekvicové muffiny s nami. Okrem muffinov si však môžete pripraviť aj výbornú tekvicovú polievku bez mlieka, tekvicový prívarok alebo pečenú tekvicu v rúre

Muffiny na slano

Muffiny na slano sa síce nepripravujú tak často ako sladké muffiny, ale aj napriek tomu sú chutné a nie je to nič nezvyčajné. 

Slané muffiny ponúkajú širokú škálu možností a variácií. Môžete ich prispôsobiť svojim preferenciám a pridať do nich rôzne ingrediencie ako zeleninu, syr, bylinky, mäso, alebo ďalšie prísady, ktoré máte radi. To znamená, že môžete vytvárať jedinečné kombinácie chutí a vytvárať muffiny, ktoré zodpovedajú vášmu osobnému vkusu.

Sú vhodné ako jedlo alebo desiata na cestu. Môžete ich pripraviť vopred a zobrať so sebou ako súčasť obeda alebo ako občerstvenie počas cesty. Sú kompaktné, ľahko sa prenášajú a nemusíte ich podávať s príborom. Taktiež predstavujú univerzálne jedlo, ktoré môžete podávať nielen ako občerstvenie, ale aj ako súčasť raňajok, obeda alebo večere. Sú vhodné pre rôzne príležitosti a môžu byť súčasťou vyváženej stravy.

Navyše, príprava muffinov na slano je zvyčajne rýchla a jednoduchá. Stačí zmiešať základné suroviny, pridať požadované prísady a naplniť muffinové formičky. Potom ich jednoducho pečieme v rúre a za chvíľu máte hotový chuťový zážitok.

Slané muffiny prinášajú zaujímavú kombináciu chutí, ktorá môže byť osviežujúca a oživujúca. Slané ingrediencie ako syr, koreniny a zelenina sa spájajú s kyslými, sladkými alebo pikantnými prvkami, aby vytvorili lahodný a pútavý chuťový zážitok.

Muffiny na slano sú teda vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jedlo s viacerými možnosťami, jednoduchou prípravou a skvelou kombináciou chutí. Sú vhodné pre rôzne príležitosti a ponúkajú výživnú a chutnú alternatívu klasických sladkých muffinov.

Ak ste milovník takýchto slaných pokrmov, rozhodne vyskúšajte aj recept z webu Ženy v meste na syrové muffiny s medvedím cesnakom. Skúste aj náš recept na domáce wafle. Skúste aj recept na pyré z Hokkaido tekvice.

Ingrediencie

hrnček = 250 ml

  • 2 hrnčeky nastrúhaná tekvica (1 menšia tekvica alebo 1/2 väčšia tekvica),
  • 1 hrnček špaldová múka (alebo hladká pšeničná),
  • 1 ČL prášok do pečiva,
  • 2 ks vajcia,
  • 2/3 hrnčeka olej,
  • 1 hrnček nastrúhaný nízkotučný syr (mozzarella, eidam, gouda),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 ks cibuľa,
  • na dochutenie: soľ, drvená rasca, korenie sušené paradajky s bazalkou, korenie sušená zelenina bez soli, oregano, majorán, provensálske korenie (všetko podľa chuti a obľuby)

Postup receptu: tekvicové muffiny

Ako prvé si očistíme a umyjeme tekvicu. Následne ju nastrúhame na strúhadle na hrubo. Ak je cuketa veľmi vodnatá, po nastrúhaní ju ešte vyžmýkame. 

Očistíme tekvicu. Foto - Nela

2Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Pridáme ju k tekvici spolu s roztlačeným cesnakom. Pridáme tiež nastrúhaný syr. 

Vymiešame cesto. Foto - Nela

3

K tekvicovej zmesi prisypeme aj múku, prášok do pečiva, pridáme vajcia a olej. Vymiešame si z toho vláčne cesto. 

Primiešame syr. Foto - Nela

4Na plech na muffiny poukladáme papierové košíčky, ktoré pomocou lyžice naplníme cestom. Nakoniec môžeme cesto ešte posypať syrom. 

Naplníme košíčky. Foto - Nela

5Tekvicové muffiny pečieme pri teplote 170°C asi 30 – 40 minút dozlatista a máme hotovo. Nech sa páč, takto vyzerajú tekvicové muffiny. Prajeme vám dobrú chuť.

Pečieme. Foto - Nela

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu